Кафедра хімічної технології композиційних матеріалів ХТФ (в.о. завідувача  проф. В.А. Свідерський) має привід пишатися своєю вихованкою Іриною Ніколаєвою, яка удостоєна іменної стипендії Верховної Ради України.

На перший курс Київської політехніки Ірина вступила в 2014 р. Вона працьовита, відповідальна і старанна студентка. Уважно вивчає загальноосвітні та спеціальні дисципліни. Її поважають однокурсники і викладачі. Студентка бере активну участь у науковій роботі кафедри та має вагомі здобутки.

Під науковим керівництвом професора А.Д. Пєтухова та асистента О.М.Шнирука вона працює за напрямом "Біодеградація полімерних плівок". За цією темою було досліджено вплив атмосфери на властивості стретч-плівок, також Ірина вивчала способи маніпуляції з вихідними матеріалами для приведення стретч-плівки до стану, близького до біодеградації. Зокрема, розглянула вплив ультрафіолету на виділення і поведінку мікропластику у воді  залежно від вмісту у плівці мармурового наповнювача. Це дозволило не лише дослідити біодеградацію полімерних плівок, але й простежити, як ці плівки можуть впливати на довкілля. Приміром, якщо вони потраплять у воду, якою буде шкода для водної фауни, наприклад, риб. За результатами цих досліджень було отримано патент на корисну модель.

Ірина Ніколаєва також досліджувала технології виробництва та склад композицій для виробництва протифільтраційних екранів. Ця тема є вельми актуальною, адже такі плівки використовують для запобігання забрудненню навколишнього середовища на звалищах ТПВ, відстійниках, штучних водоймах тощо. Разом з колегами студентка брала участь у вивченні модулів конструкцій одночерв'ячних екструдерів та їх модернізації. Було запропоновано методику, яка дає можливість визначати профіль крутного моменту уздовж вісі черв'яка і диска.

Молодий дослідник Ірина Ніколаєва має наукові публікації у виданнях КПІ ім. Ігоря Сікорського, Сумського державного університету та ЖДУ ім. І.Франка. У 2019 р. вона стала лауреатом премії Київського міського голови. Зичимо нашій вихованці подальших звершень і наукових відкриттів!

Л.І. Мельник, доцент ХТФ