У жовтні в Хорватії пройшла Міжнародна виставка винаходів INOVA – одна з найстаріших у Європі. На ній троє учнів Політехнічого ліцею КПІ, які працювали під науковим керівництвом завідувача лабораторії ФМФ Олега Козленка, здобули золоті нагороди. Минулого року з виставки INOVA золоту медаль привезла Софія Павлова – нині студентка ФІОТ. Про науковців КПІ, чиї юні підопічні демонструють свої успішні стартап-проєкти по всьому світу, сьогоднішня розповідь.
Напередодні ми вітали Людмилу Булигіну – керівницю секції кібербезпеки Київської МАН (див. "КП" № 33-34 за 2022 р.), нагороджену премією Global Teacher Prize Ukraine 2022 та Грамотою Міністерства освіти і науки. Сьогодні – Олега Козленка – заслуженого вчителя України, керівника секції технологічних процесів та перспективних технологій Київської МАН, завідувача лабораторії кріогенної техніки кафедри загальної та теоретичної фізики ФМФ, удостоєного Грамоти Департаменту освіти і науки КМДА.

Проєкти його вихованців уже більше десяти років отримують нагороди на конкурсах-захистах учнівських робіт МАН, конкурсах інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge", різноманітних міжнародних змаганнях винаходів та інновацій. І неправда, що легко подавати один проєкт на багато конкурсів: у кожного змагання свої вимоги та свій формат, до кожного слід ретельно готуватися. Серед його підопічних – колишні ліцеїсти, а нині студенти КПІ: Ігор Клименко – найкращий студент світу 2022 р. за версією Всесвітньої премії Global Student Prize (див. "КП" № 31-32 за 2022 р.), Володимир Каран, який винайшов інфравізійний камуфляж і отримав найвищу нагороду на виставці інновацій "E-NNOVATE" у Польщі (див. "КП" № 33-34 за 2021 р.); Єлизавета Столярчук – автор проєкту вітряного генератора на основі сегнерового колеса, яка здобула золото на виставці "Global Industrie" у Франції (див. "КП" № 18 за 2021 р.) та багато інших.

"Коли дитина звертається до мене з проєктом і захоплена якоюсь ідеєю, я не можу працювати на півсили, – ділиться наставник. – Тож моя робота – більше ніж просто години викладання чи якісь формальності. Зі своїми дітьми я повністю занурююся в їхні проєкти і роблю все, що від мене залежить, аби допомогти їм втілити ідеї в життя. Розумних і талановитих дітей дуже багато. Моя ж роль – підтримати їх, направити і показати, як втілювати ідеї на практиці". Очільниця відділення технічних наук Київської МАН Слава Ігнатова з гордістю говорить про свого колегу. "Чудовий керівник, педагог з великої літери, дійсно заслужений учитель України", – зазначає вона.

О. Матвійчук

Олексій Матвійчук, старший викладач кафедри загальної фізики та моделювання фізичних процесів фізико-математичного факультету, кандидат педагогічних наук, – нині військово-службовець Збройних сил України. Київська МАН та Політехнічний ліцей НТУУ "КПІ" вдячні Олексію Васильовичу за його внесок у підготовку Ігоря Клименка, Злати Бічевої, Олени Коваленко. У них на трьох – 14 перемог на найпрестижніших міжнародних конкурсах науково-технічної творчості молоді! А Ігор Клименко цьогоріч був визнаний кращим студентом-винахідником світу та отримав свою премію з рук президента США 1993-2001 рр. Білла Клінтона. А ще кожен із цих трьох – переможець Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнівської молоді! Завідувач кафедри загальної фізики та моделювання фізичних процесів професор Віталій Котовський зауважив: "Олексій Васильович завжди перебуває у вирі подій, що підтверджує його активну життєву позицію. Кафедра пишається такими співробітниками".

Михайло Блощицин, керівник секції науково-технічної творчості та винахідництва Київської МАН, – доцент кафедри лазерної техніки та фізико-технічних технологій Навчально-наукового інституту матеріало¬знавства та зварювання імені Є.О. Патона, кандидат технічних наук. У лютому-березні він у складі українських захисників боронив Київ від рашистської навали. У квітні повернувся до своїх студентів і МАНівців столиці. Михайло Сергійович понад 10 років працює в Київській МАН, підготував понад 20 переможців ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН, троє з них вийшли на ІІІ етап й стали срібними призерами. Також консультував переможців міжнародних конкурсів – вихованців відділення технічних наук: Гліба Карягіна, Софію Павлову, Аліну Вороніну, Ангеліну Дрьомову, Андрія Мавріна.

Олексій Кагляк – доцент цієї ж кафедри – також тривалий час співпрацює з Київською МАН. Серед його учнів – переможці та призери конкурсів різного рівня. Зокрема, більше десяти з них стали переможцями ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН, Кирило Ждимура зі своїм проектом переміг у конкурсі стартапів Class-ідея, Ігор Правик зайняв третє місце, а Софія Санжаровська – друге на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту наукових робіт учнівської молоді. Робота Софії також була відзначена на конкурсі "Майбутнє України". Окрім того, учні під керівництвом О.Кагляка долучаються до участі в наукових конференціях, доповідають там про результати своїх досліджень, готують свої перші наукові публікації.

Юні винахідники, які у воєнний час продовжують працювати над своїми проєктами, щоб український прапор гордо майорів на міжнародній освітній арені, – це як символ мужності, стійкості та віри у майбутнє. А ефективне впровадження їхніх інноваційних технологій і розробок сприятиме повоєнній відбудові України. Тож ми ще раз дякуємо наставникам юних патріотів за вміння пробудити радість від творчого пошуку і нових знань.