5-6 грудня у Вашингтоні відбулася Українсько-американська конференція оборонних індустрій за підтримки Міністерства оборони США, Державного департаменту та Міністерства торгівлі Сполучених Штатів. Представники американських і українських компаній та урядових інституцій обговорили можливості співпраці й зміцнення оборонної промисловості України. Цей захід став сигналом офіційної підтримки США промислової співпраці на високому рівні для розбудови промисловості України, що сприятиме довгостроковій підтримці та переоснащенню Збройних Сил України. Розгляд усіх аспектів конференції та її підсумки достатньо широко висвітлені у вітчизняних і зарубіжних ЗМІ.

У сьогоднішній публікації ми розповімо про трьох представників Студентського парламенту університету – студентів КПІ, які входили до складу української делегації і мали змогу на цій конференції презентувати власні проєкти американським інвесторам.

Але спочатку про саму їхню поїздку до США.

Рішення про неї, з огляду на вагомість науково-технічних здобутків київських політехніків, було ухвалено просто під час візиту до КПІ 28 листопада представників військово-політичного керівництва України. Потім було оформлення документів для трьох КПІшників і їхня довга подорож – спочатку до Варшави, далі – до Франкфурта, а вже тоді рейсовим літаком до Вашингтону. До складу делегації входили президентка Студентського парламенту університету студентка IV курсу НН ІАТЕ Юлія Максимюк, студент IV курсу ФЕЛ Іван Загорулько і студент IІІ курсу НН ІАТ Олексій Лісовенко. Фктично вони представляли не лише КПІ, але й усю студентську спільноту України.

Про деякі враження від цього візиту та участь у конференції кореспондентові "КП" розповіла Юлія Максимюк.

– Які проєкти ви представляли на конференції?

– Кожен із нас виступав на одній із панелей конференції. Я презентувала нашу розробку – систему скидання для дронів. Ця система універсальна і може нести як бойове навантаження, яким можна вражати ворога, так і, скажімо, провізію для військових. В Україні таких систем розробляється чимало, але перевага нашої в її невисокій вартості. Розповідала також про електроноші – розробку партнера КПІ Дмитра Мамонова. До цього проєкту також залучений Студентський парламент. Ці електроноші можуть перевозити до 150 кг і працювати як за допомогою радіоуправління, так і механіки – це наш спільний проєкт з гуртком "Формула-1". Олексій Лісовенко розповів про роботу над проєктом, який реалізується на базі НН ІАТ. Іван Загорулько презентував розробку своєї команди – електромагнітну систему виявлення інженерних боєприпасів. Під час спілкування з членами нашої делегації, зокрема з представниками Укроборонпрому, було відзначено, що саме в такій розробці є нагальна гуманітарна проблема, адже території, які звільняються від ворога, необхідно розміновувати, а це дуже великий обсяг роботи.

kpi images - виступи

– Можете поділитися головними враженнями від поїздки на конференцію до США?

– Вразила активність американських і європейських партнерів, з якою вони долучаються до підтримки України. І це справді дуже надихає нас на роботу щодо допомоги ЗСУ. Багато хто з представників університетів, представлених на цій конференції, пропонували взяти участь у програмі обміну студентами. А представники бізнесу виявляли зацікавленість в українській молоді щодо працевлаштування в їхні компанії. Цікавою була зустріч з віце-президентом американської компанії "AeroVironment" Чарльзом Діном. Ми запросили його під час запланованої поїздки в Україну у 2024 році відвідати й КПІ.

– Юліє, запитаю дещо не про конференцію. Ви нещодавно увійшли до складу Київської міської молодіжної ради. Що це за структура, яке її призначення?

– Це орган при Київській міській раді, головним призначенням якого є розширення можливостей молоді робити реальний внесок в економічний, соціальний і культурний розвиток столиці. Кілька місяців тому я подала заявку від КПІ, заповнила відповідну форму та резюме, і після відбору з-поміж усіх заявників мені повідомили, що я увійшла до першого складу цієї ради. Буду працювати.

– Дякую за вашу розповідь. Бажаю нових успіхів у вашій роботі у Студентському парламенті університету та діяльності у міській молодіжній раді.

Спілкувався Володимир Школьний

Дата події