Напередодні Міжнародного дня молоді Київський міський голова Віталій Кличко нагородив обдаровану й активну молодь Преміями Київського міського голови за особливі досягнення у розбудові столиці України – міста-героя Києва, а також Подяками за активну волонтерську діяльність під час війни.

Конкурсна комісія висунула 36 кандидатів на присудження премії: за наукові досягнення – 9 осіб, за творчі досягнення – 15 осіб, за внесок у розвиток молодіжного руху – 12 осіб. Також 32 особи отримали Подяки Київського міського голови за активну волонтерську діяльність.  Розмір премії – 10 тисяч гривень кожна.

Серед лауреатів – і представники КПІ ім. Ігоря Сікорського:

Вікторія Котлярова – старший викладач ФЕА;

Світлана Яценко – студентка 1-го курсу магістратури ІХФ;

Ігор Клименко – учень Політехнічного ліцею КПІ ім. Ігоря Сікорського, вихованець комунального позашкільного навчального закладу "Київська мала академія наук учнівської молоді".

"Ця премія є показником успішної діяльності молодих киян, які сприяють розвитку нашого міста. Нею відзначили тих, хто у 2021 році зробив вагомий внесок у сферу молодіжного руху у творчій та науковій галузях", – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Директорка Департаменту молоді та спорту КМДА Юлія Хан поінформувала: "Цього року наша країна постала перед важкими випробуваннями, а саме загарбницькою війною, яка стала великим поштовхом для розвитку волонтерського руху. Тому, вважаю, що в положенні про премію мав з'явитись окремий напрям "волонтерство", який дає змогу гідно відзначити молодих осіб, котрі попри всі складнощі та можливу загрозу життю ризикували собою, щоб допомогти іншим".

Вітаючи лауреатів, Віталій Кличко зауважив: "Молодь – це наше світле майбутнє, і дивлячись на вас, ми впевнені, що наша столиця буде найкращою серед столиць європейських держав". Він також зазначив, що молоді, активні й амбітні кияни з перших днів повномасштабної війни стали на захист нашої країни – хто зі зброєю в руках, а хтось став волонтером, забезпечуючи всім необхідним наших захисників, організовуючи благодійні концерти, спортивні заходи, відкриваючи нові наукові горизонти – кожен знайшов свій бойовий фронт та продовжує його тримати.

"Агресор руйнує житлові будинки, школи та дитячі садочки, інфраструктуру та підприємства. Вбиває мирних українців, дорослих і дітей. Краде у наших дітей дитинство. Але ми стоїмо і боремося за свою незалежність та волю, за державність України. Наша країна стане ще сильнішою й успішною! Так, буде складно. Але я вірю, що кожен із нас гідно пройде через ці випробування. Разом ми подолаємо виклики, які повинні подолати, щоб зберегти нашу державу", – наголосив він. На завершення В.Кличко побажав молодим киянам перемоги, сил і впевненості в собі, натхнення, нових наукових відкриттів та успішного розвитку молодіжного руху.

Про молоду викладачку-дослідницю Вікторію Котлярову та її здобутки наша газета розповідала в №39-40 за 2021 р. Нині Вікторія Володимирівна на кафедрі електромеханіки завершує роботу над своєю кандидатською дисертацією. Її науковий напрям пов'язаний зі створенням нового покоління електромеханічних дезінтеграторів (ЕМД) багатофункціональної дії з використанням новітньої методології генетичного передбачення і спрямованого синтезу. ЕМД належать до високоефективного технологічного обладнання, яке затребувано в матеріалознавстві, нанопорошкових технологіях, харчовій, хімічній, електронній і фармацевтичній промисловості, виробництві високоякісних фаянсових виробів, в технологіях приготування високоякісних композитних матеріалів, пігментів для фарб та наповнювачів для пластмас, біотехнологіях, виробництві водовугільних і синтетичних паливних сумішей, матеріалів для будіндустрії та ін.

Світлана Яценко

Світлана Яценко торік на кафедрі екології та технології рослинних полімерів успішно захистила дипломний проєкт на здобуття ступеня бакалавра. Її дослідження стосувалися технології виробництва паперу-основи для конкурентоспроможної продукції санітарно-гігієнічного призначення. Тепер магістрантка продовжує вдосконалювати основні технологічні процеси з урахуванням вимог до сировини, хімікатів та готової продукції.

Ігор Клименко

Ігор Клименко вже два роки працює над проєктом "Квадрокоптер-міношукач". "Це пристрій для дистанційного пошуку мін і визначення їх координат. Ми з командою зробили два прототипи, які працюють у лабораторії, – розповів молодий дослідник. – Розробку представляли на різних конкурсах: національних – "Майбутнє України", "Sikorsky Challenge", та міжнародних, де отримували золоті та срібні нагороди. Демонструємо світові, що такий пристрій можливо створити".

Тож вітаємо переможців та бажаємо не втрачати наснаги й надалі бути активними і цілеспрямованими в розбудові України.

Надія Ліберт

Дата події