Серед проектів-переможців  конкурсу стартапів "Sikorsky Challenge 2017" розробки найрізноманітнішого спрямування: від наносупутника та студентського автомобіля до медичної техніки. Зокрема, ФБМІ в рамках проекту "Електротермохірургічні інструменти для малоінвазивних та ендоскопічних оперативних втручань" представив набір інструментів для електротермохірургічної апаратури, який дозволяє проводити малоінвазивні оперативні втручання з приводу різноманітної хірургічної патології з використанням портів 5 і 10 мм, фібровідеоскопів та внутрішньосудинних технологій (на фото). Він матиме фінансову підтримку від фонду науково-технічного розвитку України ім. В.С.Міхалевича для проведення клінічних досліджень та виробництва інструменту.

Факультет біомедичної інженерії КПІ ім. Ігоря Сікорського тісно співпрацює із Інститутом електрозварювання імені Є.О.Патона НАН України та його інженерами, саме там і народжуються такі апарати. Більшість конструктивних рішень та хірургічних методик захищені патентами.

Представлена розробка може бути використана при електрохірургічних операціях із застосуванням ендоскопічної апаратури (відеогастроскопів, відеоколоноскопів), апаратури для ендоскопічної коагуляції судин та зварювання судин із застосуванням високочастотного струму. Проведені маркетингові дослідження свідчать про наявність попиту на цей вид техніки.

До набору входить зонд для біполярної коагуляції та зварювання судин, основною відмінністю і перевагою якого від існуючих є гнучкість та мобільність при двох працюючих електродах за рахунок застосування подовжувача, що дозволяє підвести електрод до важкодоступних ділянок і коагулювати тканини більш направлено та керовано. Зонд може бути підключений до високочастотного електрохірургічного  коагулятора типу ЕК-300-м1 "ПАТОНМЕД", ЕКВЗ-300 "ПАТОНМЕД", БТА-300 "ПАТОНМЕД" або аналогічних апаратів із застосуванням певних перехідників.

У комплекті також передбачені біполярні негнучкі зонди діаметром 4 мм та конвекційно-інфрачервоний інструмент для здійснення хірургічних маніпуляцій відповідно через порти 5 мм і 10 мм при проведенні ендоскопічних оперативних втручань.

При оперативному втручанні ділянка рани обробляється інфрачервоним конвекційним потоком і розрізається без краплі крові. Це важливо для пацієнтів, які приймають спеціальні препарати, що розріджують кров і вона не згортається, хворих на гемофілію тощо. У таких випадках і застосовується запропонована апаратура. За її допомогою можна не лише зупиняти кровотечу, а й дезінфікувати рану. Тобто, якщо було ускладнення через інфекцію, запалення жовчного міхура, наприклад, то після такої операції немає потреби приймати антибіотики та проводити спеціальні процедури. Рана, відповідно, заживає набагато швидше.

Автори проекту – співробітники та студенти кафедри біобезпеки і здоров'я людини, лікарі та співробітники Інституту електрозварювання імені Є.О.Патона НАН України: проф., д.м.н. І.Ю.Худецький, д.м.н. І.А.Сухін, лікар ендоскопіст вищої кваліфікації С.О.Опарін, доц., к.т.н. Ю.В.Антонова-Рафі, с.н.с., к.ф.-м.н. О.Т.Зельніченко, аспірант ФБМІ Ю.П.Стасюк.

І.Ю.Худецький, д.м.н., проф.; Ю.В.Антонова-Рафі, к.т.н., доц.