Іменної стипендії Верховної Ради України в цьому році удостоєно магістранта ФМФ Олександра Приходька. Цього привітного, життєрадісного, і як тепер кажуть – позитивного юнака неможливо не запам'ятати. З такою медійною зовнішністю якось навіть не сприймається його серйозне занурення в науку. На кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей під науковим керівництвом професора, доктора фізико-математичних наук Андрія Юрійовича Пилипенка він ґрунтовно вивчає теорію випадкових процесів, а саме – випадкових блукань зі збуреннями. "Добре відомо, як поводять себе звичайні випадкові блукання, – розповідає студент, – вони (при певному нормуванні) наближаються до броунівського руху. А от коли в якійсь точці чи області поведінка блукання якось змінена, то його нормована поведінка – це якраз те, що мене цікавить. Ми вже розглянули декілька моделей таких збурень, і про одну з них я написав статтю "Гранична поведінка випадкових блукань зі збуреннями", розміщену в журналі "Theory of Stochastic Processes", що входить до наукометричної бази даних Scopus. 

Розповідь студента доповнив його наставник А.Ю.Пилипенко: "Олександр вивчає дифузії в середовищі з напівпрозорими мембранами, які можуть пропускати або відбивати частинки. Такі процеси знаходять застосування в геофізиці, біології, медицині, телекомунікації та можуть описувати процеси проникнення тепла чи повітря крізь дихаючі матеріали, моделі аксонів у білій речовині мозку, процеси теплопровідності в композитних матеріалах, моделі телекомунікаційного трафіку тощо".

Крім заглиблення в математику, Олександра Приходька захоплюють громадські ініціативи. Він прагне зробити свій внесок у майбутнє держави з чистим повітрям, чистою землею і чистою водою. "Людина – маленька частинка природи, – розмірковує він. – Тому захист довкілля та збереження його для наступних поколінь – наш обов'язок". Олександр сповідує культуру сортування відходів та поширює її серед оточуючих: надихає власним прикладом, роз'яснює й агітує тих, хто поруч. "Це ж так просто, – гарячкує юнак, – здати на переробку відсортований вдома пластик, папір, метал". І з посмішкою додає: "Взагалі, як план на майбутнє, коли мені вже забракне сил дивитися на мізерні ініціативи по сортуванню сміття, то відкрию свою справу на цьому поприщі. Побажайте успіхів".

Дозвілля у студента різноманітне. "У вільний від навчання та досліджень час я зазвичай ходжу у спортзал, на плавання, кататися на байдарках чи в театр. Дуже сумував за виставами Національної опери України, коли театр було зачинено через коронавірус. Тепер можна відвідати балетні та концертні вистави", – ділиться він.

Олександр закінчив бакалаврат у КНУ ім. Тараса Шевченка за спеціальністю "Прикладна математика", а от у магістратуру вирішив вступати до КПІ ім. Ігоря Сікорського на освітню програму "Страхова та фінансова математика" спеціальності "Математика" ФМФ. Він висловлює вдячність адміністрації університету й ФМФ за те, що має можливість навчатися за європейською моделлю освіти і реалізувати право на вільний вибір дисциплін: "Мені дозволили змінити послідовність предметів, що вивчаються в різних семестрах. Так я мав змогу отримати необхідні знання (якими я вже користуюсь для наукової роботи) на рік раніше".

На завершення розмови, аналізуючи свій власний досвід, хлопець побажав молодшим колегам, які тільки вступили до університету, знайти себе за тим напрямом, який обрали. А якщо не вдасться, то не витрачати даремно час і якнайшвидше шукати своє місце на іншій спеціальності.