Чимало яскравих школярів-зірочок, що спалахнули в регіональних МАН, потім набувають сили і досвіду в КПІ та стають окрасою сузір'я студентів-інноваторів Київської політехніки. Про Надію Касянчук, скромну третьокурсницю ФБТ, стипендіатку Верховної Ради України, усюдисущий Інтернет розповідає на кількох сторінках. Давайте знайомитися.

У школі

Ще у 8 класі допитлива та мрійлива дівчинка Надя – учениця Тернопільської української гімназії ім. І.Франка, яка писала вірші, вирішила поділитися ними з іншими. Так розпочалося її знайомство з Тернопільським обласним відділенням МАН України. Вона двічі ставала переможницею обласного літературного конкурсу "Акорди творчості".

Інтереси мала різнобічні, і в старшій школі почала писати наукові роботи з біології, працюючи в лабораторії Тернопільського педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. За три роки стала призеркою п'яти Всеукраїнських конкурсів-захистів МАН та однієї Всеукраїнської олімпіади з екології. Серед іншого вона – тендітне стебельце в жіночому тілі – зацікавилася проблемою зайвої ваги у жінок: "Запропонована нами формула дозволяє за результатами аналізу крові визначити, які зміни відбулися в організмі, що можна очікувати та як попередити подальші негативні зміни".

У 2017 р. дослідниця навчалася в школі з молекулярної біології у BioCEN (Республіка Польща), а в 2019 р. – у Crick Institute в Лондоні. Не дивно, що конкурсантка – одна з небагатьох – представляла Україну на найбільшому міжнародному науковому змаганні GENIUS Olympiadу США. "Мене вразила величезна кількість людей з усього світу. І те, як діти, підлітки відповідально підходять до вирішення нагальних проблем, – згадує вона. – Це дуже мотивує, надихає. Коли спілкуєшся з іншими, так чи інакше знаходиш ідеї для нових програм, нових досліджень".

"Незважаючи на літературні захоплення, – розповідає Надія про вибір майбутнього фаху, – я почала більше схилятися до біотехнології, бо дуже зацікавилася різновекторністю цієї спеціальності: вона поєднує в собі біологію, хімію та техніку і, відповідно, дозволяє ширше бачити проблеми та знаходити їх вирішення. Відчувала, що на "чистій" біології мені може бути нудно, хотілося викликів, нового досвіду, поєднання теорії та практики – власне, вважаю, з вибором ФБТ не помилилася".

В університеті

В університеті студентка продовжила займатися науковими дослідженнями. Зокрема, вивчала вплив нанорозмірних забрудників ZnO, що входять до складу гігієнічних засобів, на молюсків Mytilus edulis (мідії їстівні, які є могутнім біофільтром: очищають і освітлюють воду. – Авт.). "Наноматеріали" звучить дуже відсторонено, – ділиться експериментаторка, – але, по суті, – це ті речі, з якими ми стикаємось щодня. Це можуть бути складники кремів, косметики. І виявилося, що вони мають доволі шкідливий вплив на молюсків і тварин. Нам вдалося змоделювати їх побічні дії на людину, тобто, ймовірно, вони також мають шкідливий вплив на людський організм". За результатами дослідження Н. Касянчук написала статтю "The effects of ZnO nanostructures of different morphology on bioenergetics and stress response biomarkers of the blue mussels Mytilus edulis", опубліковану в журналі "Science of The Total Environment", що входить до наукометричної бази Scopus.

Цього літа студентка стажувалася в Торунському університеті ім. Миколая Коперника (Польща), в лабораторії, де досліджують рак молочної залози. Вивчала вплив гормонів естрогенів на білки, які призводять до раку в людей. Сподівається, що в майбутньому результати можуть бути використані для лікування гормонзалежного типу цієї хвороби.

Активності

Перевірено: чим більш насичений робочий графік людини, тим краще вона планує час і більше встигає. Приклад цього – скільки зуміла зробити Надія. "Я доволі активно займаюся громадською діяльністю, – говорить активістка, – бо розумію, що саме молодь повинна робити якісні зміни в нашій країні. Адже, навіть порівнюючи з Європою, у нас дуже освічені й активні молоді люди, тож вірю в круте майбутнє України і хочу долучитися до його створення". Зокрема, у червні вона взяла участь у дискусії з першою леді України щодо освіти, гендерної рівності та залучення молоді до суспільних програм.

Між іншим, студентка вже три роки є амбасадоркою європейської молоді (Young European Ambassador за програмою EU NEIGHBOURS east): бере участь у форумах, практичних воркшопах, стажуваннях тощо. Приміром, у вересні відвідала Польщу за програмою міжнародного екологічного обміну в рамках Еразмус+: презентувала свою країну та її культуру, на практиці вчилася знаходити порозуміння з представниками інших культур, отримала нові знання та навички. От ви вмієте зібрати в полі їстівні рослини і приготували з них салат і чай, чи створити миючі засоби з підручних домашніх "реактивів", чи зі старої футболки зробити екосумку, не використовуючи нитку й голку? А вона вже вміє і залюбки ділиться знаннями. А учасниця програми з Греції, після спілкування з українками, сіла шукали квитки в Україну – щоб провести тут канікули. Про свій досвід громадської роботи студентка розповідає в блозі https://t.me/vidhope.

Та не лише по закордонах роз'їжджає молода "дипломатка". Разом з однодумцями вона впроваджує проєкт "Greeny Granny", спрямований на екологічну освіту в сільській місцевості, на який виграли грант в 1000 €, та ін. Нещодавно в КПІ організували кількаденний тренінг-інтенсив для молоді "Твоє digital-ім'я" про позиціонування себе в соціальних мережах та висвітлення складних тем онлайн. "І хоча щодня траплялися якісь несподіванки та нестиковки в програмі (з різних причин), – згадує лідерка, – я задоволена результатом. Можна сказати – кайфувала, хоча пропустила всі можливі дедлайни в навчанні, на тиждень випала з життя і забула, що здоровий сон – це коли спиш 8 годин, а не просто хоч якось спиш". Листопад – грудень теж запам'яталися участю в міжнародних на КПІшних заходах.

З вдячністю і побажаннями

На завершення розмови студентка висловила "безмежну вдячність університету за неймовірні можливості в навчанні, науці та всебічному розвитку". А ровесникам та молодшим колегам побажала впевнено йти до своїх мрій і яскраво проживати своє життя.