"Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству… підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору".

Із Закону України "Про освіту"

Яскравими представниками здобувачів освіти є студенти – амбітні, наполегливі, креативні. Кращі з них представляють свої ВЗО на різноманітних наукових, культурних і освітніх заходах в Україні й за кордоном, отримують відзнаки. Зокрема, стипендії Верховної Ради України удостоєно студентів ФММ Дар'ю Матіяш та Захара Стружа.

Дар'я Матіяш закінчує бакалаврат за спеціальністю "Менеджмент", вона активна й ініціативна студентка. "Улюблений КПІ, – говорить дівчина, – обрала з огляду на його давні традиції, високий рівень викладання та можливості для розвитку студентів".

І вона повністю використовує ці можливості. Жодна зі студентських конференцій з економічної тематики – "Менеджмент", "Економіка", "Підприємництво", що відбуваються в університеті, не обходиться без її участі. Для прикладу, під керівництвом доцента Ірини Луценко вона досліджувала інноваційні технології в логістиці: як використання електромобілів, автономного транспорту, безпілотних літальних апаратів, роботизація складів, технології Інтернету речей дозволяють оптимізувати логістичні процеси, знизити витрати та підвищити ефективність. Коли зацікавилася оптимізацією бізнес-процесів, з науковим керівником доцентом Мариною Пічугіною аналізувала концепцію "Якість 4.0", що поєднує цифрові технології й управління якістю, її переваги та проблеми впровадження. Особливості функціонування ринку праці в Україні та питання оплати праці, впливу держави і профспілок на рівень заробітної плати вивчала з науковим керівником доцентом Ганною Жалдак. Не оминула увагою і дослідження тайм-менеджменту студентів під час пандемії: як вони планують і витрачають час. Напрацьоване разом з керівником – доцентом Іриною Манаєнко має практичну цінність для оптимізації часу студентів під час "дистанційки".

"Окрім наукової роботи, – ділиться стипендіатка, – проявляю свої організаторські здібності як староста академічної групи, дбаю про згуртованість та успішність одногрупників, представляю їх інтереси перед адміністрацією".

Студентка також напрацьовує досвід командної роботи, вчиться впливати на те, що відбувається довкола. Вона взяла участь у короткострокових волонтерських програмах Європейського корпусу солідарності – в Італії (2022) та Угорщині (2023). "Перший проєкт стосувався екології, другий – співпраці з людьми, у тому числі дітьми, – розповідає Дар'я. – Мені пощастило працювати з чудовими командами однодумців з різних країн. Ми організовували заходи для дітей та молоді, допомагали покращувати інфраструктуру місцевих громад. Запам'яталися нові місця, нові культури, нові люди. Це була надзвичайно цінна можливість зануритися в іншу культуру, побачити світ з нового ракурсу. Маю бажання і надалі робити щось корисне".

Звісно, Дар'я любить подорожувати. Як же не скористатися можливістю дослідити світ, коли ти молодий, завзятий, з наплічником за плечима: "Подорожуючи, я помітила, наскільки різними є спосіб життя та світогляд людей залежно від культурних традицій їхніх країн. Та водночас усі ми прагнемо до щастя і самореалізації. Це надихає більше цінувати нашу спільну людяність".

Цілком очевидно, плани у дівчини світлі і крилаті: продовжувати здобувати знання, розширювати професійний кругозір, реалізовувати власний потенціал, розвиватися як фахівець, приносити користь українському суспільству та державі. Та передусім вона вдячна КПІ ім. Ігоря Сікорського, викладачам і наставникам, які сприяють її особистісному й кар'єрному зростанню.

"Вірте у власні сили, розвивайтеся різнобічно та прагніть змінювати цей світ на краще. Лише так ви зможете реалізувати свій потенціал та стати успішними у професійній сфері", – звертається активістка до студентів.

Захар Струж – четвертокурсник кафедри менеджменту, його середній бал успішності складає 99,125. Тож немає сумніву, що основні зусилля студент спрямовує на навчання. Зокрема, він третій рік поспіль бере участь у науково-практичних конференціях факультету менеджменту та маркетингу, адже досліджує сучасні актуальні теми, демонструє компетентність, розуміння та зацікавленість у тематиці своїх досліджень. До кола його наукових інтересів належать авіалогістика, міжконтинентальні перевезення, інфраструктура авіаперевезень, правові аспекти міжнародного повітряного транспорту тощо.

Між іншим, лише перелік його публікацій в матеріалах конференцій займає чи не сторінку тексту. Наприклад, у роботі, виконаній під науковим керівництвом к.е.н. Анни Омельченко, що стосувалася збільшення інфляційного тиску на світову економіку, Захар дослідив вплив війни в Україні та пандемії на світові ланцюги постачання, інфляційні виклики у країнах Єврозони й зміни на світових ринках праці. Серед інших заходів для призупинення зростання інфляції було запропоновано запровадження жорсткої монетарної політики та фіскальної підтримки. І звісно, дуже важливим є відкриття портів Чорного моря для забезпечення зернового коридору та налагодженням логістичного ланцюга з різними країнами світу.

Також молодий дослідник вивчав ефективність функціонування підприємства залежно від зміни в ланцюгах постачання та переваги використання кругового ланцюга поставок у зв'язку зі зростанням вартості сировини і дестабілізації поставок у 2023 році. "Ми дійшли висновку, – каже студент, – що однією з найбільш значущих змін, які спостерігаємо з початку цього століття, є зростання важливості сталого розвитку для бізнесу, особливо щодо екологічної, соціальної та етичної ефективності. Незалежно від рівня геополітичної напруженості, зростання новітніх технологічних загроз та ризиків глобальної зміни клімату, стійкість ланцюга постачання ніколи не мала такої кількість невизначеностей і потенційних небезпек, як сьогодні. Враховуючи той факт, що проблеми навколишнього середовища стали серйозною глобальною загрозою, на даному етапі від підприємств вимагається впровадження екологічно чистих, стійких стратегій та практик".

На додачу, студент бере активну участь у міжнародних проєктах Київської політехніки. У 2023 році він пройшов навчання в межах програми міжнародної академічної мобільності DILLUGIS (Digital Labs & Lectures for Ukrainian, German & International Students) Східно-Баварського технічного університету та успішно склав іспит з вибраних предметів (Business Process Management, Product Management). "У процесі навчання одержав сучасні знання, навички та компетенції, що відповідають вимогам європейського ринку праці, від фахівців німецьких технологічних компаній (Siemens, OnraSens) і професорів німецького університету, чиї курси мають суттєву практичну спрямованість", – розповів Захар.

У найближчих його планах – участь у стажуваннях і реальних проєктах для розв'язання конкретних логістичних завдань та отримання практичних навичок у сфері логістики.

Недарма фахівці вважають, що логістика – це мистецтво та наука управління потоками товарів, енергії, інформації й інших ресурсів. А як відомо, мистецтво – то є творчість. І творці, виховані в КПІ ім. Ігоря Сікорського, відбудовуватимуть країну та творитимуть її майбутнє.

Надія Ліберт