Головною темою, що обговорювали учасники зустрічі керівників і науковців КПІ, очільників Української Ради Миру та депутатів Київської міської ради з представниками делегації некомерційної медичної організації "Northwell Health" і громадської організації "Ukraine Focus" (обидві зі США), було започаткування партнерських відносин і спільних проєктів у розбудові та науково-технологічному забезпеченні діяльності Центру протезування та реабілітації КПІ ім. Ігоря Сікорського. Зустріч ця відбулася 10 листопада.

Як розповів керівник молодіжного крила Української Ради Миру Володимир Юрченко, який ініціював цю зустріч, неурядова організація "Ukraine Focus", завдяки своєму очільникові, відомому громадському діячу Броку Бірману, постійно допомагає постачанням карет швидкої допомоги для українських військовиків і, крім цього, надає значну допомогу нашим містам – передусім тим, які постраждали від війни. А "Northwell Health" створила найрозвиненішу мережу закладів медичної допомоги у штаті Нью-Йорк і є в ньому найбільшим постачальником медичних послуг. Отож в обговоренні питань співпраці у сфері медичної реабілітації людей, які дістали під час воєнних дій тяжких поранень, брали участь фахівці, які розуміються на проблемах і потребах організації цієї справи.

Презентував концепцію діяльності Центру протезування та реабілітації проректор з наукової роботи Віталій Пасічник. Серед передбачених напрямів діяльності Центру – розробка власних та імплементація найкращих існуючих технологій протезування й практик фізичної та психологічної реабілітації інвалідів війни, а також повернення їх до повноцінного життя. А ще, підготовка і перепідготовка фахівців цієї сфери, розвиток системи отримання нової професії та навичок для людей з обмеженими можливостями.

Центр протезування та реабілітації засновано університетом у співпраці з Інноваційним холдингом "Sikorsky Сhallenge", Благодійним фондом "Коло", компанією "Парашар Індастріз", Центром "Без обмежень", Центром "U+". Активно сприяють його розбудові Українська Рада Миру та Міжнародна громадська організація "Рада з екологічної безпеки". Планується, що на майданчику КПІ Центр працюватиме як RnD-структура, тобто розвиватиме насамперед науково-інженерну складову цієї справи. Відтак дуже важливо з самого початку будувати його роботу з урахуванням найкращого закордонного досвіду, накопиченого в галузі. Ним готові ділитися фахівці "Northwell Health": директор і асоційований віцепрезидент компанії з питань 3D-друку та інновацій Тодд Голдштейн розповів про використання в компанії цифрових технологій та створення нових, біологічно сумісних матеріалів при виготовленні протезів і запевнив, що інформація про них буде доступною і київським політехнікам. До того ж, дуже плідним може стати і залучення до співпраці також дослідників, які працюють в університетах-партнерах "Northwell Health".

Обговорювалися й інші напрями співпраці, тож ректор Михайло Згуровський запропонував учасникам зустрічі обмінятися контактами для організації подальшого предметного спілкування і налагодження взаємодії фахівців за конкретними напрямами.

"Такі проєкти є справжньою перлиною для міста та, по суті, його візитівкою, – так у розмові з представниками медіа оцінила проєкт створення Центру протезування та реабілітації при КПІ депутатка Київської міської ради Дінара Габібуллаєва. – Тому з нашого боку потрібно матеріально-технічне забезпечення та сприяння йому в організації міжнародної підтримки й поширення інформації. Про це треба говорити, і все це найкраще працює в кооперації, коли кожна зі сторін максимально залучена до неї".

Дмитро Стефанович

У КПІ відбулась зустріч політехніків, представників Української Ради Миру та КМДА з американською ГО «Український Фокус».

Сторони обговорили кооперацію українських і американських фахівців у галузі протезування, реабілітації й регенеративної медицини.

Дата події