Двадцять восьма міжнародна студентська олімпіада з математики "IMC 2021" (Іnternational Mathematics Competition for University Students 2021) і цього року (вже втретє) з відомих причин пройшла в режимі онлайн. Щороку участь у ній беруть сотні студентів із десятків університетів усього світу. Вже не вперше в ній взяли участь і студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського. На "IMC 2021" наша команда складалася з п'яти студентів. Її керівником і членом міжнародного журі був старший викладач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Володимир Володимирович Павленков.

Виступ команди київських політехніків виявився більш ніж вдалим. Уперше всі члени нашої команди вибороли дипломи переможців! Друге місце здобули Артем Дворний (ФМФ, гр. ОМ-82), Єгор Панченко (ІПСА, гр. КА-91) та Олексій Галганов (ІПСА, гр. КА-81). Третє місце посіли Денис Логвинов  та Юрій Ярош (ІПСА, гр. КА-01).

IMC – це всесвітньо відома математична олімпіада для студентів провідних ЗВО своїх країн. Наприклад, цього року в олімпіаді взяли участь 113 команд, а географія учасників не була обмежена лише європейськими вишами. Серед учасників були команди з країн Азії, Африки і навіть Південної Америки. Перша IMC пройшла ще в 1994 році в болгарському м. Пловдив, а потім стала щорічною. Отже, IMC 2021 – це вже 28-ма за ліком олімпіада. Приймаючі міста також змінювалися. У різні роки олімпіада проводилася в Пловдиві, Благоєвграді, Кестхеї, Лондоні, Празі, Варшаві, Клужі, Скоп'е, Одесі, Будапешті. З 2010 року олімпіаду приймає м. Благоєвград, а тому її вже почали асоціювати саме з цим болгарським містом.

Історія виступів студентів КПІ на олімпіаді ІМС почалася в 1999 році. Тоді університет представляв Антон Мелліт. Дебют був вдалим – він виборов перше місце! З цього часу студенти нашого університету неодноразово ставали призерами та переможцями IMC. Усього в різні роки студентами КПІ на олімпіаді було здобуто 13 перших, 10 других та 20 третіх місць. Також чотири рази наші студенти отримували Гранд перше місце – це спеціальна премія, яку виборюють кращі серед кращих. Найуспішнішими за всю історію виступів учасниками IMC серед КПІшників були Олександр Рибак (одне друге та три Гранд перших місця), Антон Мелліт (чотири перших місця, серед яких одне Гранд перше місце), Сергій Торба (два перших місця), Олексій Слюсаренко (одне перше та одне друге місце), Юрій Тукчій (одне перше місце), Євгеній Поліщук (одне перше місце), Олександр Мішин (два других місця), Владислав Шрам (одне друге та одне третє місце), Єгор Панченко (одне друге та одне третє місце).

"На олімпіаді змагаються студенти перших чотирьох років навчання віком не більше ніж 23 роки. Задачі для олімпіади обираються міжнародним комітетом із тих, що заздалегідь були надіслані голові комітету (у 2021 році головою був Джон Джейн, професор математики з London College University (Великобританія). Цього року задачі для учасників відносились до таких розділів математики: математичний аналіз, комплексний аналіз, алгебра, геометрія та комбінаторика. Роботи учасників оцінюють керівники команд та члени міжнародного журі за відомими критеріями, – розповів Володимир Павленков. – Через обмеження, пов'язані з пандемією COVID-19, студенти виконували завдання дистанційно, оформлювали свої розв'язки на папері та завантажували на спеціальний сайт сканкопії своїх робіт. Мова олімпіади – англійська, а тому студенти продемонстрували відмінні знання не лише з математики, але й з англійської мови. Контроль за чесністю написання було покладено на керівників. Наприклад, команда КПІ ім. Ігоря Сікорського роботи виконувала за допомогою програми GoogleMeet з увімкнутими камерами. Головне гасло олімпіади в такій ситуації – "fairplay" (чесна гра). Варто відзначити, що по закінченню ні в кого з учасників не виникло сумнівів у чесності підсумкових результатів".

Дата події