"Місток холоду" в будівництві – це елемент конструкцій з високою провідністю тепла, через які холодне повітря з навколишнього середовища проникає всередину приміщення, а тепло, навпаки, виходить назовні. За відсутності теплозахисту неконтрольовані втрати тепла сягають до 30%. Щоб запобігти цьому, студент 4-го курсу кафедри теплотехніки та енергозбереження Семен Крамаренко досліджує ефективність огороджувальних конструкцій.

Нещодавно його робота була відзначена дипломом І ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі "Енергетика". Наукове дослідження "Оцінка впливу лінійних теплопровідних включень в місцях примикання віконної рами до огороджувальних конструкцій будівлі" Семен виконав під керівництвом к.т.н., доцента І.Ю.Білоус. Перш ніж здобути перемогу, його робота пройшла серйозний відбір серед багатьох інших науково-практичних робіт. Крім того, у лютому 2021 р. С.Крамаренко зайняв ІІ місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді зі спеціальності "Теплоенергетика" (спеціалізація "Енергетичний менеджмент та інжиніринг"). Студент уже опублікував фахову статтю (у співавторстві) та взяв участь у трьох науково-практичних конференціях. Кафедра щиро вітає Семена і пишається здобутками свого студента!

Семен народився у звичайній українській родині: батько – водій, мама – домогосподарка. Сім'я тривалий час проживала у м. Донецьк, пізніше переїхали до Черкас, де Семен закінчив Черкаську ЗОШ І-ІІІ ступенів №11 з відзнакою. У шкільні роки він займав призові місця в олімпіадах, брав участь у громадському житті: грав у шкільному театрі, організовував свята та вистави. Після закінчення школи потрібно було обирати напрям подальшого навчання, вступати до закладу вищої освіти. Юнак вирішив, що запропоновані в ІЕЕ спеціалізації є сучасними та перспективними: підвищення рівня енергоефективності підприємств і комунального господарства – дуже актуальні проблеми для України, тому інженер-теплоенергетик завжди матиме роботу за фахом.

Вступивши на спеціальність "Теплоенергетика", Семен відразу зарекомендував себе як кмітливий і здібний студент, який підходить до вирішення завдань нестандартно та ґрунтовно. Викладачі ще під час викладання основних дисциплін помітили зацікавленість С.Крамаренка науковими дослідженнями, тому вже з 3-го курсу його та інших активних студентів запросили до роботи в науковому гуртку кафедри "Програмні комплекси для моделювання енергетичних процесів у будівлях". Керує ним доц. І.Ю.Білоус – переможець університетського конкурсу "Молодий викладач-дослідник – 2018 та 2019", лауреат Премії Президента України для молодих вчених 2020 р., лауреат конкурсу на здобуття стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених у 2018-2020 рр. та 2020-2022 рр.

"З використанням спеціалізованих програмних продуктів ми провели серію розрахунків теплових втрат через огороджувальні конструкції будівлі, що стало підґрунтям для написання наукової роботи для Всеукраїнського конкурсу студентських робіт", – розповів Семен. – У рамках дослідження проаналізували чинні національні та європейські стандарти, виконали порівняльні розрахунки з урахуванням різних методик, що характеризують теплопровідні включення (містки холоду) для огороджень будівель". Доцент І.Ю.Білоус впевнена, що моделювання тепловтрат будівель є актуальним при проведенні енергетичних аудитів та здійсненні енергетичної сертифікації. Фахівці, що володіють такими навичками, затребувані на ринку праці і виконують роботи не тільки для українських, але й для європейських замовників.

Семен Крамаренко в майбутньому планує вступати до магістратури і працювати за фахом, щоб набутий досвід скеровувати в наукові здобутки. Викладачі кафедри теплотехніки та енергозбереження бажають Семену подальших професійних успіхів!

Марина Шовкалюк, доцент кафедри ТЕ