В Україні триває війна з російським агресором. Як і більшість міст і сіл нашої країни, Київ перебуває під постійною загрозою смертоносних обстрілів – прильотів ракет, ударних безпілотників. Зі звуками сирени жителі й гості столиці вимушені (і повинні!) діставатися укриттів, щоб уберегти своє життя. Це стосується й працівників і студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Про стан університетських укриттів та пунктів незламності, а також про організацію та проведення навчань з цивільного захисту розповіли кореспонденту "Київського політехніка" проректор з адміністративної роботи Вадим Кондратюк і начальник відділу з питань цивільного захисту Юрій Нестеренко.

Юрій Нестеренко: "У роботі з підготовки найпростіших укриттів в КПІ відділ з питань цивільного захисту дотримується вимог відповідних нормативних документів Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Ці положення визначають, як і чим має бути укомплектоване укриття залежно від чисельності осіб у ньому. Ми безпосередньо беремо участь у розрахунках відповідного майна, комплектації, замовленні і розподілі всіх засобів серед підрозділів університету, де облаштовуються укриття. Головне завдання наших господарських служб – приведення приміщень, які визначені для облаштування укриття, у відповідність до визначених вимог".

Вадим Кондратюк: "Станом на 17 листопада підготовлені та атестовані укриття можуть прихистити 7300 студентів і викладачів. До кінця року ми плануємо збільшити кількість місць в укриттях (маються на увазі укриття в навчальних корпусах та гуртожитках студмістечка) до 8 тис. осіб. Тобто, стільки людей можуть одночасно навчатися і працювати на території університету. На сьогоднішній день триває активна робота щодо виконання програми з подальшої підготовки укриттів. Стосовно гуртожитків – виконано ремонти в укриттях 7-го і 9-го гуртожитків, далі переходимо до 13-го гуртожитку. Добігають кінця роботи з облаштування укриття в гуртожитку №4, там проводиться фарбування підлоги. Слід зазначити, що в цьому укритті бували підтоплення, тож ми були змушені провести підготовчі роботи, – заміну мереж холодного водопостачання. Під даний проєкт МОН виділив КПІ 1,7 млн грн згідно з програмою ремонту і відновлення найпростіших укриттів у закладах освіти. Після завершення робіт буде проведено атестацію укриття – це додасть університету ще 500 місць. Нині працюємо над створенням укриттів у 17-му і 20-му корпусах. Завершуються роботи зі створення смартукриття в НТБ, зокрема в тамбурах і коридорі – відхилень від графіка немає, роботи планується закінчити впродовж грудня ц.р. Взагалі в НТБ реалізується пілотний проєкт зі створення укриття подвійного призначення. У воєнний час це приміщення може використовуватись як укриття з усіма комунікаціями, з активними і пасивними системами освітлення і вентилювання. А за мирних часів діятиме як хаб з робочою зоною для студентів, де можна проводити лекції, обговорювати інноваційні розробки і просто приємно проводити час. У ньому будуть кімнати для відпочинку, загального користування і навіть душові кабіни. Смартукриття в НТБ розраховано на 500 осіб".

kpi images -

Юрій Нестеренко: "Стосовно питання, чи достатньою є кількість місць в атестованих укриттях для всіх студентів, які можуть перебувати в гуртожитках і на стаціонарному навчанні. Існують певні обмеження, які визначаються не лише місткістю укриттів. Ми повинні мати на увазі, що при прильотах ракет система ППО не завжди може миттєво спрацювати, а, скажімо, балістична ракета прилітає за лічені хвилини. Для того, щоб усі зайшли до укриття, розрахованого, наприклад, на 500 осіб, потрібно 10-15 хвилин. Тому час на екстрену евакуацію скориговує вимоги до чисельності здобувачів вищої освіти, які можуть одночасно перебувати в університеті. Починаючи з червня, через удари по столиці балістичними ракетами, в КПІ було проведено аналіз можливостей університетських укриттів з урахуванням названого чинника. І Вчена рада університету ухвалила рішення про те, що в осінньому семестрі навчання за низкою спеціальностей буде переведено в режим стаціонару, за деякими іншими – у змішану форму, а решта залишиться на дистанційному навчанні".

Вадим Кондратюк: "Що стосується Пунктів незламності, то ми їх почали створювати ще торік. Нині збільшуємо їх кількість. І тепер обладнуємо Пункти незламності поруч з укриттями – насамперед тому, що при знеструмленні університету внаслідок ракетних обстрілів ті генератори, які працюють в укритті, будуть виконувати свою функцію й у Пунктах. Ми укомплектовуємо ці Пункти обігрівачами, бутильованою водою, чайниками, комп'ютерно-офісною технікою, інтернетом, Wi-Fi – усім тим, що необхідно для безперебійної роботи університету в критичних ситуаціях. Станом на сьогодні в університеті підготовлено 21 Пункт незламності (10 – на території студмістечка і 11 – у навчальних корпусах), які функціонуватимуть у випадку блекаутів. Для нормальної роботи найпростіших укриттів і Пунктів незламності придбано 34 генератори, для них закуплено паливно-мастильні матеріали. Усі пройшли обкатку. Цього року ми врахували досвід і знання щодо організації функціонування Пунктів незламності, яких набули торік, і це дозволило нам внести певні корективи в організацію їхньої роботи".

Юрій Нестеренко: "Для забезпечення функціонування системи цивільного захисту університету керівництво, адміністрація та співробітники університету, відповідальні за обслуговування укриттів і Пунктів незламності, мають проходити відповідне навчання на міських курсах цивільного захисту. Ми співпрацюємо з цими курсами, визначаємо потреби кожного підрозділу і формуємо річну заявку на навчання. Працівників на курси направляємо згідно із затвердженим графіком".

Вадим Кондратюк: "За участю представників ДСНС проведено навчання для студентів і співробітників КПІ. Готуються районні навчання щодо дій у надзвичайних ситуаціях, які можуть виникнути у разі ракетних обстрілів і атак БПЛА, – участь у них візьмуть 20 представників КПІ".

Спілкувався Володимир Школьний

Хто започаткував проєкт Smart Shelter CLUST Space, в чому його унікальність, як він виглядатиме, яку роль відіграють в ньому студенти, скільки потрібно інвестицій і коли він буде завершений?

🎥 Усе це дізнаєтесь з нового відео — переглядайте і стежте за створенням першого в Україні інноваційного укриття разом з КПІмедіа!