На початку жовтня відбувся локальний етап хакатону NASA Space Apps Challenge, організований за підтримки Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США. Його в Дніпрі провела Громадська організація "Асоціація Ноосфера". Тема нинішнього 10-го ювілейного хакатону – "The power of ten". Протягом 48 годин учасники працювали над реальними завданнями з проблем Землі та космосу.

Студенти КПІ уже три роки поспіль стають кращими на цих змаганнях. У підготовці їм, зокрема, допомагає створений у 2020 р. Навчально-науковий центр "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ".

У цьогорічному онлайн-форумі взяли участь студентські команди з КПІ ім. Ігоря Сікорського: "pEAky ailerons" (ІАТ), "Insomnia on a cosmic scale" (ІАТ), "Oste s team" (збірна ІАТ та КНУ ім. Тараса Шевченка), "AboveTheSky" (ФЕЛ), "Destroyers of anything" (ФЕЛ), "Little living planet" (збірна ФЕЛ та РТФ). Старший викладач кафедри електронних пристроїв та систем Ганна Сарибога виступила менторкою команд ФЕЛ та двох команд школярів – членів Київської малої академії наук: "DND" і "Space Healers". Усі команди успішно презентували свої проєкти та отримали гідні бали, а також приємні подарунки від "Асоціації Ноосфера" та сертифікати про участь.

Над чим же працювали команди?

Учасники хакатону з ФЕЛ

Члени команди "Oste s team" – Генріх Тітов, Юрій Василишин, Максим Татаровський, Еліна Дудка, Андрій Шпортко та Олександра Лукіна – розробили прототип програми, яка, використовуючи 3D-модель астероїда, може побудувати його криву блиску. Готовий проєкт опубліковано на GitHub, у планах команди – вдосконалити програму і довести її до стану, зручного в користуванні. Саме ця команда стала переможцем хакатону і боротиметься за місце у фіналі міжнародного етапу конкурсу.

Команда "pEAky ailerons" від студентського об'єднання EUROAVIA працювала над системою для від'єднання парашута без використання піротехніки (челенж "Let It Go Without a Bang"). До складу команди увійшли: Софія Воєйкова, Ольга Астахова, Юрій Терещенко, Георгій Тараш, Віталій Хула. Вони розробили проєкт гідравлічного механізму для перерізання стропи. Така система буде, на відміну від піротехнічних, дешевшою, простішою і, що важливо, багаторазовою. Команда планує і надалі розвивати свій проєкт.

Над цим же завданням працювала і команда "Insomnia on a cosmic scale": Поліна Судима, Богдан Войцеховський, Владислав Жолуденко, Костянтин Набільський, Олександр Доматюк та Михайло Лукаш. Вони розробили концепт простого електромеханічного багаторазового пристрою для від'єднання парашута, який також можна використовувати для роз'єднання різноманітних елементів у космосі – наприклад, від'єднання супутника від ступеня, розгортання сонячних батарей тощо.

Учасники  команди "AboveTheSky" – Вадим Дзигун, Дмитро Семенченко та Дмитро Мотильов – обрали челендж "Near-Space Near You". Команда розповіла про стратостати: які види існують та для чого  використовуються. Також був презентований гайд (програма дій – Ред.), який допоможе кожному створити власну дешеву висотну кулю, запустити її та провести власні дослідження ближнього космосу.

Молоді дослідники з ІАТ

Команда "Destroyers of anything" – Михайло Подолян, Катерина Уладовська та Андрій Марчук – обрала завдання-челендж "Let it go (without a bang)". Вони розробили пристрій, який розмикає трос за допомогою капсули з алюмінієво-термітною сумішшю.

Команда "Little living planet" у складі студентів ФЕЛ Віталія Рудика, Віталія Маргари, Андрія Коржа та студента РТФ Івана Загорулька обрала тему "Have seeds will travel". Вони запропонували автономну систему вирощування продуктів харчування (грибів та овочів) у космосі. У ній також передбачений біореактор, який перероблює органічні відходи на добриво.

Для Романа Болдака та Тимура Черткова з "DND" викликом стало завдання "Things are heating up!" Вони створили телеграм-бот, який попереджає про хімічні загрози в певному регіоні та надає чіткі інструкції, а також інформує відповідні спецслужби, які мають локалізувати загрозу. Дані збираються з супутників NASA і оновлюються в реальному часі.

Христина Біндюк та Ангеліна Дромова зі "Space healer" вибороли третє місце, виконуючи завдання "The Trail to Mars: Can You Keep Your Crew Alive". Вони створили телеграм-бот, за допомогою якого можна перевірити свої знання про ризики, пов'язані з польотом людини в космос, і відчути себе капітаном космічного корабля. До речі, ця команда також стала фіналістом хакатону ТехноАртКПІ-2021. 

Усі команди-переможці хакатону в Дніпрі будуть боротись за місце у фіналі міжнародного етапу конкурсу.

Олексій Пікенін, заступник директора ІАТ
Ганна Сарибога, ст. викладач ФЕЛ

Дата події