У КПІ ім. Ігоря Сікорського з 10 до 12 травня пройшов чемпіонат України з шахів серед студентів ЗВО. Це перший турнір такого рівня за багато років. З ініціативою його проведення виступили київські політехніки, а підтримали її Федерація шахів України, Комітет фізичного виховання та спорту МОН, ГО "Київська шахова федерація".

🖺

Місцем для шахових баталій було обрано смартукриття НТБ. Варто нагадати, що наприкінці березня в смартшелтері НТБ "CLUST Space" вже пройшов шаховий турнір працівників столичних ЗВО – він, до певної міри, став тестовим для подальшого проведення подібних змагань. І тоді, і тепер приміщення смартшелтера виявилося дуже зручним для проведення шахових турнірів, тим більше, що змагання не переривалися на час повітряних тривог, бо проходили саме в укритті.

За звання чемпіонів змагалися шахісти 10 команд українських університетів. Через війну в Україні на турнірі було представлені здебільшого столичні виші. Варто відзначити, що до складу команд входили переважно майстри спорту, майстри ФІДЕ, кандидати в майстри спорту та першорозрядники.

Шахові змагання тривали три дні, підсумки підбито, називаємо переможців. Отже, у командних змаганнях зі швидких шахів (рапід) найкращий результат – у команди КПІ ім. Ігоря Сікорського, друге місце вибороли шахісти з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (КНУ), третьою була збірна команда Дніпропетровської області. Змагання за програмою бліц теж виграла команда КПІ, другою стала збірна з Дніпропетровської області, а шахісти КНУ посіли третє місце. У загальному командному заліку чемпіоном стала команда київських політехніків, друге місце – у збірної з Дніпропетровської області, а трете – у команди студентів КНУ.

В особистих змаганнях у чоловіків в обох категоріях – рапід і бліц – переміг Андрій Трушко з Київського університету будівництва і архітектури. Назар Лаптій з НН ІПСА КПІ ім. Ігоря Сікорського здобув ІІІ місце у змаганнях чоловіків у категорії рапід. Серед жінок в обох програмах перемогла студентка НН ІАTE КПІ Ульяна Єщенко. Студентка ХТФ КПІ ім. Ігоря Сікорського Юлія Кравець посіла ІІ місце серед жінок у категорії бліц.

Переможці отримали дипломи, кубки, медалі, пам`ятні сувеніри, а переможець особистих змагань серед чоловіків – книгу з автографом і побажаннями від легенди українських та світових шахів – Василя Іванчука. Команди, які вибороли 1-ше та 2-ге місця в чемпіонаті, отримали право взяти участь у наступному Чемпіонаті Європи серед студентів.

За словами одного з організаторів шахового змагання, голови профкому студентів університету Ігоря Степанюка, "проведення турніру такого масштабу – це серйозна заявка від нашого університету на статус шахового центру не лише Києва, а й України. У нас для цього є як ресурсна база, так і люди, які до цього небайдужі".

Володимир Школьний

Київська політехніка відновлює традицію шахових турнірів. У КПІ вперше за останні роки відбувся Чемпіонат України з шахів серед студентів ЗВО.

10 команд найліпших шахістів і шахісток з різних університетів України — Києва, Львова, Маріуполя, Дніпра — протягом трьох днів змагалися за перемогу у бліцах і рапідах.

Серед учасників чемпіонату не просто аматори, а майстри спорту, майстри ФІДЕ, кандидати в майстри спорту та першрозрядники.

Абсолютного чемпіона вже обрано. У серпні він вирушить боротися за титул чемпіона Європи з шахів серед студентів.

Дата події