У молодому університетському парку, розташованому за кількома навчальними корпусами вздовж вулиці Борщагівської, 4 травня відбулося чергове масове висаджування дерев. Можливо, це вже остання акція, коли студенти, викладачі та працівники КПІ посадили тут стільки рослин. І надалі нові саджанці лише час від часу доповнюватимуть невеличкі незасаджені діляночки, що залишилися на цій території.

Нагадаємо, перша така толока відбулася 21 жовтня 2021 року. Організатори тоді назвали її "Посади власне дерево". Того дня на щойно розпланованому пустирі її учасники висадили приблизно 600 молоденьких дубків, сріблястих і блакитних ялин, червоних кленів, берез, грабів тощо. "Київський політехнік", цитуючи виступи учасників тієї акції, писав, що нова паркова зона має стати зоною відпочинку для студентів і співробітників, а також, звісно, для мешканців довколишніх будинків. І що вона захищатиме від шуму тих, хто навчається і працює в прилеглих корпусах, поглинатиме діоксин вуглецю, який викидають автомобілі, що проїжджають повз університетську територію, і, певна річ, прикрашатиме КПІ. Реалізація проєкту була розрахована на два роки, щоби своє 125-річчя університет зустрів з новим парком, який прикрашатиме територію кампусу з боку, протилежного історичній частині КПІ.

Згодом відбулися ще кілька таких толок, і тепер парк уже майже такий, яким задумували його автори ідеї та проєкту його створення. Про це говорив перед початком роботи і ректор університету Михайло Згуровський: "Ми вже фактично на фінішній прямій. Бо тут уже висаджено сотні різних дерев. Лише тиждень тому ми посадили ще й чудові сакури, які нам подарувала компанія "Боїнг Україна"… У парку є вже доріжки, освітлення, лавочки. За літо ми маємо ще впорядкувати газон. Урешті-решт КПІ буде оточений зеленими зонами з двох боків…"

Отож завдяки зусиллям небайдужих політехніків різного віку і статусу доволі занедбана ще два роки тому територія просто на очах перетворюється на ще один куточок живої природи на літописній Шулявці. Причому доволі мальовничий.

"Сьогодні ми висадили понад 50 дерев. Це черемха Шуберта, береза звичайна та клен. Вони мають чудове декоративне листя, колір якого змінюватиметься протягом усього сезону. Взагалі ми за ці роки підбирали такий посадковий матеріал, який зможе витримувати навантаження від дороги та її вихлопних газів. Все підібрано естетично, дуже гармонійно, – розповіла про подальші плани розвитку нового парку дендрологиня і ландшафтна дизайнерка Юлія Рашковська. – Ще один яскравий момент: кілька днів тому тут посадили сакури. Це дерева, які мають кольорове забарвлення. В перспективі ми хочемо посадити ще 10 таких і матимемо алею з 20 сакур. А восени плануємо досадити ще алею з протилежного боку парку". Додамо, що курсанти та викладачі ІСЗЗІ того дня висадили в парку ще й 17 ялинок.

Студенти відгукнулися на заклик взяти участь у цій акції дуже охоче. "Почула про таку можливість і приєдналася, – пояснила студентка НН ВПІ Віолетта Пастиря. – Мені надзвичайно подобається, що ми таку гарну справу робимо, що справді й кампус буде гарнішим, і дихати тут буде приємно".

Звісно, взяли в акції участь і представники студентського активу. "Ми активно підтримуємо озеленення нашої території і охоче підтримали висаджування нових дерев у цьому молодому парку, – зауважила президентка Студентського парламенту третьокурсниця НН ІАТЕ Юлія Максимюк. – Щоб було добре і нам, і студентам наступних поколінь". А керівниця проєктного відділу Студентської ради КПІ Тая Масленко, яка навчається на ФСП, сказала: "Ми з радістю долучилися до цієї акції. Нам приємно робити наш кампус красивішим і зеленішим, тим більше, що дерева захищатимуть його від шуму, робитимуть чистішим повітря".

kpi images - парк

Поки що цей парк всі називають просто "новий". Але київські парки традиційно мають власні імена. Старий університетський парк відомий усьому Києву як "Парк КПІ" – так він позначений і на картах української столиці. Отож ректор запропонував політехнікам подумати над тим, яку назву дати паркові молодому. Перші пропозиції пролунали від учасників толоки вже перед її початком, але такі речі слід ретельно продумувати, бо ж назва – це як ім'я для людини – назавжди.

Дмитро Стефанович

Поповнення в новому парку КПІ

Київські політехніки далі облаштовують новий парк уздовж вулиці Борщагівської.

Цього разу студенти, викладачі й співробітники КПІ висадили близько п’ятдесяти саджанців, серед яких — береза, черемха, клен та ялина.

Дата події