Відкрито перший у світі пам'ятник Ігорю Сікорському

14 травня 2008 р. на Музейній площі НТУУ "КПІ" було відкрито  пам'ятник видатному авіаконструктору, вихованцю КПІ Ігорю Івановичу Сікорському.

І.І.Сікорський увійшов в історію світової авіації як творець перших у світі багатомоторних літаків, у тому числі чотиримоторного літака "Ілля Муромець" – у той час найбільшого у світі.

Найбільше його талант розкрився в розробках гелікоптерів, які випускала створена ним у США авіаційна корпорація, що нині носить його ім'я.
Відкрито перший у світі пам'ятник Ігорю Сікорському

Наш університет отримав ім'я видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського!

Наказом Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич від 17 серпня 2016 року №992 "Про присвоєння імені Національному технічному університету України "Київський політехнічний інститут" нашому університету присвоєно ім'я його колишнього студента, видатного авіаконструктора ХХ століття І.І.Сікорського. Тепер його повна назва – Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

Лист-дозвіл на присвоєння ім'я Ігоря Сікорського

Відкрито Алею зірок видатних політехніків

28 серпня 2014 р. перед першим корпусом університету відбулася закладка Алеї зірок університету, а 28 квітня 2017 р. її урочисте відкриття. Тепер Алея налічує вісімдесят зірок з рожевого граніту з іменами видатних учених і випускників КПІ. Серед них – імена авіаконструкторів Дмитра Григоровича, Володимира Григор'єва, Федора Терещенка, вченого-металурга Івана Бардіна, вченого-фізика Бенціона Вула, вчених-енергетиків Олександра Вінтера і Івана Швеця, професорів Льва Антропова, Михайла Павловського, письменника Юрія Яновського.

28 квітня відбулося урочисте відкриття Алеї зірок КПІ ім. Ігоря Сікорського перед історичним корпусом №1

Започаткування Всеукраїнського фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge"

У грудні 2012 року пройшов перший Всеукраїнський фестиваль інноваційних проектів "Sikorsky Challenge". Фестиваль став щорічним. Його метою є залучення українських школярів, студентів, аспірантів, здобувачів, науковців, підприємців та співробітників вишів, науково-дослідних установ, промислових підприємств до участі в наукових розробках і програмах та стимулювання досліджень у різноманітних галузях і співпраці з інвесторами. Тож участь у ньому беруть інноватори найрізноманітнішого віку – від підлітків, які тільки долають премудрості середньої школи, до визнаних у своїй професії фахівців. Фестиваль став знаковою подією в житті інноваторів України. Його популярність з кожним роком  зростає. Цього року фестиваль відбудеться вже всьоме.

Всеукраїнський фестиваль інноваційних проектів Sikorsky Challenge

Відкриття маятника Фуко

24 лютого 2011 р. в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка відбулося урочисте відкриття  маятника Фуко. Цей маятник наочно демонструє, що Земля обертається навколо своєї осі. Вперше такий маятник створив у 1851 р. видатний французький фізик Жан Бернар Леон Фуко (1819–1868 рр.). Маятник Фуко в НТБ ім. Г.І.Денисенка має довжину підвісу – 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, вагу – 43 кг і є єдиним в Україні.

Маятник Фуко в Київському політехнічному

Створено спільні навчально-наукові центри НТУУ "КПІ" та компаній "Boeing" і "Прогрестех-Україна"

У Київській політехніці створено Спільні навчально-наукові центри НТУУ "КПІ" та компаній "Boeing" і "Прогрестех-Україна". Урочисте відкриття першого з них відбулося 2 липня 2014 року за участю ректора університету академіка НАН України Михайла Згуровського та очільників цих компаній.

Центри засновано на базі Механіко-машинобудівного інституту. Їх діяльність спрямовано на цільову підготовку інженерів-механіків для роботи в авіаційній промисловості.

Тут навчаються потенційні співробітники компаній "Boeing" і "Прогрестех-Україна", значна частина з яких долучається до реалізації проектів Інженерних центрів корпорації "Boeing" та групи компаній "Прогрестех".

