Запрошуємо ближче познайомитися з нашим ФСП

Викладачі факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського стали учасниками освітньої програми Європейського Союзу Erasmus+ Жан Моне. Протягом трьох років робоча група, до якої входять троє викладачів ФСП, в рамках проєкту "Європейська інтеграція: законодавство та Інтернет речей" (EULІоT) буде досліджувати використання європейського юридичного досвіду впровадження технологій Інтернету речей (IoT). У межах проєкту передбачається розроблення та впровадження навчального курсу для студентів-юристів з опанування правових питань впровадження Інтернету речей з урахуванням європейського досвіду.

"Інтернет речей може стати і, з великою ймовірністю, стане найбільш масштабним інноваційним проєктом усього людства за всю історію земної цивілізації", – впевнений академічний координатор проєкту  проф. О.А.Баранов.

Курс буде присвячений аналізу особливостей впровадження та загроз використання технологій ІоТ та вивченню політики Європейського Союзу щодо цього питання. Серед навчальних тем будуть розглянуті:

  • правові засади використання роботів та штучного інтелекту;
  • правове регулювання застосування технологій хмарних обчислень та технологій блокчейн;
  • захист персональних даних та ідентифікація суб'єктів та об'єктів в умовах використання технологій IoT;
  • правове забезпечення кібербезпеки IoT в контексті критичної інформаційної інфраструктури.

До команди проєкту увійшли канд. юрид. наук, ст. викладач кафедри публічного права Ольга Головко, д-р юрид. наук, професор кафедри інформаційного права та права інтелектуальної власності Олександр Баранов, канд. юрид. наук, ст. викладач кафедри інформаційного права та права інтелектуальної власності Марія Дубняк.

 "У рамках реалізації програми заплановано низку тематичних наукових заходів, на яких студенти й науково-педагогічні працівники зможуть виступити зі своїми напрацюваннями в цій сфері та публікувати свої наукові роботи", – зазначає менеджер проєкту Марія Дубняк.

Окрім цього, робоча група напрацює пропозиції щодо можливих напрямів реформування українського законодавства у сфері впровадження технологій Інтернету речей відповідно до європейських стандартів.

10 грудня  2020 року НДІ інформатики і права Національної академії правових наук України  разом з ФСП КПІ ім. Ігоря Сікорського провели Науково-практичну конференцію "Соціальна і цифрова трансформація: теоретичні та практичні проблеми правового регулювання", де команда EULIоT публічно презентувала даний навчальний проєкт. До речі, наші студенти взяли активну участь у цій конференції.

"Безсумнівно, говорити про штучний інтелект у День прав людини є трохи контраверсійно. Втім, саме наявність особливих когнітивних функцій відрізняє людину від інших істот на планеті. Чи можна буде так сказати після розробки штучного інтелекту (ШІ), аналогічного людському? Про ці та інші питання щодо ШІ та ІоТ можна буде дізнатися вже зовсім скоро...", – заохотила до участі  в навчальних та наукових заходах EULIоT координатор проєкту О.М.Головко під час обговорення презентації проєкту на конференції.

Довідково:

Право на реалізацію проєкту "Європейська інтеграція: законодавство та Інтернет речей" (EULІоT)  було отримано командою викладачів  КПІ ім. Ігоря Сікорського, які взяли участь у конкурсі Єврокомісії за програмою Erasmus+ Жан Моне 2020. 

Програма імені Жана Моне – одна з освітніх програм Європейського Союзу. Її мета – підвищення рівня знань і поінформованості суспільства про євроінтеграційні процеси через заохочення до викладацької та дослідницької діяльності. Програму названо на честь Жана Моне – одного з батьків-засновників Європейського Союзу, першого президента Вищого органу Європейської спільноти з вугілля та сталі.

Інф. ФСП

Дата події