Нова публікація про КПІ ім. Ігоря Сікорського з'явилася в травневому числі журналу "QS Global Education News" (QS GEN), який видає компанія-упорядник рейтингу "Quacquarelli Symonds". Як і першу статтю про внесок київських політехніків у місію космічного зонда "Хаябуса-2", що побачила світ у березні цього року, її також присвячено участі дослідників і студентів нашого університету в космічних програмах. Точніше, наносупутникам КПІ – тим, які вже створено, і тим, робота над якими триває. Матеріал називається "KPI develops nanosatellites to explore Earth and space". Як видно з назви, в ньому подано стислу інформацію про ці космічні апарати, яка може бути цікавою для численної спеціалізованої міжнародної аудиторії. А читачів у журналу дійсно доволі багато, адже рейтинг QS охоплює більше ніж 1600 університетів усього світу. Проте, думаємо, що ці сконцентровані в кілька абзаців відомості можуть бути цікавими і читачам "Київського політехніка", тому пропонуємо цей матеріал в перекладі українською.

У Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського розробляють нові наносупутники серії PolyITAN формату CubeSat. Їх застосовуватимуть для вивчення космосу й процесів, що відбуваються на Землі. Один із супутників – PolyITAN-3 – планують запустити на навколоземну орбіту вже 2021 року.

Супутник розробляється спільно з Познанською політехнікою.

На цей час інженерна модель PolyITAN-3 ще на стадії розробки, апарат зможуть використовувати для дистанційного зондування Землі, екологічного моніторингу, прогнозу землетрусів та досліджень іоносфери. Головне завдання супутника – робити фото та передавати дані на Землю.
Третій PolyITAN передаватиме зображення Землі: фотографуватиме та надсилатиме ці дані для досліджень. Він вирізняється тим, що має додатковий блок для зйомки та спеціальні крила, які дають змогу збільшити електроживлення супутника.

Воднораз із третім PolyITANом команда працює над створенням трьох наступних наносупутників. Кожен з них виконуватиме свою місію в космічному просторі.

Наприклад, PolyITAN-4 планують застосовувати для біоекспериментів з рослинами та місячних програм. П'ятий PolyITAN – для дослідження електронного поля Землі та характеристики земних катаклізмів, як-от: землетруси й цунамі.

Нагадаємо, перший тестовий КПІшний наносупутник PolyITAN-1 запустили на навколоземну орбіту у червні 2014-го, і команда досі отримує з нього сигнали та всю необхідну інформацію. Другий супутник – PolyITAN-2-SAU – отримував дані вимірювань нижньої термосфери Землі для дослідження змін клімату. Він був створений у рамках міжнародного космічного проєкту QB50 і запущений в космос 2017 року.

Дата події