У липні 2024 року завершилася реалізація спільного міжнародного європейського проєкту, у межах якого було проведено 8 семінарів "Науковці зустрічаються з науковцями. Розмови за кавою по середах" (англ. Seminar Series titled "Scientists Meet Scientists. Wednesday Coffee Talks"), присвячених здебільшого проблемам мультидисциплінарності соціально-економічного, еколого-кліматичного зрізів і цифровізації суспільства. Проєкт стартував у жовтні 2023 року і КПІ ім. Ігоря Сікорського брав у ньому активну участь. Фахівці нашого університету представляли економічний вимір сталого розвитку.

☑️

Проведенням цієї серії семінарів з української сторони займалися спільно факультет електроніки і факультет менеджменту та маркетингу упродовж 2023/2024 навчального року. Міжнародним організатором виступив Технічний університет Мюнхена (TUM, Німеччина). У проєкті взяли участь університети Східної, Південно-Східної та Центральної Європи. До цієї мережі увійшли КПІ ім. Ігоря Сікорського, Науково-дослідний інститут фізики Вігнера (Угорщина), Познанський університет природничих наук (Польща), Християнський університет Дімітрія Кантеміра (Румунія), Ризький технічний університет (Латвія), Технічний університет Відня (Австрія), Фрайбурзький університет (Німеччина), Технічний університет Мюнхена (Німеччина).

Інститут перспективних досліджень (IAS – підрозділ Мюнхенського технічного університету) функціонує з 2005 року та пропонує іноземним науковцям можливості розвивати міждисциплінарні дослідження високого рівня. Основна проблематика семінарів зосереджувалася на досить широкому спектрі міждисциплінарних досліджень, а саме "Триноге крісло: взаємодія середовища, економіки та суспільства" (представлено Університетом Етвйоша, Будапешт, Угорщина), "Психічне здоров'я та стабільність – важливість нашого ставлення до природи" (Познанський університет природничих наук), "Інновації у цифровизації як частина сталого розвитку університетської освіти" (Християнський університет Дімітрія Кантеміра, Бухарест, Румунія), "Методологія сталого розвитку як інструментарій дослідження стану країн і прийняття рішень" (КПІ ім. Ігоря Сікорського), "Вплив зміни клімату на структуру ґрунту та пов'язаного з ним органічного вуглецю у ґрунтах альпійських лук" (Технічний університет Мюнхена), "Залучення зацікавлених сторін до природоохоронної науки" (Познанський університет природничих наук), "Go2Green – до переходу до стійкої та чистої енергії" (Ризький технічний університет та Американський університет Близького Сходу, Егайла, Кувейт), "Відновлювані джерела енергії та відновлення авторитаризму: економічна складова сонячної енергетики на Близькому Сході та у Північній Африці (Молода академія досліджень сталого розвитку Фрайбурзького університету, Німеччина). Це разом 8 семінарів тривалістю близько однієї години кожен, які проводилися в останню середу місяця. Кількість учасників досягала 55 осіб, від нашого університету брали участь 15 фахівців. Таким чином, наш університет долучився до європейської мережі університетів Східної, Південно-Східної та Центральної Європи, фахівці мали змогу ознайомитися з передовими міждисциплінарними дослідженнями, поділитися власними науковими доробками, популяризувати наш КПІ ім. Ігоря Сікорського у міжнародному науковому просторі та представити результати власних досліджень у сфері сталого розвитку.

31 січня 2024 року на семінарі обговорювалася доповідь і від нашого університету на тему "Методологія сталого розвитку як інструмент дослідження стану країн та прийняття рішень". Інтерес викликав інструментарій для обрахунків індексів економічного, соціального та екологічного вимірів, а також індексу безпеки життя людини для окремого регіону чи країни. Відзначалося, що результати обчислень доцільно використовувати для прийняття і реалізації управлінських рішень на рівнях регіонів, країн, інтеграційних угрупувань.

Юлія Ямненко, д.т.н., професор ФЕЛ,
Сергій Войтко д.е.н., професор ФММ

Дата події