Наукова робота магістрантки кафедри електронних пристроїв та систем Олександри Колесник здобула ІІ призове місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, що проходив 21-23 квітня 2021 р. в онлайн-режимі. Організатором підсумкової конференції ІІ туру виступив Національний університет "Чернігівська політехніка". Сумарна кількість балів конкурсантки – 77,8 (для порівняння – у переможця 80 балів). Її науковий керівник – проф. Юлія Ямненко, завідувачка кафедри ЕПС, – входила до складу галузевої конкурсної комісії, але, за умовами конкурсу, не могла оцінювати роботу своєї підопічної задля забезпечення об'єктивності результатів.

У своїй науковій роботі Олександра дослідила нейронну мережу з пошкодженими зв'язками, а саме – наслідки такого пошкодження. Була розроблена нейронна мережа для прогнозування температури навколишнього середовища та проведено моделювання ураження нейронів. Досліджено вплив пошкоджень на працездатність мережі. Виявлено граничні умови роботи мережі. У майбутньому планується розробити технологічно стійку систему та за допомогою прогнозування покращувати її ефективність.

 Нині Олександра Колесник навчається на 5-му курсі факультету електроніки та працює над магістерською дисертацією, присвяченою керуванню системою розподіленої генерації  MicroGrid. До речі, у цьому семестрі за програмою Еразмус+ вона здобуває освіту в Національній школі інженерії Університету Лотарингії (Франція). 

Мандрувати по закордонах для неї звично. Володіння англійською та німецькою якнайкраще сприяє академічній мобільності. У 2017 р. студентка проходила практику в Технічному університеті м. Дрезден (Німеччина), у 2018-му взяла  участь у Міжнародному саміті "Перспективи жінок у STEM" (м. Варшава, Польща), у 2019-му здобула ІІ місце в міжнародному технічному конкурсі студентських наукових робіт у Молдові з проєктом "Багаторівневий захист від протікань у системі Smart house", того ж року поїхала на практику до знайомого вже ТУ м. Дрезден. Наступного року розширила географію подорожей і пройшла практику в  Науково-технологічному університеті ім. короля Абдалли (Королівство Саудівська Аравія). У 2021 р. стала призеркою Всеукраїнського онлайн-хакатону "Жінки в енергетиці", де відмітили її активну участь у майстер-класах з гендерної рівності, мистецтва презентацій та кар'єрного розвитку. 

"Я неймовірно вдячна КПІ за можливості, які постійно заохочують мене старанно працювати і брати участь у наукових заходах в Україні та за її межами. Завдяки професійним викладачам я набула освітнього досвіду, він допомагає мені долати будь-які труднощі на практиці. Студентське життя яскраве і різноманітне, у мене з'явилось багато чудових друзів у студмістечку, заради яких завжди хочеться повернутися до рідної альма-матер".

Ю.Ямненко пишається здобутками своєї підопічної та відзначає її високий професійний рівень, уміння  самонавчатися, співпрацювати з колегами, використовувати попередній досвід, набутий у міжнародних творчих колективах, у нових проєктах тощо. Тобто усе те, що вирізняє сучасну амбітну молоду людину, яка прагне відбутися у фаховому середовищі. 

І наче на підтвердження її слів, Олександра підсумовує: "Хочу зазначити, що КПІ є сукупністю різноманітних якостей, які мене сформували та формують надалі, дають натхнення та мотивацію будувати успішну майбутню кар'єру".