На початку травня у Державному політехнічному музеї імені Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрилася і дотепер експонується виставка американської військової авторетротехніки, яка була доповнена міні діорамами та моделями літаків, що брали участь у надважливих військових операціях антигітлеровської коаліції в 1944 році.

Виставка присвячена Дню пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Для повного розуміння відвідувачами того, про що розповідають виставкові експонати, слід нагадати маловідомі факти з історії, які практично не згадувались у радянській версії історії Другої світової війни. У цьому кореспонденту "Київського політехніка" допоміг завідувач науково-дослідного відділу історії КПІ музею Віталій Татарчук.

📋

Отже, коротка довідкова інформація про ці військові операції. Операція "Оверлорд" розпочалася 6 червня 1944 року і знаменувала новий етап військових дій Антигітлерівської коаліції проти нацистської Німеччини та її сателітів на Другому фронті Європейського театру бойових дій. Тоді відбулася наймасштабніша висадка десанту у світовій історії – американські, британські і канадські війська здійснили її в Нормандії (Франція). Операція була успішною, після неї стало зрозумілим, що розгром Німеччини був уже питанням часу. "Френтік" – це кодова назва спільної радянсько-американської військової операції з човниковим рухом американських бомбардувальників з аеродромів у Великобританії, Південній Італії та СРСР (Полтава, Миргород, Пирятин) з метою завдання авіаційних бомбових ударів по важливих військових і промислових об'єктах ворога. Операція тривала з 2 червня до 9 вересня 1944 р. Загалом було здійснено 2207 літаковильотів, 18 човникових бомбардувань 12 важливих об'єктів противника. В операції брали участь Східне авіаційне командування ВПС США (8-а та 15-та повітряні армії – загалом 10 бомбардувальних авіагруп, і 12-та повітряна армія – 7 винищувальних авіагруп – 1697 американських пілотів і вояків); з радянської сторони – частини ВПС РСЧА: 2 винищувальні авіаційні дивізії (7 винищувальних авіаполків).

За період проведення операції було забезпечено обслуговування і підготовку 1030 американських літаків. За 18 рейдів на об'єкти противника скинуто 1955 т авіабомб. Ударів зазнали 12 важливих об'єктів у глибокому тилу противника. У повітряних боях знищено щонайменше 100 німецьких літаків, на землі – понад 60. Літаки-розвідники виконали 117 бойових вильотів і сфотографували 174 цілі.

kpi images - біля пам'ятника
Експозиція

 "Виставка відкриває завісу забутої сторінки історії, – розповідає Віталій Татарчук, – та дозволяє на власні очі побачити унікальні військові автомобілі Другої світової війни – загалом 6. Серед них, зокрема, "Dodge WC54" – головна військова санітарна машина армії США тих часів. Вона призначена для вивезення поранених з поля бою. Також відвідувачі мають змогу побачити піхотні автівки, легкий командирсько-розвідувальний автомобіль "Willys MB", американський армійський автомобіль підвищеної прохідності "Dodge WC51" та інші. Цей транспорт, який використовувався у двох операціях антигітлерівської коаліції, музей отримав  на тимчасове експонування за домовленістю з президентом Всеукраїнського громадського об'єднання "Український військово-історичний музей" Анатолієм Шумським. Складовою частиною виставки, крім автотехніки, стала експозиція історико-технічної мініатюри Вадима Дацюка – очільника Зразкового шкільного краєзнавчого музею "Історія села Висока Піч" (с. Висока Піч, Житомирська обл.). Це моделі літаків, установок зенітної артилерії, обслуговуючої техніки, мініатюрні фігурки членів екіпажів та персоналу аеродромів – загалом 13, а також інформаційні ламіновані довідки та фотографії до них. Серед представлених моделей – модель бомбардувальника Boeing B-17 "Flying Fortress" ("Літаюча фортеця") – головна ударна сила операції "Френтік". Також в експозиції модель винищувача North American P-51 "Mustang", який вважається найкращим винищувачем ВПС США часів Другої світової війни. Використовувався як ескорт бомбардувальників в нальотах на Німеччину, допомагаючи забезпечити союзницьку перевагу в повітрі з початку 1944 року. Увазі відвідувачів музею пропонується також відеопрезентація про операцію "Френтік" та відображення її в експозиції краєзнавчого музею села Висока Піч (Житомирська область).

На завершення нашої екскурсії Віталій Татарчук відзначив, що нині, коли світ стоїть перед новим злом – агресією РФ, Україна знову на передньому краї боротьби – тепер уже з російськими окупантами. І приклад операції "Френтік" говорить про те, що тільки спільними зусиллями з союзниками ми можемо перемогти це нове зло – російський фашизм. Ми, українці, завдячуємо світу за допомогу і цією виставкою певним чином нагадуємо про події 80-річної давнини.

Володимир Школьний

Медеваки, піхотні автівки, мілітарі Форд і раритетний ГАЗ-61 — транспорт, що використовували у двох надважливих і маловідомих спецопераціях антигітлерівської коаліції «Френтік» та «Оверлорд».

Цю унікальну військову техніку привіз до Державного політехнічного музею КПІ Анатолій Шумський — президент Українського військово-історичного музею та «за сумісництвом» справжній фанат старовинних автомобілів і зброї. Колекціонування таких авто для пана Анатолія не просто хобі, а справа життя — зберігати й популяризувати українську спадщину.

На власні очі побачити виставку автівок може кожен охочий у Державному політехнічному музеї Київської політехніки з 8 травня до 28 червня у будні. Також виставка працює 11 травня до 1 червня до 17:30. Вхід вільний.

Дата події