22 серпня 2023 року в центрі скверу Піонерів авіації відкрито композицію присвячену київським політехнікам – першим підкорювачам неба.

Цей сквер з'явився в КПІ зовсім недавно, але вже став однією з родзинок університетського кампусу. Попри те, що затінку в ньому шукати поки що не варто, бо дерева і кущі тут зовсім молоді, він є одним із тих місць, яке приваблює і політехніків, і відвідувачів університету. Назву свою сквер отримав невипадково: саме на цьому місці студенти і викладачі КПІ, члени Повітроплавної секції Механічного гуртка, на початку ХХ століття працювали над виготовленням своїх перших аеропланів в інститутських автомобільно-авіаційних майстернях. Отож тут встановлено легендарний літак Ан-2, зовсім поруч – будівля відділу авіації та космонавтики Державного політехнічного музею університету і пам'ятники видатним вихованцям Київської політехніки – авіаконструкторам Ігорю Сікорському, ім'я якого увічнено в назві університету, та Костянтину Калініну; немов чекають команди "на зліт" гелікоптер Мі-2 і літак Як-40. Фактично, сквер – це не лише місце відпочинку, але й продовження музейної експозиції просто неба.
Новий пам'ятник композиційно вінчає планувально-просторову організацію цього куточка університетського кампусу, тому й на урочистій церемонії його відкриття ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський говорив не лише про нього, але й про весь сквер: "Сьогодні в нашому університеті відбувається одна зі знакових подій: ми відкриваємо сквер Піонерів авіації у зв'язку із завершальним етапом його створення – спорудженням артоб'єкта, присвяченого першим підкорювачам неба – київським політехнікам, які вписали перші сторінки в історію авіації України та усієї Східної Європи".

Автором монумента є творець ще кількох артоб'єктів на території КПІ заслужений художник України Анатолій Валієв. "Скульптура – це узагальнений образ студентів початку ХХ сторіччя, які захоплювалися авіацією й втілювали тут у життя свої перші конструкції, і фактично стали піонерами українського авіабудування, – пояснив він свій задум учасникам церемонії. – Тут відтворено одяг і аксесуари того часу, але студентський мундир не в змозі обмежити рухів молодої людини та її ініціативи, її динаміки і прагнень сягнути неба... Головна ідея цього пам'ятника полягає в тому, що якщо молоді люди мають якісь мрії, вони можуть їх втілити у життя. Для цього слід лише багато та наполегливо працювати".

Пам'ятник першим авіаторам КПІ встановлено з нагоди відзначення 125-річчя університету за підтримки відомої компанії "Ajax Systems". На відкритті виступив її засновник, випускник КПІ Олександр Конотопський. Він, зокрема, зауважив: "Ми не можемо забувати історію університету. Але при цьому ми сконцентровані на тому, щоби те, що відбувається нині, стало тим, чим зможуть пишатися люди наступних поколінь. Сьогодні дуже важливою є робота авіаторів і конструкторів. Інженери роблять дрони, робота яких є надзвичайно потрібною. Тому і цей монумент є дійсно символічним, оскільки в ньому увічнено пам'ять про їхніх славетних попередників… Ми прийшли до університету, бо тут навчали нас, і ми хочемо, щоб тут навчали нових інженерів. І ця наступність жодним чином не обмежуватиметься цим пам'ятником. Ми продовжимо свою участь в її забезпеченні настільки, наскільки це буде можливим і потрібним колективу – за усіма напрямами, де ми зможемо зміцнювати інженерну школу КПІ".

Дмитро Стефанович

Саме тут народжувалась історія світової авіації й понад 100 років тому випробовували перші літальні апарати Сікорський, Корольов, Калінін.

Тепер на цьому історичному місці — сквер Піонерів Авіації та скульптура на честь тих, хто стояв біля витоків сучасного українського авіабудування.

Дата події