Закінчився перший календарний контроль осіннього семестру 2022/2023 навчального року. Зважаючи на безпекову ситуацію в країні та перебої з постачанням електроенергії, терміни його проведення були продовжені на тиждень і він фактично добіг кінця 5 листопада 2022 року.

Результати календарного контролю показали, що навчальний процес в університеті триває всупереч усім негараздам – вимиканню світла, проблемам з Інтернетом, тривогам та бомбардуванням – викладачі навчають, а студенти навчаються.

Звісно, технічні проблеми ускладнюють освітній процес, але навчання в дистанційному режимі проводиться в університеті вже тривалий час, тому відпрацьовано відповідні освітні механізми, які дозволяють максимально залучати студентів до освітнього процесу, надавати навчальні матеріали, здійснювати контрольні заходи та підбивати підсумки навіть у таких складних умовах. Про це свідчать результати календарного контролю 2-3 курсів бакалаврів та магістрів: понад 50 % студентів мають позитивні результати з усіх дисциплін. У студентів бакалаврату 4-го курсу такий результат мають майже 45 % студентів. І найретельніше навчаються першокурсники – приблизно 70 % мають результат "А" з усіх дисциплін – напевне дається взнаки тривале навчання в дистанційному режимі в школі, яке ймовірно поліпшило їхні навички самоорганізації, а також те, що їх оцінювали лише протягом 5-6 тижнів, а не 7-8, як це традиційно відбувається, що дещо знизило вимоги до кількості балів.

Порівняння результатів першого календарного контролю цього року з торішніми показує суттєве збільшення відсотка студентів, які отримали всі "А". Відсоток студентів, які мають три і більше незадовільних результатів "НА", порівняно з минулим роком майже не змінився. Це додає оптимізму.

Однак студентам слід пам'ятати, що незабаром, з 5 по 17 грудня, проходитиме вже другий календарний контроль, а там не за горами й заліки та екзаменаційна сесія (кінець грудня – перша половина січня), тому особливо відпочивати ніколи і потрібно максимально своєчасно виконувати всі роботи, передбачені навчальним планом.

Отож окремо надаємо деякі рекомендації  студентам.

Радимо особливу увагу звернути на ті дисципліни, де є затримки з виконанням робіт. Якщо у вас є суттєві технічні проблеми, складні життєві обставини чи будь-які інші проблеми, які обумовлюють незадовільні результати навчання, обов'язково інформуйте про це кураторів ваших груп, завідувачів кафедр, заступників деканів/директорів з навчально-виховної роботи. Вони підкажуть, що можна зробити, і знаючи про ваші проблеми – прийматимуть відповідні рішення щодо організації навчального процесу в конкретних групах чи з конкретних дисциплін.

На що впливають незадовільні результати календарного контролю? Чи можуть вони стати підставою для зниження семестрової оцінки? Чи можуть не допустити студента до семестрового контролю, якщо у нього є "НА"? Ці та подібні запитання ми часто чуємо від студентів.

Наявність незадовільних результатів календарного контролю – це маркери, тривожні дзвіночки, які показують студенту, викладачу і кафедрі, що у конкретної людини є проблеми з навчанням і з цим потрібно щось робити. Кафедра аналізує ці результати, може попросити студента пояснити, що обумовило несвоєчасне виконання індивідуального навчального плану. Якщо у багатьох студентів з групи є незадовільні результати з якоїсь дисципліни, кафедра може запитати про дану ситуацію у викладача – чому так сталось і що стало причиною. Ці результати враховуються, коли після сесії кафедрою приймається рішення щодо можливості допуску студентів до ліквідації академічної заборгованості.

Якщо з однієї дисципліни студент має незадовільні результати обох календарних контролів, це означає, що у нього виникли суттєві проблеми з виконанням індивідуального навчального плану саме з цієї дисципліни. Невиконаний навчальний план є підставою для недопущення студента до заліку чи екзамену. Зауважте – не сам факт отримання двох "НА" з дисципліни, а те, що обумовило ці "НА", – невиконана розрахункова робота, невиконані лабораторні роботи тощо.

Щоб розуміти умови допуску до заліків/екзаменів та умови отримання позитивних результатів календарних контролів, варто уважно прочитати силабуси дисциплін – там мають бути детально прописані всі види робіт та критерії їх оцінювання.

Наявність "НА" з дисципліни сама по собі не може призвести до зниження семестрової оцінки, але це свідчить, що ви маєте проблеми з навчанням і можете не набрати бажаної кількості балів, і цю ситуацію варто виправляти.

Якщо у вас є питання чи проблеми – пишіть у бот зворотного зв'язку департаменту навчально-виховної роботи @dnvr_team_bot – ми завжди готові допомогти, підказати, пояснити.

Тетяна Хижняк, начальник відділу навчально-виховної роботи ДНВР

Перший календарний контроль осіннього семестру 2022/2023 н.р.

Сьогодні розпочався перший календарний контроль. Він виставляється за результатами, отриманими під час поточного навчання.

Щоб отримати позитивний результат, має бути виконаний весь обсяг робіт, передбачених навчальним планом з певної дисципліни на момент контролю.

Незадовільний результат календарного контролю змінити не можна. Але можна й навіть потрібно надолужити відставання з певної дисципліни та закрити всі поточні борги до проведення заліку чи екзамену.

Подробиці
🔹 Стисло про календарний контроль.

https://cutt.ly/mBGMeAp

🔹 Докладно про календарний контроль.

https://cutt.ly/FBGMtlu

🔹 Виставлення результатів календарного контролю: що таке «НВ», «А», «НА».

https://cutt.ly/FBGMuHs

🕓 Календар графіку освітнього процесу на 2022/2023 н. р.

https://cutt.ly/RBGMoZX

🎥 Тетяна Хижняк у KПItalks: «Поговоримо про важливе: поточний, календарний, семестровий контроль — що це та навіщо?»

https://cutt.ly/OBGMaug

Дата події