Щоб створити сприятливі умови для здобуття молоддю вищої освіти і заохотити найбільш обдарованих студентів, 20 років тому було засновано академічну стипендію Кабінету Міністрів України, яка щосеместру призначається 100 студентам закладів вищої освіти за особливі успіхи в навчанні. У І семестрі 2020/2021 навчального року стипендії КМ України удостоєна студентка кафедри автоматизованих систем обробки інформації й управління ФІОТ Світлана Реутська. Навіть не віриться, що ця тендітна русявка за кілька місяців отримає диплом магістра. Минулий семестр вона завершила з середнім балом 99,3. Бере участь у науковій роботі кафедри та громадській роботі.

"З підліткового віку мріяла свій професійний шлях присвятити програмуванню, – розповідає Світлана. – З вибором університету довго не вагалася: факультет інформатики та обчислювальної техніки в КПІ відразу ж здався мені найліпшим варіантом з усіх запропонованих. Тож останні два класи сумлінно готувалася до ЗНО, адже на спеціальність своєї мрії вступити ой як нелегко".

У результаті очікування студентки виправдалися на всі 100%. "Попри те, що до першого курсу я майже не займалася програмуванням, предмети в КПІ дали мені чудову базу знань, на якій можна нарощувати уміння вже за своїми вподобаннями, – розмірковує студентка. – Звичайно, така професія, як програміст – це галузь, де потрібно багато вчитися, мабуть усе життя, і здебільшого самостійно. Але такі базові речі, як основи програмування, алгоритми, підходи до розробки, знання про те, як зберігати дані та навіть розробку штучного інтелекту – усе це можна отримати в університеті".

Магістрантка вдячна викладачам за те, що вони зуміли пояснити складні речі простими словами, навчили "програмістському" мисленню та дали уявлення про багатогранність майбутньої професії. Якщо вступаючи до університету дівчина мріяла просто розробляти комп'ютерні ігри, то тепер їй цікаво створювати програмне забезпечення, "яке могло б поліпшити комфорт та рівень життя людей, допомогти їм". Про свої наукові розвідки Світлана доповідала на фахових конференціях, зокрема "Science and Technology of the XXI Century", Дні науки ФСП тощо, має публікації, зокрема і в електронному архіві КПІ ELAKPI.

Дипломна робота студентки присвячена виявленню аномалій в електрокардіограмі. Вона планує розробити програму, яка могла б за прийнятний час з високою точністю виявляти у людей підозри на хвороби серця. Уже знайдено підхід, при якому з точністю 98% програма може повідомити про підозру на такі хвороби. Завдяки паралельним обчисленням швидкість роботи алгоритму не перевищує однієї хвилини. Наразі ведеться пошук алгоритму, за допомогою якого можна було б остаточно сформулювати та підтвердити діагноз, щодо якого були висунуті підозри.

"Хочу сказати, що КПІ – це не тільки про навчання за фахом, а й чудова атмосфера для особистісного розвитку, – веде далі дівчина. – Поза університетом я маю багато різноманітних захоплень, і як не дивно, більшість з них не пов'язана з програмуванням. Люблю малювати, вчу англійську та іспанську, захоплюють активні види спорту – сноуборд та плавання, приваблює йога. А де ще я могла навчитись грати у великий теніс безкоштовно, як не на заняттях з фізичної підготовки?"

Студентка вдячна Київській політехніці за сучасні знання, можливості всебічного розвитку та знайомства з чудовими людьми – однодумцями. А відпочинок на базах "Маяк" та "Політехнік" подарував їй багато незабутніх днів.

З молодшими колегами Світлана ділиться своїм досвідом: "Не треба боятися щось робити, думаючи що у вас не вийде. Студентська пора – кращий час для експериментів, пошуку себе, виявлення своїх можливостей. Важливо старатись отримувати більше знань, ніж можуть дати на лекціях, шукати додаткові джерела інформації про все, що вам цікаво. Але варто пам'ятати: студентські роки, особливо молодші курси, – це не тільки навчання. Беріть участь у різноманітних заходах (наукових і розважальних), конкурсах, конференціях, олімпіадах, хакатонах. Оскільки саме в цю пору є просто купа вільного часу, який можна використати на щось цікаве".