Магістранта кафедри атомних електричних станцій та інженерної теплофізики ТЕФ Володимира Даниленка удостоєно академічної стипендії імені Ігоря Курчатова.

"Передусім, потрібно старанно підходити до вирішення визначених завдань та відповідально ставитися до виконання своїх обов'язків", – таку формулу успіху обрав для себе Володимир.

Він – шестикурсник, тема магістерської дисертації пов'язана із дослідженнями властивостей нових та типових сталей, що є актуальним для корпусів реакторів українських атомних електричних станцій. "Відомо, що модернізація корпусу реактора потребує особливої уваги, адже як не крути, а саме він є тим незамінним елементом, що визначає ресурс експлуатації енергоблока. Тож питання пошуку нових матеріалів для його виготовлення були, є та завжди будуть актуальними для світової атомної енергетики, – зазначає Володимир. – Шкода, але отримати правильні та однозначні результати на основі експериментальних випробувань, аналітичних оцінок чи теоретичних прогнозів, які дійсно підтверджують правильність вибору та рішень щодо нових матеріалів, не завжди є можливим. Крім цього, створення та використання нового обладнання без детальних досліджень і попередніх випробувань знижує рівень безпеки експлуатації, що може призвести до виникнення непрогнозованих пошкоджень обладнання, аварійних ситуацій, людських жертв і матеріальних збитків. Тож я сподіваюся, що результати моїх досліджень будуть корисними при отриманні попередньої оцінки щодо можливої експлуатації нових матеріалів для атомної енергетики".

Володимира цікавлять новинки галузі. Він регулярно відвідує фахові наукові конференції та виявляє інтерес до нових розробок в атомній енергетиці. Нагороджений дипломом ІІІ ступеня за активну участь у XVI Міжнародній науково-практичній конференції аспірантів, магістрантів, студентів "Сучасні проблеми наукового забезпечення енергетики", дипломом ІІ ступеня за участь у XVIІ Міжнародній науково-практичній конференції молодих учених та студентів "Сучасні проблеми наукового забезпечення енергетики". Брав участь у предметних студентських олімпіадах, є призером XІХ Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції "Наука і техніка ХХІ століття".

"Мені подобається одна історія. Не пам'ятаю автора, але суть така: спочатку почніть робити те, що потрібно, потім робіть те, що можливо, і ви раптом побачите, що робите неможливе. Я цілком погоджуюся з таким принципом, це працює! – ділиться Володимир. – Якщо ти визначив свою мету, систематично та творчо підходиш до поетапного її втілення, здатний наполегливо шукати альтернативні шляхи вирішення визначених завдань, не здаватися у випадку невдач і по завершенні не зупинятися на досягнутому – то Київський політех з його багатогранними можливостями та висококваліфікованими спеціалістами є хорошою відправною точкою, що дозволить тобі повноцінно розкритися як талановитому інженеру, допоможе знайти свіжі резерви, сили, ідеї та натхнення для досягнення інших вершин, втілення нових задумів".

Як бачите, порада не складна, і "рецепт" Володимира дійсно працює.

І.Г.Піцина, асистент каф. АЕС і ІТФ