Проєкт НН ІМЗ та ФЕЛ зі створення пристроїв і сервісів для спортивних тренувань й дистанційної охорони здоров'я отримав грант за програмою ЄС "Горизонт Європа".

Як розповіли автори розробки, у грудні 2023 року в конкурсі програми ЄС "Горизонт Європа" переміг проєкт вчених НН ІМЗ та ФЕЛ "Towards an Ecosystem of User-centric devices and services for multisport Training and Remote healthcare enabled by an Artificial Intelligence-based Network of Sensors" ("Створення екосистеми пристроїв та сервісів, орієнтованих на користувача, для спортивного тренування та віддаленої медичної допомоги, забезпеченої мережею сенсорів на основі штучного інтелекту") (EU-TRAINS). КПІ ім. Ігоря Сікорського отримав грант у складі консорціуму з 19 організацій з Австрії, Німеччини, Італії, Франції, Фінляндії, Нідерландів, Польщі та Іспанії. Серед них – високотехнологічні компанії, наукові установи та університети. Координатором проекту виступає компанія "SILICON AUSTRIA LABS GMBH". Сума гранту – 315 000 євро, розрахований на три роки, починаючи з травня 2024-го.

Науковим керівником проєкту є професор С.І. Сидоренко, а виконуватимуть його наукові групи НН ІМЗ ім. Є.О. Патона (керівниця – професорка кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки Світлана Волошко) та ФЕЛ (керівник – доцент кафедри електронної інженерії Антон Попов). 

Науковий пошук передусім буде спрямовано на розробку новітніх сенсорів для аналізу біомеханіки та моніторингу серцево-судинної системи в реальному часі для застосування у сферах спорту, фітнесу та охорони здоров'я. Передбачається використати потужні цифрові мікросистеми, інтегровані розумні текстильні вироби та передові методи обробки біомедичних даних на основі штучного інтелекту. Весь ланцюг розробки та постачання буде реалізовано в Європі.

Отже, у підсумку вчені планують створити текстильні інтегровані електронні системи для моніторингу серцево-судинної, дихальної та рухової активності в режимі реального часу на повітрі та воді, а також напівпровідникові технології, які дозволять повторне використання мікро- та наносистем як у спорті, так і в охороні здоров'я. Зокрема, для цього знадобляться мініатюризовані пристрої, які зможуть вимірювати біохімічні параметри за агресивних зовнішніх умов (солоні тумани, хлор, мийні засоби, високі та низькі температури тощо).

У процесі роботи дослідники з НН ІМЗ та ФЕЛ здійснять розробку, прототипування та демонстрацію універсальних сенсорів з функціями штучного інтелекту підвищеної точності та надійності, які можуть бути інтегровані в текстиль, а також в розумні наручні годинники й устаткування для спорту з можливістю застосування під водою. На додачу вони планують продемонструвати об'єднані підходи збору, обробки та аналізу даних на основі штучного інтелекту в хмарі та на кінцевому пристрої для надійної діагностики параметрів організму. Водночас науковці ФЕЛ мають намір застосувати машинне навчання для даних з сенсорів, дистанційне оновлення, багатоцільові підходи до аналізу біосигналів на основі мереж сенсорів тощо. А вчені НН ІМЗ – представити нові матеріали, які підтримуватимуть друк електроніки на текстильних матеріалах з розтягувальністю та самозагоюванням.

"Особливістю цього проєкту є його міждисциплінарність, – кажуть дослідники, – адже будуть реалізовані вимоги до інноваційних технологій виготовлення практичних і довговічних тканин для спортивного одягу на основі поєднання ідей спортивної гігієни, фізичного матеріалознавства та штучного інтелекту".

Між іншим, важливість проєкту – не лише в науковій, а й у соціальній компоненті. На думку виконавців, соціальна користь вбачається у переході до здорового способу життя шляхом просування регулярної фізичної активності за допомогою доступних засобів і послуг для широкої аудиторії, включаючи людей з обмеженими можливостями.

Антон Попов, доцент ФЕЛ

Дата події