Одним із проєктів, представлених у фіналі конкурсу стартапів на VIIІ Фестивалі інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2019" став кавітаційно-магнітний модифікатор рідких середовищ. В основу роботи цього апарату покладено процес гідродинамічної кавітації. Кавітаційно-магнітний модифікатор рідких середовищ може бути використаний у різних галузях промисловості. Зокрема в процесах, що відбуваються в рідкому середовищі, наприклад, при активації рідкого палива: бензину, дизельного пального, керосину, рідинних та газових середовищ.

Паливний кавітатор у складі паливної системи автомобіля забезпечує економію пального, підвищення потужності двигуна, зниження шкідливих викидів. Пристрій працездатний у широкому діапазоні зміни витрати та у широкому температурному діапазоні, не потребує додаткової електричної енергії. Активоване рідке паливо має підвищені енергетичні показники горіння. Емульсія, отримана в такому пристрої, довгий час не розшаровується завдяки інтенсивному кавітаційному перемішуванню на молекулярному рівні.

Перші моторні випробування  кавітаційно-магнітного модифікатораАвтори проєкту – співробітники та студенти Механіко-машинобудівного інституту (кафедра прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки): проф. О.Ф.Луговський, доц. І.В.Ночніченко, ст. викл. Д.В.Костюк, асист. А.І.Зілінський, доц. О.С.Галецький, студент В.М.Забіла.

На даному етапі автори розробили дослідний зразок, подали заявку на винахід і провели перші експериментальні дослідження й моторні випробування. У майбутньому планується доопрацювати конструкцію і провести поглиблені експериментальні дослідження для визначення реологічних та хімічних показників оброблених зразків пального, повноцінні моторні випробування з метою кількісної оцінки ефективності та подальшої сертифікації пристрою.

Інф. ММІ