Міжнародний фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge", який з 2012 року проводиться в університеті, щороку відкриває нові імена та презентує новітні продукти й технології. Зокрема, у фіналі ХІ Фестивалю "Sikorsky Challenge: Інноваційна трансформація України" журі відзначило проєкт "Циркуляційно-акустичний екстрактор", який отримав міжнародну премію GIST Support Funding у рамках Програми Державного департаменту США "Глобальні інновації через науку та технології". Представлена лабораторна модель обладнання (на яке, до речі, отримано охоронні документи) дозволила інтенсифікувати процес екстрагування та вилучення в повному обсязі біологічно активних речовин із рослинної сировини. "Суттєві переваги технології – збільшення кількості екстракту, зниження температури процесу та зменшення енергозатрат – зможуть оцінити виробничники фармацевтичної промисловості (лінія виробництва екстрактів з лікарських рослин), біотехнологічної промисловості (лінія виробництва шроту для виготовлення біопалива) чи харчової промисловості (лінія виробництва рослинної олії)", – ділиться автор розробки, старший викладач кафедри біотехніки та інженерії ФБТ Жанна Остапенко.

Вона – з когорти інженерів, вихованих Київською політехнікою, які, за словами ректора КПІ Анатолія Мельниченка, "мають створювати, конструювати, бути винахідниками і новаторами". Хоча КПІшний "стаж" у науковиці не надто великий: у 2013 році вступила на кафедру біотехніки та інженерії ФБТ, у 2017 році отримала диплом бакалавра за спеціальністю 133 "Галузеве машинобудування", в 2019-му – диплом магістра з відзнакою, з вересня 2019 р. по грудень 2022 р. працювала на кафедрі біотехніки та інженерії асистентом, а з січня 2023 р. – старшим викладачем, напрацювання дослідниця має вагомі. Навчаючись в аспірантурі, активно займається науковою роботою, отримала декілька патентів України на корисну модель, має публікації у фахових виданнях та у виданнях, що індексуються наукометричними базами Scopus, бере участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях.

Загалом, основними напрямами наукової роботи Жанни Остапенко є ультразвукові технології екстрагування біологічно активних речовин, тепломасообмінні процеси та процеси очищення. Тож нині дослідниця працює над дослідженням впливу ультразвукового випромінювання на процеси екстрагування біологічно активних речовин із рослинної сировини.