Наприкінці травня у Варшаві відбулися міжнародні хакатони Smart City Challenge та BioHackathon. Їхніми організаторами виступили  Студентське самоврядування Варшавської політехніки, Науковий гурток біотехнологій "Herbion" Варшавської політехніки, Центр міжнародного співробітництва, студентські наукові групи Ventures та Startups and Innovation Варшавської школи економіки.

Це один із заходів, які завдяки фінансуванню, що забезпечує Національне агентство академічних обмінів Польщі NAWA, спільно реалізують університети, що входять до Альянсу ENHANCE. Участь у них створює для студентів і молодих науковців чудові можливості для професійного зростання і розвитку. Одним із учасників і співкоординаторів проєкту, в межах якого у Варшавській політехніці пройшли ці заходи, а українські студентки взяли в них участь, є відділ академічної мобільності ДНВР КПІ.

🖹

Україну в Варшаві представляли 14 студенток КПІ ім. Ігоря Сікорського та НУ "Львівська політехніка". До складу делегації КПІ  входили студентки ФБМІ – Анна Просвєтова, Софія Зайченко, Марія Нечипоренко, Оксана Країло, Яна Смірнова та ФБТ – Анна Тарнавська і Дарина Хижна. Вони долучилися саме до Біохакатону, завданням якого було створення рішень для управління відходами. Дівчат було включено до різних команд, які працювали над розв'язанням різних завдань.

Після 48 годин інтенсивної роботи над вирішенням проблеми, або виявленням нових можливостей управління відходами, було визначено переможців. Серед членів команди, яка стала переможцем Біохакатону була і студентка КПІ ім. Ігоря Сікорського. Як зауважила керівниця відділу академічної мобільності департаменту навчально-виховної роботи університету Ольга Демиденко, для КПІ це безперечна перемога, бо в такий складний для країни та системи вітчизняної освіти час наші дівчата в абсолютно нестандартних умовах можуть брати участь у таких змаганнях, можуть перемагати, можуть виявляти гнучке креативне мислення. "Тому я пишаюся кожною з них, і вважаю кожну переможницею, незалежно від того, чия команда зайняла перше або інше призове місце. Вони всі переможниці!" – наголосила вона.

 Одна з представниць КПІ, Дарина Хижна, після конкурсу  відзначила: "У ході реалізації проєкту з академічної мобільності ми зрозуміли, наскільки багато молодих, перспективних та амбітних людей нас оточувало! Разом зі своєю командою ви живете своїм проєктом, викладаєтеся на повну і доповнюєте знання та навички один одного. Волонтери та співробітники Варшавського університету технологій завжди були готові вислухати нашу ідею, побоювання та оцінити технічний бік задуму. Ми щиро вдячні нашим викладачам, факультету та відділу академічної мобільності КПІ за надану  можливість долучитися до змагання, а також кожному його учасникові, адже без них не було б тієї атмосфери командного духу та ентузіазму, що панували під час хакатону".

Редакція "Київського політехніка" щиро вітає дівчат з їхнім успіхом!
Володимир Школьний, Дмитро Стефанович

Дата події