Попри складності та обмеження, обумовлені запровадженням дистанційної форми навчання, студенти кафедри менеджменту ФММ прагнуть жити насиченим студентським життям. Вони із завзяттям та задоволенням беруть участь у конкурсах, олімпіадах, дослідницьких проєктах та інших заходах. Колектив кафедри, зі свого боку, робить все від нього залежне для того, щоб урізноманітнити, зробити насиченим і цікавим процес навчання та забезпечити можливості всебічного особистісного й професійного розвитку здобувачів освіти. Перший семестр 2020/2021 н.р. видався насиченим  позанавчальними заходами, а студентам вдалося продемонструвати високі результати, беручи участь у них. Пишаємося і радіємо за них та водночас мріємо, щоб у подальшому обставини дозволили відвідувати заходи в звичайному, а не дистанційному форматі.

9-16 листопада 2020 року відбулися фінальні презентації результатів аналітичних досліджень студентів кафедри менеджменту, виконаних на замовлення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в межах проєкту "Синергія знань, досвіду та креативності заради майбутнього". Проєкт, який було ініційовано ще влітку 2019 року шляхом підписання Мінекономрозвитку меморандумів з провідними українськими університетами, реалізується за сприяння ЮНІСЕФ в Україні та спрямований на розвиток і розбудову механізмів залучення активної молоді до процесу прийняття рішень на державному рівні та стратегування економічного розвитку. Загальна мета досліджень – пришвидчення досягнення цілей сталого розвитку та перетворення України на сталу розвинену країну. До проєкту, крім КПІ ім. Ігоря Сікорського, долучилися Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Київський національний економічний університет, Київський національний торговельно-економічний університет та інші.

Студенти нашої кафедри у складі трьох груп проводили аналітичні дослідження за такими напрямами: "Політики економічного прориву: світовий досвід" за менторства професорки А.Р.Дунської, "Промислові політики: цілі, механізми, інструменти та результати" за менторства доцентки Ж.М.Жигалкевич, "Прогноз світових тенденцій розвитку на довгострокову перспективу з горизонтом 10, 20 та 30 років" за менторства професорки М.О.Кравченко. Перед експертами проєкти представляли лідери груп – Владислав Лагодієнко та Ірина Говорощук за першим напрямом, Олександр Бакало, Микита Тюх та Юрій Бережний – за другим, Віталій Прудкий, Ілля Меркулов та Дмитро Старигін – за третім.

Представники Мінекономрозвитку відзначили креативний потенціал молоді й високо оцінили представлені результати досліджень. Вони запевнили, що найкращі результати будуть використані в практичній діяльності міністерства, зокрема при розробленні наукового підґрунтя управлінських рішень та стратегічних документів уряду. Крім цього, представники ЮНІСЕФ запропонували видати розширену монографію, де будуть систематизовані результати досліджень.

На цьому співпраця не завершується. Мінекономрозвитку та ЮНІСЕФ, усвідомлюючи необхідність запровадження нових підходів до вироблення економічної політики країни із залученням молоді, продовжують підтримувати дослідницьку діяльність українських студентів, що сприяє поєднанню теорії та практики, досвіду та інноваційності, та висловлюють ініціативи щодо її подальших напрямів.

9-10 грудня 2020 року відбувся Всеукраїнський конкурс кваліфікаційних робіт студентів закладів вищої освіти зі спеціальності 073 "Менеджмент" за освітньою програмою "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності". У конкурсі, що проводився на базі Одеського національного політехнічного університету, взяли участь та здобули призові місця наші студенти – випускники магістратури та бакалаврату.

Диплом Всеукраїнського конкурсу кваліфікаційних робіт студентів ЗВО Олексій Брожко отримав диплом ІІІ ступеня за магістерську дисертацію, виконану на тему "Управління міжнародною діяльністю підприємства з урахуванням мінливої кон'юнктури товарних ринків" під керівництвом завідувачки кафедри менеджменту В.В.Дергачової.

Ще три магістерські дисертації були відзначені грамотами за перемогу в окремих номінаціях. Зокрема, роботи Анни Артюшевської на тему "Формування стратегії розвитку підприємства на міжнародному ринку" та Катерини Бесараб на тему "Управління розвитком міжнародної діяльності підприємства на основі підвищення інвестиційної привабливості", виконані під керівництвом професорки А.Р.Дунської, стали кращими відповідно в номінаціях "За оригінальність аналітичного дослідження" та "За найкраще обґрунтування наукової новизни у дослідженні". А дисертація Олександра Байла, виконана на тему "Удосконалення зовнішньоекономічної діяльності підприємства" під керівництвом доцентки К.О.Кузнєцової, перемогла в номінації "За ґрунтовність статистичного аналізу".

Подяки від організаторів конкурсу отримали В.В.Дергачова та А.Р.Дунська.

7-15 грудня 2020 року на базі Університету м. Вроцлав (Польща) проходив Міжнародний конкурс бізнес-симуляцій для студентів за підтримки компанії "Revas Business Simulations Games". У цьому конкурсі взяла участь студентська команда кафедри менеджменту під назвою "Легкий шлях". До складу команди входили студенти 2-5 курсів, у кожного з яких була своя роль у розробленій бізнес-симуляції: Михайло Гнилоскуренко (генеральний директор), Тетяна Загорулько (менеджер з продажів), Вероніка Музикоришко (фінансовий менеджер), Артем Панін (менеджер з персоналу), Тетяна Приступа (менеджер з маркетингу). Команда працювала під керівництвом викладачів кафедри менеджменту – доцентів Л.П.Артеменко та М.А.Пічугіної. У змаганні взяли участь команди з чотирьох країн світу – Польщі, Угорщини, Індії та України, які грали 8 раундів: розробляли стратегії та пропозиції, формували карту показників та бухгалтерські проводки, виконували маркетингові дослідження та складали фінансові звіти, обходили "конкурентів" на ринку та збільшували свої "прибутки". І саме наша команда здобула абсолютну перемогу, зайнявши перше місце.

17 грудня 2020 року відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу студентських команд LoNG 2020 "Look of New Generation" ("Погляд нового покоління"). Проведення конкурсу є багаторічною спільною ініціативою Української асоціації з розвитку менеджменту та бізнес-освіти, Київської бізнес-школи та Академії праці, соціальних відносин і туризму. Студентська команда кафедри менеджменту під назвою "Vires Animi" у складі Ірини Говорощук, Владислава Лагодієнка, Владислава Хільковця, Дениса Стрельського, Володимира Науменка та Єлизавети Смертіної, що працювала за наставництва професорки А.Р.Дунської, здобула перемогу, посівши в фіналі друге місце.

Конкурсне завдання було запропоновано партнером конкурсу – компанією "Нова пошта", яка активно співпрацює з вітчизняними вишами та допомагає студентам опанувати soft skills для успішного старту кар'єри незалежно від напряму діяльності. Учасниками конкурсу були 47 команд провідних закладів вищої освіти з 13 міст. Команда нашої кафедри не лише представила на конкурс нестандартний, творчий, а найголовніше – реалістичний та економічно обґрунтований проєкт для компанії "Нова пошта", а й блискуче презентувала його на онлайн-фіналі, продемонструвавши злагоджену командну роботу, ораторські здібності й уміння відстоювати власну думку. Пишаємося переможцями та бажаємо їм нових злетів у новому році!

К.О. Кузнєцова, к.е.н., доц.,
М.О. Кравченко, д.е.н., проф.