Як і в усіх ЗВО України, в КПІ ім. Ігоря Сікорського продовжується карантин у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19.  Про забезпечення життєдіяльності університету, проведення заходів щодо убезпечення працівників від зараження кореспонденту "Київського політехніка" розповідає проректор з адміністративної роботи Вадим Кондратюк.

– Наприкінці березня Київська міська державна адміністрація прийняла рішення щодо призупинення курсування міського транспорту для населення, а також стосовно того, що міський транспорт перевозитиме лише співробітників структур, які забезпечують послуги у сфері медицини, та працівників правоохоронних структур. Для бюджетних установ, які мають підтримувати життєдіяльність і функціонування об'єктів, у КМДА було виготовлено приблизно 255 тис. спецперепусток. Із цієї кількості університет отримав 200 спецперепусток для наших працівників, які в першу чергу були роздані  господарським службам, департаменту безпеки, центру студентського харчування і студмістечку. Це саме ті структури, які в складних умовах мають забезпечити роботу університету. Слід зазначити, що в числі першочергових завдань ми повинні дбати про безпеку майнового комплексу, до того ж стало відомо,  що в Києві зафіксовано велику кількість мародерства саме в тих бюджетних установах, де припинено їхнє функціонування. Спецперепустки ми видали також тим працівникам, які задіяні в службі головного механіка і службі головного енергетика, адже вони в черговому режимі мають слідкувати за надійною безперебійною роботою інженерних мереж на території університету. А ще перепустки були видані працівникам центру студентського харчування у зв'язку з тим, що на території КПІ проживають і навчаються курсанти Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації, яким згідно з договором ми повинні забезпечити харчування. І стосовно студмістечка – там існує житлово-господарський комплекс, функціональність якого необхідно підтримувати, щоб забезпечити комфортні умови проживання для близько 4 тис. студентів, які залишилися проживати на період карантину в гуртожитках на території університету. Найближчим часом ми сподіваємося отримати ще 450 спецперепусток, які зможемо видати працівникам, які займаються наукою, навчально-методичними процесами або іншою роботою.

Вадим Кондратюк– Скільки людей щодня виходять на роботу в КПІ? Як вони дістаються університету і повертаються додому?      

    – Щодня на роботу в КПІ, в середньому, виходять близько 500 осіб. Чимало приїздять на власному транспорті, 40-60 осіб довозимо на транспортних засобах АТП університету.

 – Чи не виникає проблем з виконавчою дисципліною підлеглих у цей, м'яко кажучи, непростий час?

– З розумінням ситуації, що виникла, ставимося до людей старших за 60 років, адже вони, за твердженням спеціалістів, знаходяться в зоні ризику. Просимо їх залишатися вдома і перебувати на карантині. А ті люди, які виходять нині на роботу, на мій погляд, виявляють повне розуміння теперішньої ситуації  і намагаються  дотримуватися карантинних правил і  вимог.

 – Які заходи здійснюються щодо убезпечення працівників від зараження?

– Відразу після оголошення карантину університет почав займатися закупівлею засобів особистого  захисту від коронавірусу. Держава дозволила спростити процедуру закупівлі – з настанням карантину ми можемо закуповувати засоби захисту через укладання прямих договорів з організаціями, які спроможні їх постачати. В університеті вже здійснено такі закупки: маски – у кількості 3 тис. шт.; антисептики – близько 150 літрів; рукавички – близько 600 пар. Їх було розподілено між працівниками, які виходять на роботу згідно з виданими перепустками.  Окрім цього, ми отримали від КБ "Шторм" 60 літрів дезінфікуючих розчинів, які застосовуємо для обробки рук, прибирання приміщень. У центрі фізичного виховання та спорту у нас є спеціальна установка, яка використовується для хлорування басейну під час його роботи та очищення води. Тепер ми  використовуємо її для отримання розчину гіпохлориту натрію, який застосовується для дезінфекції навчальних корпусів. Цього розчину вже отримали близько 400 л. Роздаємо його на всі корпуси і будівлі університетського  кампусу для здійснення вологого прибирання в місцях, де перебувають люди, а також – профілактично – у закритих приміщеннях. Тричі на день – там, де знаходяться люди, і двічі на тиждень – у зачинених приміщеннях.

– У який спосіб вирішується питання з виконанням раніше запланованих господарських робіт, що у зв'язку з карантином призупинені?

– Звичайно, в нинішніх умовах забезпечити виконання раніше запланованих робіт важко. І наші ремонтно-будівельні служби, і підрядні організації згідно з умовами карантину частково призупинили свою роботу. Для тих людей, які працюють, непросто, а часто і неможливо створити відповідні умови для убезпечення їх від зараження. Щоб не згаяти часу, ми проводимо роботу з укладання нових договорів з підрядними організаціями, маємо намір попросити їх виконати роботи, які заплановані на перше півріччя, в літній період. І таким чином, сподіваємося, можна буде подолати відставання від графіку, а наприкінці року вийти на запланований кінцевий результат 2020 року. Зазначу, що в роботах із благоустрою ми маємо деякі майданчики, на яких випереджаємо терміни виконання робіт. Таке випередження вдалося ще і тому, що цьогорічна погода надала можливість у лютому виконувати те, що було заплановано на пізніші терміни.

– Дякую вам за змістовні відповіді!

– Висловлю прохання до всіх співробітників університету: бережіть своє здоров'я,  дотримуйтесь правил карантину, уникайте людних місць.