Наприкінці жовтня студентська команда "TermoSyla" кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки (ФМТО) здобула перемогу в міжнародному турнірі – стартап-батлі екологічних розробок. Змагання українських та німецьких студентів за титул найкращого студентського екостартапу відбулося в рамках зустрічі Eco Innovation Day KAU – 5th International Meetup, присвяченій технологіям у сфері екологічної безпеки, за підтримки BAYHOST (Bavarian Academic Center for Central, Eastern and Southeastern Europe) та проєкту "German-Ukrainian Transfer Technology University Partnership" (GUTT.UP) і бізнесу.

Команда "TermoSyla", до складу якої входили студенти кафедри ФМТО різних курсів, представила стартап "Greenhouse of the future: autonomy and resource conservation" ("Теплиця майбутнього: автономність і ресурсозбереження"), розроблений під керівництвом доцентки кафедри Лесі Демченко та за менторської підтримки випускника кафедри, старшого наукового співробітника Інституту магнетизму Анатолія Тітенка. Команда КПІ увійшла в число переможців і посіла ІІ місце серед 7 українських і німецьких  команд-фіналістів. Тепер на наших переможців чекає у 2022 р. тижнева поїздка до Вюрцбурзького університету (Німеччина) на літню школу стартапів.

Пітч-презентацію проєкту команди "TermoSyla" представив на батлі студент 4-го курсу групи ФМ-81 Тимур Биканов. Робота пропонує новий ресурсозберігаючий підхід до створення та підтримки мікроклімату в теплицях за допомогою комплексу саморегульованих пристроїв, здатних забезпечувати обігрів, полив та провітрювання без використання енергоносіїв та людських ресурсів. Робота цих пристроїв ґрунтується на використанні термосилових елементів, виготовлених з використанням функціональних смарт-матеріалів – сплавів з ефектом пам'яті форми.

Розробка розумних інтелектуальних смарт-матеріалів – сплавів з ефектом пам'яті форми, є одним із актуальних напрямів матеріалознавства, що інтенсивно розвивається на кафедрі ФМТО. Ці матеріали здатні пам'ятати свою первинну форму, а також можуть змінювати цю форму та її властивості під дією температури або інших зовнішніх факторів (докладених напружень, тиску, магнітного поля та інших) завдяки мартенситному фазовому перетворенню, що відбувається в матеріалі. Вже тепер вони працюють в аерокосмічному і автомобільному комплексах, у приладо- і машинобудуванні, електроніці, медицині та інших сферах. Змінюючи хімічний склад сплаву і застосовуючи термічну, термомеханічну і термомагнітну обробку, можна керувати інтервалами протікання мартенситного перетворення і величиною ефектів пам'яті форми і надпружності. Керівник наукової групи розробників смарт-матеріалів – доцентка Леся Демченко.

Стартап-проєкти, які пропонує команда під її керівництвом, є міждисциплінарними. Вони спрямовані на реалізацію в надзвичайно важливій для України галузі, якою є агропромисловість. Причому без залучення результатів багаторічних наукових досліджень наукової групи запропонувати такі нові технічні рішення, на яких, власне, і ґрунтуються ці стартап-проєкти, просто неможливо. 

студентська команда TermoSyla

Команда, що готує стартап-проєкти, вже визнана в Україні та робить кроки в міжнародному вимірі. Це вже друга перемога студентів у міжнародних студентських конкурсах стартапів. Перша була в 2019 році, коли студенти кафедри Роман Легеза і Ігор Бєсєдін у складі команди "FLAZ team" зі стартап-проєктом "Fluid Technology of Plant Raw Materials Processing for Bioactive Pharmaceutical Oils Production" ("Рідинна технологія переробки рослинної сировини для виробництва біоактивних фармацевтичних масел") здобули перше місце в конкурсі "Zerno Сhallenge 2019" у рамках Національних змагань "Enactus Ukraine" сезону 2018-2019, що проходили за підтримки Міністерства молоді та спорту України (наша газета писала про цю подію в №25 від 12 вересня 2019 р.) і з проєктом "Extra  pure oil extraction" представили Україну на міжнародному рівні – на всесвітньому конкурсі стартап-проєктів "Innovation Race for Sustainability", що проходив  у місті Франкфурт (Німеччина) в липні 2019 року.

Зі своїми стартап-ідеями команда активно бере участь у щорічних фестивалях інноваційних проектів "Sikorsky Challenge" та інших конкурсах інноваційних проєктів в Україні і за кордоном. Її проєкти ставали не лише  фіналістами, але й переможцями таких конкурсів.

"Конкурси завжди надихають талановитих юних розробників свіжими ідеями, дозволяють дізнатися про нові екотренди та інновації, знайти екосвідомих партнерів і однодумців, – каже Леся Демченко. – Поєднання досвіду та молодого запалу в нашій команді дають неочікувані та визначальні результати. Коли працюєш поруч з молодим науковцем і бачиш, як у нього горять очі, можеш очікувати подальшого прогресу і гарних результатів".

Цікаво, що до роботи над проєктами кафедра залучає і школярів – вихованців відділення технічних наук Київської малої академії наук. Отож наймолодші розробники нових технологій зі своїм командним проєктом "Ресурсозберігаючі технології для роботи теплиць" посіли ІІІ місце в номінації "Матеріалознавство та перспективні технології" ювілейної X Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів "Майбутнє України" і взяли участь у конкурсі "ЕкоТехно Україна", а також здобули перемогу в конкурсі МАН у секції "Матеріалознавство" з науково-дослідною роботою "Функціональні властивості сплавів з пам'яттю форми і їх застосування для роботи теплиць". Є  в них і інші здобутки, але про це варто розповідати  окремо.

За інф. кафедри фізичного матеріалознавства
та термічної обробки ННІМЗ ім.Є.О.Патона

Від редакції. Досвід кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки в справі реалізації наукових ідей її співробітників і студентів є для університету надзвичайно корисним. Адже такі важливі для дослідницького університету складові діяльності, як дослідження (пошукові і прикладні) і застосування результатів досліджень в інженерних розробках, завдяки середовищу Інноваційної екосистеми КПІ доповнені виведенням цих розробок на ринок через механізми стартап-проєктування. Це – найпродуктивніший шлях просування результатів своїх досліджень і нових розробок для будь-якої кафедри науково-технічного напряму.

Дата події