Цьогорічний листопад став рясним на перемоги для студента-першокурсника радіотехнічного факультету КПІ ім.Ігоря Сікорського Івана  Загорулька. Він здобув нагороди найвищого гатунку зразу двох конкурсів – "The International Invention, Innovation & Technology Exhibition" і "The 7th International Young Inventors Awards 2020". Перший конкурс проходив у Малайзії 20-21 листопада, а другий – в Індонезії 8-29 листопада. Обидва проводилися за підтримки IFIA – Міжнародної федерації асоціацій винахідників.

У Малайзії 17-річний  Іван отримав золоту медаль, а в Індонезії виборов відразу дві нагороди: золоту медаль і нагороду за найкращу екологічну інновацію. Наш кореспондент поспілкувався з винахідником.

– Розкажіть, у чому суть проєкту, з яким ви взяли участь у конкурсах,  і як у вас з'явилася  його ідея?

– Назва мого проєкту – "Екологічно чистий багатофункціональний пристрій для ванної кімнати". Присвячено його розробці програмного забезпечення власноруч створеної комп'ютерної системи, яка є частиною розумного дому (РД) та проводить моніторинг температури і рівня води у ванні. Ідея його створення  виникла ще під час мого навчання в Кіровоградській Малій академії наук на заняттях, які проводилися за методикою брейнштурму. Я звернув увагу, що технології для РД розвиваються для різних кімнат, а ванну обходять.  Для ванни немає широкого асортименту пристроїв, і особливо – багатофункціональних. Після формулювання мети та створення прототипу виявилося, що створюваний пристрій вирішує навіть більше проблем, ніж очікувалося.

–  І які це проблеми?

– Вирішує, зокрема, таку екологічну проблему, як раціональне водовикористання з метою зменшення витрат на житлово-комунальні послуги та, звісно, збереження природних та енергетичних ресурсів. Також проблему комфортного купання дитини. Та й, взагалі, спрощує щоденні справи.

– Як ви потрапили на конкурси і як вони проходили?

– Якщо б не було  пандемії, я мав би честь представляти Україну на міжнародному рівні в тих країнах, де проводяться конкурси.  А нині все перейшло в онлайн. Для того, щоб змагатися за винагороди на цих конкурсах, потрібно спочатку пройти національний відбір в Україні, а потім подаватися як члену делегації. Якщо говорити про очні змагання, то вони проходять дуже цікаво: це не лише захист роботи, а й різні екскурсії, тренінги, нові знайомства та багато інших корисних моментів. А онлайн – це   декілька етапів. Спочатку подання тез роботи, щоб судді оцінили актуальність проєкту та його відповідність напряму роботи або конкурсу. Наступний крок – подання повної наукової роботи, щоб судді змогли повністю вивчити  її і у них сформувалося певне враження та можливі запитання, і останній – це відеоконференція у форматі презентації проєкту та дискусія з членами журі англійською мовою.

 –  Іване, а чому обрали для навчання саме Київську політехніку?

– У КПІ я хотів навчатися ще з дитинства, бо це один з найпрестижніших закладів вищої освіти України. Мені подобається технічний напрям, тому вирішив, що саме в КПІ можуть надати велику базу знань щодо того, що тепер актуально в країні і світі та розвивається швидкими темпами.

– І як вам навчається в нинішніх умовах пандемії?

– Очне навчання у нас тривало лише один  тиждень, для ознайомлення з предметами та викладачами. Зрозуміло, що це не ті відчуття та переживання, які могли б бути за відсутності пандемії. Але мене приємно здивувало, що в університеті використовується доволі багато  всіляких методів і ресурсів для дистанційного навчання. Навчатися важко, але якщо захотіти – все можливо. За період одного тижня заручився підтримкою викладачів, які погодилися мені допомагати з проєктами. Саме радіотехнічний факультет тісно пов'язаний з моїми інтересами, і я дуже радий, що навчаюся тут.

– Чим займаєтесь у  вільний час?

– Цікаве запитання! Як студент, не маю занадто багато вільного часу, тому використовую його для свого задоволення, а саме – для роботи над власними  проєктами.

– І, на завершення нашої розмови, розкажіть про свої   найближчі плани?

– Почав співпрацю з бізнес-інкубатором UF INCUBATOR від Малої академії наук України (МАНУ) щодо розвитку стартапу, а саме – мого пристрою для ванни. Працюємо над удосконаленням проєкту та можливим глобальним виробництвом. Паралельно працюю над новою розробкою. Це "Концепція модернізації надання екстреної медичної допомоги засобами мультикоптерів", яку вже представляв на фінальному Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАНУ.