Для Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» початок нового 2018-2019 року є особливим: рівно 120 років тому він прийняв своїх перших студентів.

Серед найпомітніших заходів програми відзначення ювілею – відкриття двох пам’ятників на території університетського кампусу. Перший присвячено київським політехнікам, які загинули під час Революції Гідності та в боях на Сході України. Другий – великому китайському мислителю, педагогу і політичному діячеві Конфуцію.

Ці пам’ятники встановлюються на виконання рішень Вченої та Адміністративної ради університету.

Монумент київським політехнікам, які віддали свої життя незалежність України, буде відкрито 30 серпня. Він стоятиме біля храму Святого Миколи Чудотворця – небесного покровителя університету та монументу на честь Героїв Небесної Сотні. Це стилізована фігура богині Ніки, яка традиційно уособлює військові звитяги. На її простертих крилах викарбовано прізвища усіх тринадцятьох героїв.

Його спорудження – данина традиції КПІ вшановувати в граниті й бронзі пам’ять про своїх співробітників і вихованців, які віддали своє життя за Батьківщину. Стелу пам’яті, присвячену київським політехнікам, які загинули в боях з нацизмом під час Другої світової війни, встановлено в університетському парку на початку алеї, яка веде до корпусу №1 від проспекту Перемоги. Тепер настав час і для увічнення пам’яти тих, хто віддав життя за волю і незалежність України вже в наші часи.

Меценатами цього проекту стали Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України і випускник КПІ 1997 року, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко.

Автором монументу є відомий вітчизняний скульптор, заслужений художник України Анатолій Валієв.

Пам’ятник видатному китайському мислителю, педагогу і політичному діячеві Конфуцію (28 вересня 551 до н. е. —11 травня 479 до н. е.) встановлено на Площі Знань. Це дар університету від Посольства Китайської Народної Республіки. Його виготовлено за ініціативою і коштом дипломатичного представництва цієї великої держави на відзначення давніх усталених зв’язків між нашим університетом і китайськими освітніми установами та науковими центрами. Ці зв’язки нині інтенсивно відновлюються і поглиблюються. Постать Конфуція для такого символічного жесту з боку Китайської Народної Республіки обрано невипадково. Адже його ім’я користується величезною шаною в усьому світі. Особливу увагу мислитель приділяв вихованню досконалої людини і мудреця. Тож особа Конфуція перетворилася на головний символ китайської освітньої системи: у Китаї його навіть називають «вчителем десяти тисяч поколінь». Його погляди на виховання і освіту залишаються актуальними до сьогодні.

Автором бронзової постаті великого китайського мислителя є молодший представник відомої української мистецької родини, талановитий скульптор Микола Зноба, твори якого прикрашають не лише громадські споруди, вулиці й площі українських міст, але й історичні центри Франції, Великої Британії та Чехії.

Дата події