26 вересня в КПІ ім. Ігоря Сікорського розпочала роботу XIХ Міжнародна науково-практична конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у ХХІ столітті».

Конференцію присвячено 120-річчю утворення КПІ ім. Ігоря Сікорського, 100-річчю заснування Національної академії наук України та 100-річчю заснування факультету електроенерготехніки та автоматики КПІ ім. Ігоря Сікорського. Її організаторами виступили Інститут відновлюваної енергетики НАН України, Представництво Польської академії наук в м. Києві, Міжгалузевий науково-технічний центр вітроенергетики ІВЕ НАН України, Мала академія наук України, Громадська спілка «Українська воднева рада» і, звісно, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» й кафедра ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика» при університеті та ННК «Інститут прикладного системного аналізу».

«Упродовж усієї своєї історії КПІ намагається утримуватися на вістрі науково-технічного прогресу. Ця конференція – свідчення цьому, адже відновлювальна енергетика – це одна з тих галузей, які найбільш динамічно розвиваються в провідних країнах світу, – сказав, вітаючи учасників конференції, перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко. – Для успіху цієї роботи слід поєднати зусилля науки, освіти, бізнесу. Зауважу, що в Україні комплексні дослідження з відновлювальної енергетики вперше було розпочато саме на базі КПІ ще в 1979 році під керівництвом тодішнього ректора член-кореспондента Національної академії наук Григорія Івановича Денисенка. Тоді фактично сформувалися і перші колективи дослідників у цій царині. Тематика розвивається і Міжнародна науково-практична конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті», яка проводиться вже вдев’ятнадцяте, – яскраве тому підтвердження».

Науковців, інженерів і менеджерів, які працюють у галузі енергетики і зібралися на конференцію, також привітали директор Інституту електродинаміки НАН України, академік-секретар Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України Олександр Кириленко, радник Міністра освіти та науки України Віктор Шовкалюк, директор Представництва Польської академії наук у м. Києві Генрік Собчук, голова правління Громадської спілки «Українська воднева рада» Олександр Рєпкін, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук та інші.

Завершилася церемонія відкриття конференції підписанням меморандумів про співпрацю між Інститутом відновлювальної енергетики НАН України, який очолює завідувач кафедри відновлювальних джерел енергії факультету електроенерготехніки та автоматики КПІ член-кореспондент НАН України Степан Кудря, та Громадською спілкою «Асоціація сонячної енергетики України», та між тим само інститутом і Громадською спілкою «Енергетична асоціація «Українська воднева рада».

Упродовж трьох днів учасники обговорюватимуть проблеми та перспективи розвитку використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), електро- і біоенергетичних ресурсів, тепла землі і теплопостачання країни за рахунок енергії сонця, вітру, гідроенергетичних ресурсів, а також реалізації заходів для енергозбереження та енергоефективності. Проблеми ці нині набувають особливої актуальності, адже отримання енергії від викопних видів палива не лише постійно дорожчає, але й завдає значної шкоди довкіллю, до того ж і запаси горючих корисних копалин швидко вичерпуються. Тому в багатьох країнах світу використання ВДЕ рік у рік зростає. Збільшуються й інвестиції в цю галузь, Лідером щорічних капіталовкладень у цю галузь є Китай. А Німеччина, скажімо, поставила амбітну мету до 2040 року перевести 100% своєї електрогенерації на ВДЕ. В України плани скромніші, але і в нас, згідно з Енергетичною стратегією України планується частку ВДЕ (включно з гідрогенеруючими потужностями та термальною енергією) у 2035 році довести до 25% у загальному первинному постачанні енергії. А в українській генерації електроенергії цей показник має бути більшим за 25%.

Утім, на шляху розширення використання ВДЕ існують і проблеми, які слід розв’язувати як науковцям, так і виробничникам. Чи радше, вирішувати їх спільно. Низка таких проблем і пропозиції щодо їх подолання розглядатиметься і на цій конференції. Тому тематика її доволі широка: енергоефективність; комплексні системи з ВДЕ; вітроенергетика; сонячна енергетика; енергія біомаси; гідроенергетика; геотермальна енергетика; освітня діяльність; воднева енергетика; енергетика довкілля (теплові насоси) та розумні мережі.

Окремим заходом у межах конференції стала виставка-презентація інноваційної продукції для енергетичної галузі від вітчизняних виробників. Її було розгорнуто просто неба біля пам’ятника Ігореві Сікорському.

Участь у конференції беруть науковці зі США, Німеччини, Казахстану, Китайської Народної Республіки, а також представники наукових установ НАН України, українських університетів, університетів, центральних і місцевих органів державної влади та бізнесу. Крім того, програмою останнього дня роботи конференції передбачено проведення окремої молодіжної секції, участь у якій візьмуть аспіранти і студенти зі своїми стартап-проектами та школярі – члени Малої Академії наук. Учасники цієї секції не лише працюватимуть у традиційному для наукових заходів форматі заслуховування і обговорення доповідей і повідомлень, а й ознайомляться з роботою Українсько-Польського Центру вдосконалення технологій відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, який працює при кафедрі відновлюваних джерел енергії факультету електроенерготехніки та автоматики КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На фото: учасників конференції вітає перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко

[26-28.09.2018] Міжнародна науково-практична конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті»

Міжнародна науково-практична конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті»

Конференцію присвячено 100-річчю НАН України, 120 –річчю КПІ ім. Ігоря Сікорського та 100-річчю факультету електроенерготехніки та автоматики КПІ ім. Ігоря Сікорського

Шановні колеги! Запрошуємо вас взяти участь у XIX-ій Міжнародній науково-практичній конференції "Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті", яка відбудеться з 26 по 28 вересня 2018 року:

26 вересня - КПІ імені Ігоря Сікорського за адресою: м. Київ, пр.-т. Перемоги, 37, 1 корпус, Зал Вченої ради.
27 вересня - засідання секцій за адресою: м. Київ пр.-т. Перемоги, 37, 6 корпус, Зал Адміністративної ради.
28 вересня - засідання молодіжної секції за адресою: м. Київ пр.-т. Перемоги, 37, 6 корпус, Зал Адміністративної ради.

Умови участі у конференції та вимоги до тез доповідей – див. сайт www.ive.org.ua.

Тези доповідей надсилати до 1 серпня 2018 року за адресою tezy.ive[at]gmail.com.

Підтвердження Вашої участі у конференції, а також заповнену реєстраційну форму надсилати факсом або електронною поштою Оргкомітету info@ive.org.ua.

Організаційній комітет

Долучення Розмір
Буклет (1.15 МБ) 1.15 МБ
Дата події