З 4 по 10 жовтня цього року світ уже в тридцять четвертий раз відзначив Всесвітній тиждень космосу. Більш ніж у 80 країнах відбулися заходи, присвячені досягненням людства в освоєнні космосу, а також можливостям інтеграції космічних технологій в бізнес-проєкти. Тему "Космос і підприємництво" обрали цьогоріч організатори Тижня – Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (COPUOS), Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA), а також Асоціація Всесвітнього тижня космосу (WSWA).

Не залишився осторонь від щорічної тижневої всесвітньої акції на підтримку і популяризацію космічних досліджень і технологій і Державний політехнічний музей ім. Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського. Його працівники не лише розробили власну програму заходів у межах Тижня, але й презентували їх світові, зареєструвавшись на профільному сайті https://www.worldspaceweek.org/, – на ньому розміщено відповідні матеріали. В КПІ цьогорічний Тиждень космосу проходив під гаслом "Україна – космічний вимір", тобто наголос було зроблено на українському внеску в освоєння світового простору.

kpi images - Екскурсія у відділі авіації та космонавтики ДПМ

Розпочалося все 9 жовтня 2023 р, коли в залі ДПМ "Космонавтика" відбулася демонстрація розробленої в музеї презентації, присвяченої третьому космонавту українського походження Георгію Степановичу Шоніну – 39-му космонавту в світі. З 11 по 16 жовтня 1969 року він здійснив космічний політ як командир корабля "Союз-6". Під час польоту було випробувано автономне маневрування трьох космічних апаратів, уперше в світі проведено досліди зі зварювання в космосі, проведено експеримент "Факел" з виявлення запусків балістичних ракет. Також Георгій Шонін проходив підготовку до польоту на космічній станції "Салют" і до спільного радянсько-американського космічного польоту за програмою "Аполлон-Союз". Презентація супроводжувалась цікавою лекцією-розповіддю про життя та примхи долі космонавта. Її було представлено широкому загалові й через мережу Інтернет.

Наступна подія цьогорічного Тижня космосу в ДПМ нагадала про одного з талановитих випускників Київської політехніки Володимира Григоровича Фартушного (1938-2018), який багато років пропрацював в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона. Він брав активну участь у створенні апаратури для зварювання в космосі, був відібраний до першої групи цивільних космонавтів-випробувачів, які повинні були виконувати спеціальні роботи зі зварювання в космосі, пройшов підготовку для участі в двох космічних програмах і став космонавтом-дослідником (докладний матеріал про його життя та діяльність, підготовлений співробітником ДПМ Сергієм Грачовим, був опублікований у "КП" №13-14 від 7 квітня 2023 р.).

kpi images - Володимир Фартушний

Частиною відзначення Всесвітнього тижня космосу 2023 р. в ДПМ стали інформаційно-розважальні заходи для вихованців гуртка ракетомоделювання Авіаційно-космічного центру Київського Палацу дітей та юнацтва, що відбулися 10 жовтня. Програма складалася з огляду експозиції відділу авіації та космонавтики, лекції "Для чого космосу підприємництво?", показу відео про значення космічної діяльності для людства. А ще про історію створення та можливості подальшого практичного застосування лінійки наносупутників "PolyITAN", які розробляються в КПІ ім. Ігоря Сікорського, юним ракетомоделістам розповів учасник цього проєкту провідний інженер нашого університету Михайло Душейко. Найазартнішою частиною заходу стала, напевно, гра для гуртківців "Що б ви взяли з собою у космічний політ?" Наприкінці всі її учасники отримали сертифікати та подарунки, а також долучилися до створення малюнка на асфальті "Мій космічний корабель" та запусків пневморакет.

kpi images - Гайдемарі Стефанишин-Пайпер

Яскравою подією, дотичною до Тижня, стали й традиційні, вже вісімнадцяті за ліком Наукові читання "Дніпровська орбіта", які пройшли 25-27 жовтня 2023 р. в м. Дніпро. Вони щороку запрошують науковців і фахівців-практиків до обговорення комплексу проблем, пов'язаних з гуманітарними аспектами ракетно-космічної техніки. Нинішньої осені їх було присвячено жінкам українського походження, які зробили вагомий внесок у розвиток світової космонавтики. Цій темі у ДПМ завжди приділяють особливу увагу. Тож для секції "Історія авіації та ракетно-космічної техніки" науковці ДПМ підготували доповідь і змістовну презентацію "Гайдемарі Стефанишин-Пайпер – перша жінка-астронавтка українського походження часів незалежної України". Гайдемарі Стефанишин-Пайпер стала першою українкою, яка вийшла у відкритий космос. Наказом президента від 1 лютого 2007 р. № 61/2007 "за мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українським та американським народами" її було нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Того ж року вона стала лауреаткою Всеукраїнської премії "Жінка ІІІ тисячоліття" в номінації "Знакова постать". Отож доповідь було присвячено її професійним досягненням і фактам біографії, а також відвідуванню України та, звісно, її зустрічі з київськими політехніками 10 жовтня 2019 року (див."КП" №31 від 24 жовтня 2019 р.).

Людмила Баштова,
наукова співробітниця ДПМ ім. Бориса Патона
при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події