Дослідницькі університети як центри інноваційного розвитку країни

Дискусія довкола інноваційного розвитку національної економіки ведеться в Україні вже понад десять років. Ця проблематика обговорювалася на трьох всеукраїнських конференціях під безпосереднім головуванням колишнього президента України Л.Кучми, на численних засіданнях різних урядів, на представницьких міжнародних заходах, включаючи інноваційний форум під егідою Європейської економічної комісії ООН (листопад 2010 р.). При цьому головними суспільними інституціями інноваційного процесу в Україні бачилися наукові інститути, високотехнологічний бізнес та органи державного управління. Університети ж у ньому як серйозні учасники і партнери не сприймалися. Про ключову роль університетів в інноваційному розвитку України, про проблеми, що виникли на цьому напрямі, та про шляхи їх вирішення ділиться своїми думками ректор Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” академік Михайло Згуровський.

Регбі: підсумки – 2010

Мабуть, в Україні немає іншого такого ВНЗ, де фізкультурі і спорту приділялося б стільки уваги, як у нашому університеті. Студенти та викладачі мають змогу займатися практично всіма існуючими видами спорту. Та навіть при такому розмаїтті спортивних напрямів регбі залишається лідером.

Китайський Новий рік

Китайський Новий рік – Чунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців найголовнішим святом, його відзначають уже більше двох тисяч років. Воно припадає на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого.

Нарада з міжнародного співробітництва [«ERAIHM»]

24-25 січня 2011 року за підтримки НТУУ «КПІ» відбулась міжнародна нарада «Advancing Research and Cooperation Capacities of IHM NASU towards ERA» («ERAIHM») за проектом Сьомої рамкової програми ЄС FP7-INCO-2010-6.1, ERA-WIDE, яку відкрив директор Інституту гідромеханіки НАН України академік Віктор Гринченко. Проводили нараду віце-президент НАН України Антон Наумовець, координатор проекту член-кореспондент НАН України, професор Євген Нікіфорович та старший дослідник Королівського технологічного інституту «КТН» Ольга Кордас (Стокгольм, Швеція). Іноземними партнерами проекту є «КТН» (Швеція) та Технічний Університет Делфта «TU Delft» (Делфт, Нідерланди). Професор Рональд Веннерстен («КТН») та професор Карел Малдер («TU Delft») розповіли про діяльність інститутів та перспективи реалізації даного проекту.

Обговорено проект ЮНІДО [візит делегації представників Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань]

21 січня 2011 р. відбувся візит до НТУУ «КПІ» делегації представників Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП/SECO, який є частиною Федерального Департаменту Швейцарії з економічних питань) в Україні