Питання якісного лікування та реабілітації українських воїнів, які зазнали на фронті поранень чи бойових травм, стає дуже нагальним. Тисячі здебільшого молодих людей, які мужньо захищали Україну у війні з жорстокою ординською навалою зі сходу, необхідно повертати до повноцінного життя. І сучасна медицина демонструє, що інколи може творити для цього справжні дива. Щоб такі дива стали, як кажуть медики, "золотим стандартом" їхньої роботи, їм допомагають представники різних наукових галузей. КПІ в цьому плані має величезний потенціал. Тому й активізує останнім часом свою співпрацю з провідними науково-медичними закладами нашої країни.

* * *

Зустріч із делегацією Інституту травматології та ортопедії НАМН України

На початку листопада КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація Державної установи "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України" (ДУ ІТО НАМН України) на чолі з її директором доктором медичних наук, професором Юрієм Поляченком. Гостей приймали ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор університету з наукової роботи Віталій Пасічник, генеральний директор Корпорації "Науковий парк "Київська політехніка" Віктор Камаєв, науковий керівник НН ММІ член-кореспондент НАН України Микола Бобир та інші співробітники університету.

Візит розпочався зі знайомства гостей з алеєю видатних вчених, життя і діяльність яких були тісно пов'язані з КПІ, відвідання Державного політехнічного музею імені Бориса Патона та його Відділу авіації та космонавтики ім. Ігоря Сікорського. Потім учасники зустрічі обговорили актуальні питання співпраці у напрямі розробки та впровадження високих технологій у сфері травматології, ортопедії та протезування. Сторони, зокрема, відзначали, що через бойові дії в Україні нині багато пацієнтів потребують якісних індивідуальних протезів, які враховують усі наявні дефекти кісткової тканини.

На завершення зустрічі було підписано тристоронній Меморандум про співробітництво КПІ ім. Ігоря Сікорського, ДУ ІТО НАМН України та Корпорації "Науковий парк "Київська політехніка", метою якого є об'єднання зусиль і можливостей сторін у напрямі розвитку інноваційної діяльності, сприяння розробці і реалізації інноваційних проєктів та їх успішне просування на вітчизняному та світовому ринках.

Зустріч із делегацією Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України

"Для наших поранених бійців – це нові можливості в реконструкції важких травм, впровадженні нових розробок для ендопротезування суглобів та протезування кінцівок", – прокоментував значення співпраці між КПІ та Інститутом травматології та ортопедії Юрій Поляченко. 

Микола Бобир розповів про деякі особливості практичної роботи над сучасним протезом. Він пояснив, що для якісного протезування слід чітко сформувати індивідуальну 3D-модель кінцівки людини, врахувати особливості кожної травми, і  лише тоді виготовляти відповідні протези. Далі їх вживлюють у людський організм, створюючи при цьому такі умови, щоби протез швидко до нього адаптувався.

* * *

Ще одним потенційним потужним партнером КПІ ім. Ігоря Сікорського  в роботі над науково-технічним забезпеченням лікування та реабілітації  захисників України є Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова Національної академії медичних наук України. Питання, в яких напрямах і за якими алгоритмами має розвиватися співпраця двох організацій стало основною темою обговорення науковців КПІ з провідними фахівцями Інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова під час їхнього візиту до університету 16 листопада. Делегацію медиків очолював  директор цього закладу академік НАМН  України  Олександр Усенко.

З гостями зустрілися ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор університету з наукової роботи Віталій Пасічник, начальник науково-дослідної частини Юрій Сидоренко, в.о. декана факультету біомедичної інженерії Олександр Галкін та інші. Відбулося всебічне обговорення актуальних питань співпраці стосовно спільних розробок, подальших кроків з підвищення інтенсивності, а головне – ефективності у вирішенні визначених завдань.

"Війна диктує нагальні потреби – лікування та реабілітацію наших військових, – пояснив представникам університетських ЗМІ мету започаткування співпраці Олександр Усенко. – А той досвід,  який мають Інститут імені Шалімова та уславлений КПІ, може принести велику користь для реабілітації військових. Ті технології і розробки, які є в університеті, цілком сумісні з нашими методиками і можуть бути втіленими у практику повернення наших бійців до активного життя".

Олександр Галкін розповів про чотири потенційні напрями співпраці медиків і науковців – це інженерне забезпечення медичного обладнання; розвиток біоінженерії і біотехнологій для створення 3D-біодруку; програмне забезпечення усіх робіт у цьому напрямі; проведення реабілітації хворих з урахуванням того, що в КПІ є кафедра, яка готує лікарів з фізичної реабілітації.

На завершення зустрічі її учасники домовилися найближчим часом підготувати і підписати спільний документ про подальшу співпрацю Національного інституту ім. О.О. Шалімова  і КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Володимир Школьний

КПІ разом з Національним інститутом хірургії та трансплантології займатимуться біодруком органів і тканин, реабілітацією поранених, розробленням і обслуговуванням операційної апаратури.

У Київській політехніці є кафедра, що готує лікарів з фізичної реабілітації. Цей напрям — надзвичайно актуальний під час війни.

Дата події