Делегація факультету інформатики та обчислювальної техніки КПІ ім. Ігоря Сікорського побувала на одній із найбільших у світі технологічній конференції "Web Summit 2021" у Лісабоні. На цій конференції, де цього року були присутніми понад 40 тисяч учасників, уперше було представлено і український стенд. Серед проєктів з України була і розробка студента 4-го курсу ФІОТ КПІ Даниїла Федорова – людиноподібний робот HU-Bot. Наш кореспондент зустрівся з Даниїлом, який розповів про створення цього робота.

– Робототехнікою я цікавився з самого дитинства. Часто мріяв створити щось подібне до робота. А ідея створення саме цього робота народилася приблизно півтора року тому після мого спілкування з викладачами кафедри інформатики і обчислювальної техніки Олегом Лісовиченком і Михайлом Ткачом. Вони ж підтримували мене та допомагали в процесі його виготовлення – і невдовзі робот був роздрукований на 3D-принтері. У робота є 14 шарнірів і моторів. Він може повністю повторювати рухи людини. Поки що живиться від електромережі, та нині розробляється можливість роботи від батарей. Механізм має інтелектуальні здібності: може розпізнавати обличчя, мову і реагувати на звернення. Запам'ятовує людей і може відстежувати їх. Може обходити об'єкти на своєму шляху, приймати голосові команди тощо. Наприклад, у майбутньому похід людини до поліклініки стане набагато простішим, адже HU-Bot зможе провести відвідувача до свого лікаря без зайвих проблем. Сьогодні ми активно впроваджуємо систему дистанційного управління через VR-системи (системи віртуальної реальності), і завдяки цьому наш винахід зможе допомагати у складних умовах. Якщо його порівнювати з іншими роботами, то можемо виділити таку різницю – наш є людиноподібним, тоді як інші – це механізовані системи. В наших планах – співпраця з багатьма компаніями, які також мають свої проєкти, а участь у конференції в Лісабоні розширила коло наших зв'язків. Станом на тепер розробка перебуває на стадії другої адаптації прототипу.
Доповнює розповідь заступник декана ФІОТ Олена Халус, яка разом з Даниїлом і деканом ФІОТ Сергієм Телеником брали участь у конференції "Web Summit 2021":

– Допомогла закінчити розробку Даниїла громадська організація "Розвиток ІТ освіти", створена випускниками ФІОТ, яка також профінансувала участь нашого факультету в конференції "Web Summit 2021". Показ людиноподібного робота HU-Bot на всесвітньовідомій конференції – це чудова можливість продемонструвати можливості студентів КПІ. До того ж на конференції познайомилися з багатьма партнерами, з якими в майбутньому будемо співпрацювати над новими проєктами. Це університети, інвестори, ІТ компанії, фонди.

Дата події