Студент першого курсу (гр. ТЗ-01) Інституту телекомунікаційних систем Глєб Мікляєв у 2020 році вийшов у фінал Всеукраїнського конкурсу МАН і зайняв почесне III місце. За цю перемогу був відзначений дипломом Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України та Малої академії наук України.

Глєб – випускник Київського природничо-наукового ліцею №145. У шкільні роки – призер багатьох олімпіад з математики, фізики, астрономії (у тому числі Всеукраїнської студентської олімпіади з астрономії за 2019 рік). Брав участь у Всеукраїнських конкурсах-захистах дослідницьких проєктів МАН у 2018, 2019 і 2020 роках. З 2018 року бере участь у роботі секції "Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології". Під керівництвом професора кафедри телекомунікацій Інституту телекомунікаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського Олександра Івановича Романова працює над розробкою та проєктуванням мережі Li-Fi.

Li-Fi (Light Fidelity ) – це нова екологічна й безпечна технологія. Вона використовує замість радіохвиль видиме світло, яке має у 10 000 разів ширший канал частот за увесь радіодіапазон. Тому в технології Li-Fi набагато більша пропускна здатність, ніж у Wi-Fi. Термін Li-Fi був придуманий німецьким фізиком Гаральдом Гаасом.

Ось як студент говорить про своє захоплення: "Коли я вперше почув про Li-Fi, мене відразу зацікавила ця тема. Усі ми знаємо технологію Wi-Fi, яка використовує звичайний радіодіапазон. А технологія, з якою я працюю, використовує для передавання даних видиме світло та інфрачервоне світло. 

У Li-Fi пропускна здатність на 3-4 порядки більше, ніж у всього радіодіапазону. Це приводить до зменшення витрат на побудову системи передачі даних з високою швидкістю та якістю обслуговування. Крім того, технологія Li-Fi дозволяє використовувати систему освітлення приміщень на LED лампах як готову мережу передавання даних. Ця технологія може забезпечити інтернетом велику кількість відвідувачів торговельно-розважальних центрів, гіпермаркетів, стадіонів, де є скупченість користувачів. А мережа Wi-Fi в цих умовах перевантажена і не дозволяє забезпечити потрібну якість обслуговування".

Технологія Li-Fi абсолютно не шкідлива для людини. Вона працює на тій частині електромагнітного спектра, яку людство використовувало впродовж усього свого існування, не тільки людство, а й інші живі істоти, які бачать в цій частині спектра. Нова технологія може мати широкий діапазон використання: від руху безпілотних автомобілів – до технологій розумного будинку чи використання в побудові систем інтернету pечей. Також слід відзначити, що впровадження цієї технології відповідає вимогам Кіотського протоколу, який контролює викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Хотілося б додати, що технологія Li-Fi поки що використовується в лабораторних умовах. Однак уже є експериментальні зразки, які забезпечують швидкість передавання даних 100 Гбіт/c і більше. І ще. Сподіваємося, що ми зробимо свій дослідний макет такої системи в одній з лабораторій Інституту телекомунікаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського. Але для цього потрібне фінансування.

С.О.Кравчук, д.т.н., професор, зав. кафедри телекомунікацій