На виставці японських текстильних технік "Східний вітер", яку 5 березня було відкрито в Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського, відвідувачі можуть побачити вироби, які свідчать про те, що українські майстрині досконало володіють технікою створення вишиваних візерунків та панно "сашико", і не лише нею.

У виставковій залі експонуються роботи тридцяти самодіяльних вишивальниць з Києва, Дніпра, Горішніх Плавнів, Кам'янця-Подільського, об'єднаних любов'ю до мистецтва шиття на крепдешині, бавовняних та льняних тканинах. Під орудою викладачки авторського курсу японського вишивання "Чарівне сашико" Галини Твердохліб (у минулому інженера-технолога швейного виробництва) її учениці засвоюють також секрети текстильної мозаїки (або печворк, від англ. patchwork – "ковдра, покривало, виріб із різнокольорових клаптів"), прямої аплікації, техніки екопринту тощо.

Що спонукає мисткинь братися за голку, оздоблювати навіть маленькі клаптики візерунками? Судячи з коротких розповідей учасниць виставки кореспондентові "КП" на її відкритті, це допомагає віднайти душевну гармонію. Вміння зшивати цілісний виріб із різноманітних шматочків тканин, використовуючи при цьому мистецтво традиційного вишивання, спонукає до праці.

Техніка вторинного використання текстилю, що має назву "сашико", – нашарування кількох тканин і простьобування вручну їх швом "уперед голку" за певним орнаментальним візерунком – застосовується при створенні, приміром, клаптикових ковдр або візерунків на одязі, жіночих сумок тощо. Ця тришарова ручна вишивка з кольоровим мозаїчним верхнім шаром доволі складна. Завдяки застосуванню цієї техніки під час оздоблення, приміром, одягу, постільної білизни тощо майстрині використовують бавовняну тканину, білі бавовняні нитки та голку. Проте фантазія дозволяє застосовувати й різнокольорові клаптики тканини. Краса без застосування швейної машинки народжується, якщо візерунок, абстракція, ажурні та квіткові орнаменти тощо приторочені до основної тканини, де використано спеціальний шов.

kpi images - на виставці
Учасники церемонії відкриття виставки розглядають експонати

… Відкриває експозицію клаптикова ковдра (квілт) "Весна іде, любов несе, цвітуть сади, радіє все", авторкою якої є майстриня з Кам'янця-Подільського Наталія Лашко. Зображення саме цього виробу прикрасило оголошення про виставку "Східний вітер". Як розповіла на вернісажі випускниця курсу "Чарівне сашико" Ольга Дубова, добре знайома з творчістю вишивальниці Лашко, ковдру створено зі зшитих і простьобаних вручну бавовняних клаптиків. Також у ній додатково застосовано унікальну авторську техніку вишивки текстильною соломкою. Н. Лашко використовує обрізки тканини для імітації вишивки натуральною соломою. Вишивання текстильною соломкою нагадує живопис імпресіоністів. От і молоду японку в національному вбранні з хігаса (парасолька від сонця) у руці на яскравих кольорів квілті Наталія Лашко зобразила у квітучому саду сакур, де літають птахи, що часто зображуються в японському мистецтві.

Весняні мотиви, навіяні "Східним вітром", на цьому не закінчуються. Приємно радують погляд картини з натуральної соломи, співавторами якої є чоловік і син Н. Лашко – Володимир та Ілля. На їхніх панно квітує весна. "Родина художників Лашків надихається творчістю відомого сучасного живописця, народного художника України Івана Марчука, – акцентує увагу учасників відкриття виставки викладачка авторського курсу печворку Галина Твердохліб. – Адже його живописний стиль грунтується на використанні переплетених ліній, що зливаються у зображення і мають щільну фактуру, а складаються з павутиноподібних шарів фарби". Далі Г.Твердохліб рекомендує роздивитися аплікації давніх японських родових гербів (камон) від киянок Людмили Сидоренко, Ольги Дубової, екопринт Наталії Матвієнко. Техніка екопринт передбачає друк візерунків на тканині, що обробляються фарбами з трав, квітів, рослинного коріння.

"Бажаєте засвоїти основи декоративно-ужиткового мистецтва, коли за принципом мозаїки зшивають цілісний виріб із різноманітних шматочків тканини? – звертається до присутніх Галина Твердохліб. – Значить, вам варто завітати на заняття нашої студії".

До речі, кошти, які зібрано під час відкриття експозиції, передано на рахунки Благодійного фонду підтримки ЗСУ "Київський політехнік".

Віктор Задворнов

З 5 по 25 березня 2024 року в виставковому залі Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського проходитиме виставка японських текстильних технік «Східний вітер».

Виставка «Східний вітер» – продукт дружнього альянсу курсу японської вишивки «Чарівне Сашіко» та квілтерів Української Асоціації Печворка.

Графік роботи виставки (5 - 25 березня 2024 року):
понеділок – п'ятниця: 11:00 - 19:00
субота: 11:00 - 18:00
Авторські екскурсії:
понеділок – п'ятниця: 14:00 - 18:00
субота: 12:00 - 17:00
Вхід вільний.

Чекаємо на Вас!
Адреса: Українсько-Японський центр КПІ ім. Ігоря Сікорського, Берестейський проспект, 37, Бібліотека КПІ, 4 поверх.

Дата події