В НН ІЕЕ відбулося відкриття лабораторії "Інноваційні технології в енергетиці та транспорті". Її створення – подія для університету непересічна, адже світ входить у водневу еру.

Як зазначив Михайло Згуровський, за водневими технологіями – майбутнє розвитку автомобільного, залізничного, водного та авіаційного видів транспорту в усьому світі. Наша країна має значний науково-впроваджувальний потенціал у цій сфері. Сьогодні Україна перебуває на пілотній стадії впровадження водневої енергетики. Водень має всі перспективи стати головним джерелом енергії на планеті. Він уже багато років цікавить учених, і про його можливості відомо чимало. Газ цей має кілька суттєвих переваг перед традиційними корисними копалинами. Його, насамперед, відрізняє більша енергоємність, ніж у природного газу, вугілля чи нафтопродуктів. Але головне – це енергоносій екологічний: продуктом згоряння водню є лише вода, а отже, його використання є цілком безпечним для довкілля.

Перспектива використання водневих технологій в Україні надзвичайна. Енергетична стратегія України до 2050 року – тому запорукою. І впровадження механотронного стенду на базі гібридного автомобіля на паливних елементах "Тойота Мірай", який презентували нашому університету партнери з Енергетичної асоціації "Українська воднева рада", – крок на шляху до впровадження інновацій в науково-навчальному процесі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На думку директорки НН ІЕЕ Оксани Вовк, число надійних партнерів нашого університету та інституту збільшилося. Особливо важливо те, що молоді в освоєнні останніх досягнень у галузі зеленої енергетики активно сприяє Енергетична асоціація "Українська воднева рада". Цим самим для студентів і дослідників створюються можливості робити власний внесок у розвиток цієї перспективної галузі економіки. А віцепрезидент "Української водневої ради" Олександр Дьяченко вважає, що КПІ ім. Ігоря Сікорського може відігравати значну роль у сфері водневої енергетики. Тож підтримка нашого вишу з боку цієї асоціації – це її допомога в забезпеченні якісної підготовки майбутніх фахівців.

У короткому коментарі для "Київського політехніка" завідувач кафедри автоматизації електротехнічних та мехатронних комплексів Сергій Бойченко поділився власними думками щодо заснування лабораторії: "Перехід до екологічної енергетики – це перспективний стратегічний вибір держави. Одна з головних цілей Енергетичної стратегії України до 2050 року, про яку згадав ректор, – розвиток альтернативних джерел енергії. Тож символічно, що саме науковцями та інженерами нашої кафедри запропоновано створити науковий напрямок водневих технологій для їх впровадження в інфраструктуру української економіки. У фокусі уваги цієї ініціативи став розвиток матеріально-технічної бази для підготовки сучасних фахівців, а саме енергетиків-системотехніків. Реалізувати ці ідеї вдалося завдяки співробітництву з нашими діловими партнерами з Енергетичної асоціації "Українська воднева рада".

Отож у новій лабораторії, як розповів після церемонії відкриття Сергій Бойченко, крім занять для студентів проводитимуться й дослідження у сфері виробництва, зберігання і безпосереднього використання водню, інших альтернативних енергоносіїв для розвитку технологій енергетичної галузі та транспорту. "На часі – активне впровадження інновацій у сфері раціональної експлуатації водневої інфраструктури, – зауважив він. – Це завдання для науковців та інженерів нашої кафедри та науково-навчального інституту".

Віктор Задворнов

Київські політехніки з ІЕЕ розвиватимуть потенціал зеленої енергетики. У КПІ відкрили надсучасну навчально-наукову лабораторію інноваційних технологій в енергетиці та транспорті.

Фахівці займатимуться відбудовою України, зокрема за допомогою зеленої енергетики.

Дата події