Число π – одна з найвідоміших і найважливіших математичних констант у світі. Якби ми не знали числа π, не було б ані телевізора, ані радіо, ані телефонів, ми не могли б подорожувати літаком. Без формул, записи яких містять число π, неможливо було б розрахувати траєкторії польоту космічних кораблів. Одне слово, число π з'являється у формулах, що використовуються в найрізноманітніших сферах. Фізика, електротехніка, електроніка, теорія ймовірностей, будівництво та навігація – це далеко не повний їхній перелік.

Отож щороку математики усього світу відзначають 14 березня День числа π. Це свято 36 років тому запровадив фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу. Він запропонував започаткувати це святкування саме 14 березня, адже на американський манер ця дата записується як 3/14, а саме 3.14 – перші три найбільш відомі цифри числа π. Крім того, саме 14 березня народився один із найвидатніших учених світу – Альберт Ейнштейн. З того часу святкування Дня числа π поступово набувало все більших масштабів, і у 2019 році ЮНЕСКО призначило 14 березня офіційним Міжнародним днем математики.

Українські математики вперше хотіли провести святкування Дня числа π у 2022 році й навіть підготували численні анонси. Однак 24 лютого усім нам стало не до свят. На щастя, завдяки нашим Збройним силам уже у 2023 році ми змогли повернутися до минулорічної ідеї. Основним ініціатором проведення комплексного святкування Дня математики на рівні всієї країни виступила Мала академія наук. А КПІ ім. Ігоря Сікорського разом з іншими університетами-партнерами приєднався до організації цікавих заходів, основною метою яких була популяризація математики серед школярів та студентів та активізація профорієнтаційної роботи з талановитою молоддю.

Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей фізико-математичного факультету нашого університету (завідувач кафедри – Олег Клесов) підготувала комплекс заходів під спільною назвою "Науковий пікнік". Святкування тривало цілий тиждень, а початок було покладено 14 березня, коли з вітальним словом виступив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський.

Наступного дня відбувся перший з масштабних заходів "Наукового пікніка" – математичний бій. Участь у ньому взяли дві команди студентів нашого університету, яким було запропоновано 8 математичних задач. Формат математичного бою передбачає виступ доповідача, що представляє одну команду і презентує розв'язок однієї із задач, який вдалося підготувати команді за 24 години, після чого опонент з іншої команди шукає недоліки у розв'язанні і таким чином намагається відібрати частину балів за цю задачу. Далі команди міняються, і бій продовжується допоки не будуть розглянуті усі задачі. В результаті кількагодинного протистояння перемогу у математичному бою "Pi Day Digital Battle" здобула команда "Відчайдушні математичні бійці", до складу якої увійшли студенти Єгор Окунєв (капітан), Ілона Снігура, Дмитро Куля, Віталій Петровський, Олександра Губар, Світлана Дорофєєва, Матвій Остапчук, Марія Терзієва, Денис Чаус, Олександра Герасимчук. Вони – справжні молодці!

Наступним етапом святкування, що відбувся 16 березня, був математичний квест "Стежками загадкових чисел", у якому взяли участь майже 150 учнів з різних куточків України. Квест проходив онлайн на базі платформи дистанційного навчання "Сікорський". Його особливістю було те, що для доступу до кожного наступного завдання необхідно було ввести пароль, який був відповіддю на попереднє завдання. Однак якщо учасник не міг розв'язати якесь із завдань, він міг просто почекати деякий час, втратити бали і дізнатися відповідь, щоб мати можливість продовжити квест. Переможцем мав стати учасник, що набере найбільшу кількість балів, витративши на це найменшу кількість часу. З чудовим результатом у 97 балів зі 100 перемогла учениця Ірина Гужва з Харкова.

П'ятниця, 17 березня, стала днем відеолекцій. Студенти фізико-математичного факультету підготували кілька відеороликів про число π, способи його обчислення, історію та його значення в нашому світі. Фінальним акордом став виступ асистента кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Віктора Юськовича – він зіграв на фортепіано "Музику числа π" – мелодію, що отримується перекладанням послідовності цифр числа π на послідовність нот.

Останній день святкування, 18 березня, ознаменувався відразу двома подіями. Першою з них стала математична конференція, організована спільними зусиллями КПІ ім. Ігоря Сікорського та інших університетів, що пройшла на території КНУ ім. Тараса Шевченка. Участь у ній взяли десятки школярів та студентів з усієї країни, а модераторами секцій та учасниками програмного комітету стали викладачі кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей. Другою подією стало підбиття підсумків ще одного змагання, організованого нашим університетом у межах відзначення Дня математики – конкурсу "3 і 14 способів обчислення 2023". Завданням конкурсу було знаходження найкращого (за кількістю використання числа π) способу виразити число 2023 за допомогою лише числа π та кількох математичних операцій. Переможницею конкурсу стала учениця Політехнічного ліцею КПІ ім. Ігоря Сікорського Марія Деркач, якій вистачило лише семи чисел π.

Переможці конкурсів отримали дипломи та пам'ятні сувеніри. Хочеться сподіватися, що святкування Міжнародного дня математики стане традицією, яка продовжиться в майбутньому. Адже саме математика – фундамент для інших наук, без її знання неможливо стати інженером. І так само, як жодну технічну науку неможливо уявити без математики, так само і саму математику неможливо уявити без числа π.

Антон Сиротенко,
старший викладач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ

Запрошуємо на «НАУКОВИЙ ПІКНІК» до святкування дня числа π

14 березня є Міжнародним Днем Математики і Міжнародним днем числа π. У різних країнах світу на ці свята зазвичай випікають пироги та π-ци, проводять математичні вікторини та змагання на знання цифр у числі π. А в Україні прийнято відзначати цілий тиждень математики!!!

З 14–18 березня 2023 року буде проведено багато цікавих активностей. Університети, школи та науковці об’єднуються, аби розвінчати міфи про математику як нудну науку. Буде проведено лекції, квести, конкурси, спеціальні завдання, математичні батли, де учасники на власному досвіді переконаються, що математика може бути творчою та захопливою.

Під час Наукового пікніка на базі фізико-математичного факультету КПІ ім. Сікорського цьогоріч відбудуться різні активності та події:

Конкурс «3 і 14 способів обчислення 2023» 

  • Умова (відповіді надсилайте до 18 березня 2023 року на

пошту pi.work.kpi@gmail.com у файлі формату pdf, в якому

обов'язково вкажіть ПІП, місто, назву навчального закладу)

Онлайн-квест для учнів 8–11 класів — «Стежками загадкових чисел» . Вам буде запропоновано серію завдань, кожна відповідь буде ключем до наступного етапу.

 Реєстрація

  • Коли: 16.03, о 16:00

«Pi Day Digit Battle» — математичний бій. Улюблена розвага усіх майбутніх вчених.

 Реєстрація

«Пі-пазл» — онлайн-заняття, де на практиці навчать розв’язувати арифметичні головоломки

 Реєстрація

  • Коли:

    14.03, о 14:30

    15.03, о 15:00

«Математичні розваги» в онлайн-форматі. Вам буде запропоновано серію завдань при розв'язуванні яких треба проявити логічне мислення, математичну ерудицію та життєву кмітливість.

 Реєстрація

  • Коли: 14.03, о 16:00

Вступник на сайті | фейсбук | інстаграм | телеграм

Плейлист YouTube

З питаннями сюди або в телеграм-чат

Чекаємо на вас!

Дата події