Студент І курсу факультету інформатики і обчислювальної техніки КПІ ім. Ігоря Сікорського Ілля Наливайко виборов одну з перших премій на 32-му конкурсі ЄС для молодих учених European Union Contest for Young Scientists (EUCYS).

"Нагороди були присуджені шести проєктам з Болгарії, Німеччини, Ірландії, Іспанії, Туреччини й України. Переможці отримають по €7000 за кожний із цих проєктів у сфері науки, технології, інженерної справи та математики, а також у галузі соціальних наук", – йдеться в повідомленні Європейської комісії.

Цього року в конкурсі взяли участь 158 молодих учених віком 14-20 років із 34 країн. Учасники презентували 114 різних проєктів, які були розглянуті міжнародним науковим журі. Після дводенних віртуальних змагань імена переможців було оголошено на спеціальній церемонії в Університеті Саламанка (Іспанія). Ілля здобув перемогу за роботу з математики "Властивості можливих контрприкладів до гіпотези Сеймура про друге сусідство". Крім нагороди він також отримав можливість відвідати провідні наукові лабораторії Європи.

Студентом  КПІ Ілля Наливайко став лише цього року. Ще навчаючись у школі м. Кам'янець-Подільський, він брав участь в олімпіадах як член Малої академії  наук України. Займав призові місця і був відібраний на Міжнародний конкурс ЄС для молодих учених.

З Іллею поспілкувався кореспондент "КП".

 – Вітаємо з перемогою. Що можете сказати про практичне застосування вашої розробки і які ваші найближчі плани в науці?

– Мій проєкт стосується теорії  графів, а точніше – невирішеної проблеми у цьому розділі математики. Мова йде про гіпотезу Сеймура. Саме в ній я зробив просування, які звужують коло подальших досліджень. Продовжуватиму працювати над цим проєктом, цією гіпотезою у напрямку її  доведення. Загалом конкурсом я дуже задоволений, і дуже радий, що мою роботу гідно оцінили на такому високому рівні. Це справді мотивує  рухатися  вперед. Ця розробка може бути використана насамперед у комп'ютерній сфері, цілком можливо, що і в бізнесі, логістиці.

– А чому саме математика? Хто чи що вплинуло на ваш науковий вибір?

– Мої батьки, а я їх обожнюю,  вчителі математики – і у мене до цього предмета любов з дитинства. Вони постійно і в усьому мене підтримували, безмежно їм вдячний. (Від редакції. Коли номер готувався до друку, стало, на жаль, відомо, що батько Іллі Наливайка  пішов із життя. Редакція висловлює Іллі своє співчуття.)

– Ви студент І курсу. Чому обрали саме КПІ?

– Я вибирав серед провідних ЗВО, розуміючи, що в усіх них навчання буде на однаково високому рівні. Тому під час вибору враховувалися й інші фактори – розташування університетів, інформація від друзів чи знайомих, які навчалися в них. Ось так і обрав КПІ.

– А як проходить навчання? Важко? Не розчарувалися?

– Швидше не важко, а по-іншому, не так, як у школі. Доводиться докладати більше зусиль для вивчення предметів. З іншого боку, якщо маєш конкретний напрям, у якому рухаєшся, приділяєш йому більше часу. Живу в гуртожитку, в кімнаті четверо – і мене це задовольняє. Одне слово – ніяких розчарувань немає.

Спілкувався Володимир Школьний

Дата події