Студентка першого курсу магістратури кафедри математичного моделювання та аналізу даних (ММАД) Софія Дрозд зайняла перше місце на конкурсі студентських наукових робіт Student Research Competition (SRC), організованому АСМ – найстаршою та найбільшою міжнародною організацією в галузі комп'ютерних наук.

 

Кафедра ММАД заслужено пишається своєю вихованкою. Адже у рамках щорічного міжнародного симпозіуму ACM "Symposium on Applied Computing" (SAC2024) її роботу, виконану під науковим керівництвом завідувачки кафедри професора Наталії Куссуль, визнали найкращою та нагородили Софію золотою медаллю і грошовою премією.

Дослідження магістрантки стосуються визначення ушкоджень сільськогосподарських полів за допомогою безкоштовних супутникових даних та машинного навчання "Detection of War-Caused Agricultural Field Damages Using Sentinel-2 Satellite Data with Machine Learning and Anomaly Detection" ("Виявлення спричинених війною пошкоджень сільськогосподарських полів за допомогою даних супутника Sentinel-2 із машинним навчанням і визначенням аномалій").

Симпозіум SAC2024 проходив з 8 до 12 квітня у місті Авіла (Іспанія). На розгляд його учасників було представлено 281 наукову роботу за участю близько 500 науковців з усього світу. Вони обговорювали передові дослідження та інновації у сфері комп'ютерних наук, підкреслюючи значення наукових зустрічей для обміну думками й розвитку міжнародного наукового співтовариства.

Як розповіла Софія Дрозд, шлях до перемоги не був простим, адже конкурс складався з кількох етапів. Перший – заочний відбір 20% найкращих тез з усіх поданих. За даними організаторів, цього року на SAC2024 надійшло 36 тез студентських наукових робіт, після ретельного розгляду яких лише 7 авторів були запрошені до участі у конференції.

Тож другий етап – постерна сесія. "Автори представляли свої дослідження під час симпозіуму іншим учасникам конференції та членам журі, – згадує Софія. – До складу журі входили 15 висококваліфікованих експертів з різних країн світу (США, Іспанія, Польща, Корея), що спеціалізуються у різних галузях комп'ютерних наук. Журі оцінювало як цінність самого дослідження, так і зовнішній вигляд постера та вміння автора презентувати свою роботу. В результаті вибрали трьох фіналістів".

І, нарешті, заключний третій етап – сесія презентацій. Молоді дослідники мали продемонструвати свої напрацювання у короткій 10-хвинній презентації перед аудиторією та членами журі. Після кожного виступу експерти проводили коротку 5-хвилинну сесію запитань-відповідей та оцінювали учасника. Оцінки, на які чекали до останнього дня роботи симпозіуму, ґрунтувалися на знаннях доповідачем сфери його досліджень, внеску дослідження та якості усної й візуальної презентації.

Міжнародні заходи такого рівня, як правило, завершуються урочистою вечерею, куди запросили і фіналістів. Сліпучо сяють люстри, виблискують бокали, офіціанти демонструють вишкіл, а присутні – "креатив блек тай".  Очі розбігаються, і перехоплює подих. Нарешті оголошення результатів та нагородження переможців: бронзовою, срібною й золотою медалями. Крім того, фіналісти отримали 500, 300 і 200 доларів винагороди відповідно до призового місця.

У розмові з кореспондентом "КП" професор Наталія Куссуль ще раз підкреслила, яким тривалим і напруженим був шлях до перемоги її підопічної: "Спочатку робота Софії увійшла до семи кращих, що дало їй можливість представити свою роботу на постерній сесії. Після оцінювання постер Софії потрапив до трійки лідерів, завдяки чому студентка пройшла у фінал. У фіналі Софія продемонструвала своє дослідження у форматі презентації перед журі та аудиторією, що й принесло їй перемогу".

Підсумовуючи, завідувачка кафедри додала: "Варто зазначити, що конкурс SRC проводиться щороку і надає молодим учасникам унікальну можливість поділитися своїми ідеями та отримати відгуки від провідних фахівців галузі. Ми пишаємося тим, що Софія Дрозд, представляючи нашу кафедру, змогла проявити себе на такому престижному міжнародному форумі та продемонструвала високий рівень наукової підготовки, яку надає наша кафедра".

Надія Ліберт

Довідково:

Association for Computing Machinery (ACM) – Асоціація обчислювальних машин – найстарша і найбільша міжнародна організація в галузі комп'ютерних наук, що об'єднує близько 100 000 спеціалістів. Штаб-квартира розташована в Нью-Йорку. Student Research Competition (SRC) проводиться щороку і складається з двох основних раундів (проводяться кілька разів протягом року на різних конференціях ACM)  та гранд-фіналу в кінці року. У гранд-фіналі беруть участь студенти, які зайняли перше місце на SRC, проведених протягом року. Інше журі оцінює цих переможців для вибору найкращого з найкращих.

Дата події