Форум "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу"

22 квітня 2016 р. в нашому університеті пройшов Міжнародний форум "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу". Участь у Форумі взяли посли кількох держав та співробітники багатьох дипломатичних представництв, представники тридцяти чотирьох країн світу, керівники одинадцяти міністерств та відомств України, представники наукових установ і університетів, громадських організацій, народні депутати України, ліквідатори катастрофи на ЧАЕС, викладачі та студенти КПІ.

Форум працював у форматі тематичних пленарних засідань: "Чорнобиль і нова стратегія ядерної безпеки світу", "Уроки Чорнобиля для людства: технологічний, гуманітарний і міжнародний аспекти", "Завдання остаточного розв'язання ще не вирішених проблем зруйнованого блоку №4 ЧАЕС". У підсумковому документі Форуму його учасники закликали відповідні відомства та регулюючі органи країн з атомними електростанціями привернути увагу світової спільноти до питання остаточного вирішення проблем Чорнобиля, зокрема до реалізації наступного етапу з перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Наносупутники КПІ

19 червня 2014 р. на навколоземну орбіту було виведено перший український наносупутник PolyITAN-1. Його створили науковці, інженери і студенти теплоенергетичного і радіотехнічного факультетів, факультету електроніки, а також Інституту телекомунікаційних систем  нашого університету під керівництвом зав. лабораторії наносупутникових технологій ТЕФ ст.н.с., к.т.н. Бориса Рассамакіна.

26 травня 2017 р. на орбіту виведено наносупутник "PolyITAN-2-SAU", який також розроблено під керівництвом Б. Рассамакіна. Центр керування польотом здійснює сеанси зв’язку з супутниками та обробку і архівацію отриманої інформації.

КПІ – співорганізатор першого в Україні Інноваційно-виробничого об'єднання 

24 вересня 2015 р. було підписано Генеральну угоду про створення Інноваційно-виробничого об'єднання "Київська політехніка" – нової для нашої країни моделі об'єднання науково-інноваційних організацій та промислових підприємств. До складу об'єднання увійшли підприємства концерну "Укроборонпром" та ДКАУ, Казенне  підприємство спеціального машинобудування "Арсенал", ПАТ "Елміз", ПАТ "Завод Маяк", ДП "Київський державний НДІ гідроприладів", ВАТ "Меридіан" ім. С.П.Корольова", ПАТ "НВО "Київський завод автоматики ім. Г.І. Петровського", ДП "ВО "Київприлад", а також Науковий парк "Київська політехніка". Мета створення об'єднання – інтенсифікація розробок, виробництва та впровадження наукоємної, конкурентоспроможної та високотехнологічної продукції, передусім військового та подвійного призначення.

"Формула Студент КПІ"

У 2014–2015 рр. команда студентів нашого університету під керівництвом завідувача кафедри інтегрованих технологій машинобудування ММІ доктора технічних наук професора Віталія Пасічника спроектувала і виготовила гоночний автомобіль класу Formula SAE. Formula SAE – найбільші інженерні змагання студентів технічних ВНЗ світу, учасники яких самостійно конструюють і виготовляють свої гоночні боліди. У серпні 2015 р. наші студенти представили свій болід на змаганнях Formula Student в Чехії. У 2015–2016 рр. студенти під керівництвом В. Пасічника спроектували і виготовили ще один болід, який представили на змаганнях Formula Student в Угорщині.

Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі

6–7 квітня 2017 р. в нашому університеті майже дев'яносто очільників вищих технічних навчальних закладів України і понад вісімдесят їхніх колег з Польщі обговорили стан та перспективи розвитку співпраці, а також спільні проблеми української і польської вищої технічної освіти та шляхи їх подолання. На Форумі було проведено презентації перспективних для налагодження співпраці проектів, які реалізуються в КПІ ім. Ігоря Сікорського: "Космічна програма КПІ ім. Ігоря Сікорського", "Сучасне авіаційне та автомобілебудування", "Кібернетична безпека", "Національна освітня платформа у сфері ядерної безпеки" та ін.

Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі