Щорічно Світовий економічний форум (World Economic Forum) проводить дослідження індексу гендерного розриву (The Global Gender Gap Index). У дослідженні вимірюється гендерна нерівність за 14 різними показниками у чотирьох основних сферах: економічна участь та кар'єрні можливості; рівень освіти; здоров'я і тривалість життя; політичні права та можливості. Індекс вимірюється за шкалою від 0 до 1, де нуль – повна нерівність статей, а одиниця – відповідно рівність. Значення індексу інтерпретується як відсоток розриву між жінками і чоловіками, що дозволяє порівнювати поточні показники з минулими та визначати прогрес у певній сфері. Так, світовий гендерний розрив у сфері освіти з урахуванням сучасних тенденцій може бути повністю закритий лише за 14 років.

У цілому гендерний розрив у світі щороку зменшується. Лише у 2017 році вперше за всю історію підрахунку цього індексу (починаючи з 2006 року) у світі зафіксовано погіршення ситуації з гендерною нерівністю. За умови збереження існуючих тенденцій, загальний глобальний гендерний розрив може бути закритий лише за 108 років!

Наразі повної гендерної рівності не вдалося досягти жодній країні світу. Найкраща ситуація у країнах північної Європи, зокрема в Ісландії, де гендерний розрив закритий на 85,8%, і яка, як і торік, посідає перше місце рейтингу.

За підсумками 2018 року, Україна у цьому рейтингу займає 65-те місце зі 149 країн світу (роком раніше – 61-ше місце зі 144 країн). У нашій країні дуже низьке представництво жінок у політиці та у сфері керівництва і прийняття рішень. Хоча кількість народних депутаток має тенденцію до збільшення, Україна за жіночим представництвом у Верховній Раді дуже відстає від розвинених європейських країн, тож знову постає  питання про жіночі квоти.

Значний розрив між жінками та чоловіками лишається у сфері економіки. Українська економістка Любов Жарова, аналізуючи гендерні диспропорції 2017 року в розробці штучного інтелекту, зазначає: "На основі співпраці з LinkedIn було виявлено, що в усьому світі лише 22 % фахівців у цій галузі – жінки. Це зумовлює гендерний розрив у 72 %, останніми роками він не змінюється, і поки що немає підстав сподіватися на позитивну тенденцію в майбутньому". Отже, у випускниць нашого університету є цікаві перспективи. Адже, на думку науковців, покращення ситуації з гендерним паритетом може привести до значних економічних дивідендів.

Інф. УЦГО