У нещодавно оприлюдненому рейтингу найкращих університетів світу QS World University Rankings 2025, складеному на основі глобального дослідження вищих навчальних закладів, КПІ увійшов у першу тисячу найкращих університетів світу і обійняв третє місце серед українських вишів.

🖺

Попереду Київської політехніки в українській частині рейтингу лише два класичні університети – Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

Загалом у рейтингу представлено 1503 закладів вищої освіти зі 106 країн, зокрема й 11 українських. Результати ґрунтуються на аналізі 17,4 млн наукових робіт та експертних думок понад 240 000 академічних експертів та роботодавців. Зауважимо, що це єдиний рейтинг, який одночасно акцентує увагу не лише на освітньо-наукових питаннях, але й на працевлаштуванні та сталому розвитку університетів. Місце КПІ в цьому переліку світових університетів забезпечило найвищий коефіцієнт внеску міжнародної сфери у розподіл фінансування університетів України з боку Міністерства освіти і науки України.

За інтегральними параметрами Academic Reputation ("Академічна репутація"), Employer Reputation ("Репутація серед роботодавців") i Employment Outcomes ("Результати зайнятості") КПІ посів друге місце в Україні. За інтегральним параметрами International Research Network ("Міжнародна дослідницька мережа") та Sustainability ("Сталий розвиток") КПІ посів 4-те місце в Україні. За інтегральними параметрами Citations per Faculty ("Цитування на одного викладача") та Faculty Student Ratio ("Співвідношення викладачів до кількості студентів") КПІ посів 5-те місце в Україні. За інтегральними параметрами International Students ("Частка іноземних студентів") і International Faculty ("Частка іноземних викладачів") КПІ посів відповідно 7-ме та 11-те місце в Україні. На жаль, порівняно з результатами в 2023 році КПІ понизив свій рівень в рейтингу на 60 позицій;

Топ-список університетів України за версією QS World University Rankings 2025:

  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка – позиція 701-710;
  • Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна –  741-750;
  • Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" – 801-850;
  • Національний університет "Львівська політехніка" – 1001-1200;
  • Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" – 1001-1200;
  • Національний університет "Києво-Могилянська академія" –  1001-1200;
  • Сумський державний університет –  1001-1200;
  • Львівський національний університет імені Івана Франка – 1201-1400;
  • Харківський національний університет радіоелектроніки – 1201-1400;
  • Одеський національний університет імені І.І. Мечникова – 1201-1400;
  • Національний університет біоресурсів і природокористування України – 1401+.

Довідково. Методологію рейтингу QS World University Rankings розробила британська консалтингова компанія Quacquarelli Symonds (QS). Цей рейтинг вважається одним з найвпливовіших світових рейтингів університетів.

За інф. ДМС

Дата події