Початок навчання в закладі вищої освіти – це непростий період у житті кожного студента. Попереду доросле життя, інший формат навчання, нові знайомства. А для іногородніх – ще й нові умови проживання. Та щоб період адаптації проходив максимально легко і без особливих труднощів, департамент навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського спільно з Медіалабораторією університету заснували проєкт для першокурсників "КПІtalks: твій перший рік у КПІ". Але оскільки студенти другого курсу нашого університету перший рік навчалися дистанційно – цей проєкт є актуальним також і для них.

Перший захід у межах проєкту пройшов уже 16 вересня в Державному політехнічному музеї при КПІ ім. Ігоря Сікорського. Він мав назву "Твій перший рік у КПІ". Це була перша масштабна подія з часу оголошення карантинних обмежень. Спікерами стали випускники і студенти університету. Вони розповіли присутнім про навчання, стипендії, мобільність, працевлаштування з перших років навчання та можливості реалізувати свій потенціал у позанавчальний час. Назви виступів говорили самі за себе: "Бібліотека – твоя точка опори!", "Шлях від науки до інновації", "Чого очікувати, як орієнтуватися, де шукати інформацію?", "Соціальна діяльність як універсальна прокачка софт та хард скілів" і таке інше. Студенти, які не встигли зареєструватися, мали змогу прослухати виступи через онлайн-трансляцію.

Друга частина КПІtalks отримала назву "Поговоримо про важливе". Першою тут виступила керівниця відділу навчально-виховної роботи Тетяна Хижняк, яка гарно розуміється на організації освітнього процесу. Тож вона поділилася інформацією про види семестрового контролю, про проблеми академічної заборгованості, про відрахування, переведення, поновлення та багато іншого. Другою була керівниця відділу академічної мобільності Ольга Демиденко. Вона розповіла присутнім про участь у програмі "Еразмус+", як працює мобільність в Україні, як знайти стипендію/грант/програму самостійно та інше. Ще заплановано провести дві лекції, які перенесли у зв'язку з несприятливою епідеміологічною ситуацією в Києві та Україні загалом.

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський наголосив, що КПІtalks пройшов дуже успішно. "Ми відчули, що це справжня виховна робота, коли студенти отримують від своїх вчителів, від цікавих людей справжню і правдиву інформацію про майбутню кар'єру, особливості навчання в КПІ, про моральні й етичні норми, які мають панувати в університетському середовищі. Бажано, щоб подібні заходи проводили систематично, щоб вони проходили частіше і були присвячені різним подіям як в Україні, так і в КПІ. Усі вони мають бути спрямовані на одне – на виховання. Ми з колегами обговорили і високо оцінили проведену роботу. Я особисто задоволений і отримав гарне враження від цього заходу", – так оцінив він КПІtalks під час обговорення з колегами на засіданні ректорату університету.

Не залишилися осторонь адаптації першокурсників й інші департаменти університету. Для новоспечених студентів КПІ було проведено бесіди-інструктажі про правила внутрішнього розпорядку, пожежної безпеки та про безпечну поведінку в місті Києві, оскільки чимало з них прибули з маленьких населених пунктів. Багато уваги приділялося поселенню студентів у гуртожитки, допомозі у вирішенні різноманітних організаційних питань тощо.
Профком студентів організував турнір для першокурсників зі стрітболу. У ньому взяли участь 11 команд. Такі заходи викликають дуже велике зацікавлення серед студентів, тому студентська профспілка вирішила, що коли поліпшиться епідемічна ситуація та дозволятиме погода, проводити подібні заходи й надалі.

Центр культури та мистецтв КПІ зробив для першокурсників презентацію своїх творчих колективів. Загалом у Центрі функціонує 11 колективів за різними напрямами: живопис, акторська майстерність, музика, хореографія, розмовний жанр та багато інших. На концерті-презентації колективи продемонстрували свої вміння і запросили долучитися до їхньої роботи всіх охочих студентів незалежно від рівня їхньої підготовки. Заняття в творчих секціях допоможуть кожному розкрити свій потенціал, провести час з користю, вдосконалити вміння й розвинути здібності.
Усі, хто долучився до заходів, спрямованих на адаптацію нових студентів КПІ, як в онлайн-режимі, так і офлайн, отримали багато корисної і важливої для себе інформації. Тож нехай перший рік у Київській політехніці стане ще цікавішим і подарує безліч можливостей для всебічного розвитку.

Лілія Скиба

Дата події