Сьогодні дуже швидко відбувається розвиток та інтеграція інформаційних систем і технологій в усі сфери життя. Тож є постійний попит на фахівців такого профілю, а здобувачами освіти стають люди амбітні й вмотивовані. Серед них – третьокурсниця ФІОТ Христина Амброзяк, стипендіатка Верховної Ради України.

"КПІ мене привабив своєю багатогранністю, можливістю бути в середовищі людей – визнаних фахівців з різних галузей наук, – говорить про свій вибір студентка. – Я розуміла, що в університеті не лише зможу оволодівати фаховими знаннями, вести наукову діяльність, але й знайти хороших друзів і прекрасних наставників. Тому серед усіх ЗВО України обрала КПІ ім. Ігоря Сікорського".
До Київської політехніки Христина прийшла, вже маючи певні здобутки і надбання. Як слухачка Бережанської філії МАН вона отримала три патенти на корисну модель "Трансформуюча конструкція для каркасного будівництва" та на діючих моделях продемонструвала, як із каркасів зводити будинки, облаштовувати місця для відпочинку, створювати вольєри для тварин тощо. А за необхідності скелетна конструкція складається і перевозиться на нове місце. Створити модель каркасного будинку (а згодом і альтанки) дівчині допомагав батько, а надихав на роботу вчитель фізики, керівник відділень технічних наук і фізики та астрономії Бережанської філії МАН Віктор Дворський. За цю розробку винахідниця отримала золоту медаль та приз глядацьких симпатій на Міжнародному конкурсі інноваційних винаходів у Канаді "iCAN 2020".

Трансформуюча конструкція для каркасного будівництва

"Я завжди насолоджувалася можливостями дізнаватися про щось, отримати нову інформацію. Навчаючись у КПІ, намагаюся засвоїти якнайбільше необхідних знань, що допомагає при складанні заліків та іспитів. Саме тому мені вдається кожного семестру потрапляти до десятки кращих студентів моєї спеціальності", – розповідає дівчина.

Студентці подобається навчатися, адже, за її словами, майбутня спеціальність поєднує різні галузі інформаційного світу технологій. "До того ж, – уточнює вона, – раніше я не надто цікавилась сферою ІТ, тому було цікаво поставити собі виклик опанувати щось раніше незвідане, про що зовсім не шкодую". Окрім обов'язкових навчальних предметів, Христина цікавиться популярними науковими публікаціями, аби "розвиватись і продовжувати діяльність у науці".

Утім, студентка знаходить час і на дозвілля: захоплюється музикою, малюванням, інколи пише вірші. А ще любить активний відпочинок – плавання, велосипедні прогулянки, походи в гори. Вона активно використовує можливості, які надає університет щодо всебічного розвитку особистості, щоб стати гармонійною високоосвіченою сучасною людиною: "Хочу повною мірою реалізуватися у житті".
Трансформуюча конструкція для каркасного будівництва

Розповідь про себе стипендіатка завершує щиро й емоційно: "Я безмежно вдячна своїм батькам, які завжди підтримували мене, дбали про моє майбутнє і допомагали зрозуміти, що є необхідним і важливим для мене. Не можу не згадати і вчителів, які вказали шлях до знань, науки і певним чином допомогли зрозуміти, що найкраще місце для здобуття професії та наукової діяльності – саме КПІ. Також безмежно вдячна викладачам університету, які своїм прикладом та професійними знаннями надихають досягати більшого, допомагають стати професіоналом своєї справи".

Зрозуміло, сучасна держава не може розвиватися без сучасної науки, а сучасна наука не може існувати і розвиватися без молодих і талановитих дослідників. І коли зустрічаєшся з такими зацікавленими, спраглими до знань і творчості студентами, приходить розуміння, що майбутнє нашої країни, наших науково-дослідних інститутів має шанс.