12 квітня, у Всесвітній день авіації та космонавтики, Міжнародний день польоту людини в космос і День працівників ракетно-космічної галузі України в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся круглий стіл, присвячений 58-й річчю польоту в космос Ю.О.Гагаріна та участі КПІ ім. Ігоря Сікорського в освоєнні космічного простору.

У засіданні взяли участь Генеральний директор Аерокосмічного товариства України Віталій Васильєв, науково-педагогічні працівники і науковці КПІ ім. Ігоря Сікорського, ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, ракетних військ стратегічного призначення, учні ЗОШ №36 ім. С.П.Корольова, студенти. Вів засідання зав. відділу історії авіації та космонавтики Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ» голова Центральної ради ветеранів космодрому Байконур України Олександр Болтенко.

На початку засідання проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко у своєму виступі навів слова одного з піонерів космонавтики Костянтина Ціолковського: «Людство не залишиться вічно на Землі, але в погоні за світлом і простором спочатку несміливо проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі весь навколосонячний простір», нагадав про його план освоєння космічного простору, коротко висвітлив внесок українських учених, в тому числі з різних факультетів нашого університету в реалізацію космічних програм.

Учасники поклали квіти до пам’ятників головним конструкторам космічної техніки колишнім студентам КПІ Сергію Корольову та Володимиру Челомею.

Доцент кафедри динаміки та міцності машин Механіко-машинобудівного інституту Володимир Федоров зробив повідомлення на тему: «С.П.Корольов, В.М.Челомей – основоположники ракетної та космічної техніки», у якому розповів про досягнення цих видатних інженерів, охарактеризував особливості творчості кожного, проаналізував їх вплив на розвиток сучасної космічної техніки. Після нього виступили три представники теплоенергетичного факультету.

Декан теплоенергетичного факультету професор Євген Письменний розповів про внесок науковців ТЕФ у реалізацію ряду космічних проектів, в минулому – тих, що здійснювалися СРСР, а в останні роки – США, Німеччиною, Японією. Саме на ТЕФ вже не одне десятиліття проводяться дослідження і розробки теплових труб, що застосовуються в системах терморегулювання апаратури космічних апаратів. Старший науковий співробітник ТЕФ професор Володимир Кравець розповів про розробку теплових труб для модуля MASCOT, яку здійснила групи науковців під його керівництвом. Модуль MASCOT здійснив посадку на астероїд Рюгу у жовтні минулого року (див. «КП» від 21 лютого 2019 р.). Старший науковий співробітник ТЕФ Борис Рассамакін зробив повідомлення на тему «Участь КПІ у створенні серії наносупутників типу CubeSat». Група науковців і студентів, яку він очолює, розробила і виготовила перші українські наносупутники – «PolyITAN-1» і «PolyITAN-2-SAU», які були виведені на навколоземні орбіти. Нині група працює над розробкою нових наносупутників.

Голова Київської Ради ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення України Микола Філатов розповів про зв'язок розвитку космічної техніки з військовою. Більшість ракет-носіїв для космічних апаратів розроблялися на основі міжконтинентальних балістичних ракет. А останні десятиріччя бойові ракети шахтного базування використовуються для запуску штучних супутників Землі.

Після завершення виступів відбулось нагородження почесними знаками і грамотами Аерокосмічного товариства України Державного космічного агентства України, Центральної Ради ветеранів космодрому Байконур науковців, які працюють над розробкою космічної техніки та ветеранів – активних популяризаторів космічних здобутків України.

Насамкінець учасників засідання привітали учасники мистецьких колективів Центру культури і мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського – солістки Юлія Недужко і Світлана Токар і представники Народного ансамблю народного танцю «Політехнік».

На фото: виступає Борис Рассамакін

Дата події